Lukasenka rendeletben bízná jogköreit a nemzetbiztonsági tanácsra akadályoztatása esetén

2021. április 24. 16:19

A fehérorosz elnök szerint akadályoztatása esetében a miniszterelnök vezeti a nemzetbiztonsági tanácsot.

2021. április 24. 16:19
null

Amint azt korábban megírtuk, Moszkvában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat őrizetbe vett két gyanúsítottat, akik katonai hatalomátvételt készítettek elő Belaruszban.

A fehérorosz elnök rendeletet készül aláírni arról, hogy államfői jogköreit a nemzetbiztonsági tanács részére engedné át, ha bármilyen okból nem tudná ellátni hivatali teendőit – ezt maga Aljakszandr Lukasenka jelentette be szombaton, akit a BelTa állami hírügynökség idézett.

Rendelet készül „a fehérorosz hatalmi struktúráról”

Lukasenka szerint akadályoztatása esetében a miniszterelnök vezeti a nemzetbiztonsági tanácsot.    

Ezért erre az eshetőségre a következő napokban alá fogok írni egy rendeletet a fehérorosz hatalmi struktúráról. Ha például az elnököt lelövik, másnap jogköreit a nemzetbiztonsági tanács veszi át” – hangoztatta a fehérorosz elnök Homel megyei munkalátogatása során.    

Előzmények

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választásokat követően tiltakozó megmozdulások kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldre, főleg Lengyelországba és Litvániába szökött önszántából vagy hatósági kényszerítésre.

(MTI)

Kép forrása: MTI / EPA / BELTA / Makszim Gucsek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. április 25. 18:47
Kemenyen Batyka, rugd szet a libsik segget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!