Az új izraeli külgyminiszter első útja az Egyesült Arab emírségekbe vezetett

2021. június 29. 12:01

Megérkezett az Egyesült Arab Emírségekbe kedden az izraeli külügyminiszter. Jair Lapid személyében először látogatott izraeli miniszter az arab országba a kétoldalú kapcsolatok rendezése óta.

2021. június 29. 12:01
null

A kétnaposra tervezett látogatás során Lapid megnyitja Izrael nagykövetségét Abu-Dzabiban, valamint több, emírségekbeli politikussal is egyeztet, köztük hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid Ál Nahajannal. Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein, Szudán és Marokkó tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények révén, melyeket a washingtoni Fehér Házban írtak alá. A kapcsolatok felvételét követően Izrael és az emírségek több kereskedelmi egyezményt kötött, s már több mint 200 ezer izraeli turista látogatott az Öböl menti országba.

Indulása előtt Lapid a Twitteren történelminek nevezte látogatását, Lior Hajat izraeli külügyi szóvivő szerint pedig „beértek a két ország között a háttérben több évtizede zajló egyeztetések gyümölcsei.” Az AP hírügynökség emlékeztetett, hogy az emírségek és Izrael elsősorban Irán ügyében vannak közös platformon, amelyre mindkét ország gyanakvással tekint az ország nukleáris programja miatt.

(MTI, AP, Twitter) 

Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. június 29. 14:08
Izraeli belügy hova megy!
h040183
2021. június 29. 13:23
Valóban nagy dolog, történelmi jelentőségű. Reméljük hogy a történelem is így értékeli majd, bár látva a Biden-éra negatív tendenciáit, erre nem sok esély van.
LPJ53
2021. június 29. 12:26
Rókonya a mi Lapid Lajos nevü ex főrendőrünknek?
olajfa1
2021. június 29. 12:24
Akkor most mehetnek Israelbe a "migránsok"?... HÁT AKKOR HAJRÁÁÁÁÁ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!