Ellenzékiek irodáit kutatta át a fehérorosz rendőrség

2021. július 14. 17:35

A fehérorosz biztonsági rendőrség jogászok, emberi jogi aktivisták és újságírók irodáit és otthonait kutatta át szerdán – közölték jogvédő csoportok és sajtóforrások.

2021. július 14. 17:35
null

A rendőrség legalább 14 jogvédő csoport, hírforrás, valamint civil és jótékonysági szervezet irodájában tartott razziát. Köztük volt a Vjaszna emberi jogi szervezet, illetve az ország legrégebbi politikai pártja, a Fehérorosz Népfront is. A Vjaszna közölte: nem tud kapcsolatba lépni a szervezetet vezető Alesz Bjaljackival, és kilenc tagját állították elő. A szervezet közölte: minszki irodáiban és országszerte legalább öt tagjának az otthonában tartottak házkutatást.  

Az 1996-ban alapított Vjaszna a legnagyobb jogvédő csoport Fehéroroszországban, és rendszeresen tájékoztatja a nyilvánosságot a politikai foglyok számáról és helyzetéről, valamint a hatóságok túlkapásairól. A szervezet kedd esti adatai szerint 555 politikai fogoly van rács mögött az országban.  

Türelmetlen a rezsim

„A rezsim már nem tartja kézben a helyzetet, és ennek leplezésére erőszakot és önkényuralmi módszereket alkalmaz” – reagált a történtekre a Telegram portálon a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, volt elnökjelölt. Hozzátette: a hatalom azt reméli, hogy ismét erősnek érezheti magát, ha mindenkit elhallgattatott az országban.

„A jogvédők, az aktivisták és az újságírók viszont jól tudják: az erő az igazságban van, a hatalom pedig a nép kezében” – tette hozzá az ellenzéki vezető, aki a második helyen végzett a hivatalos végeredmény szerint a tavaly augusztusi elnökválasztáson. Az ellenzék nem ismeri el a vitatott tisztaságú voksolás eredményét, és a hatodik mandátumára győztesnek kihirdetett Aljakszandr Lukasenka távozását követeli.  

Házkutatást tartottak a fehérorosz újságíró-szövetség irodáiban is. 

Az Imena független médiacsoport, amely nem tartja magát ellenzéki hírforrásnak, közölte, hogy szintén a rendőrség célpontjai között volt.  A Nasa Niva nevű fehérorosz napilap szerint a rendőrség a Fehéroroszországi Helsinki Bizottság irodáit is megpróbálta átkutatni. A hatóságok múlt héten blokkolták a Nasa Niva honlapját, és őrizetbe vettek egy szerkesztőt és három újságírót.  

Nem indokolták meg a razziák okát

Otthonának átkutatása után előállították a halálbüntetés megszüntetését követelő Andrej Paluba aktivistát is. A razziák indoka egyelőre nem ismeretes. A házkutatásokra azután került sor, hogy Lukansenka kedden találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, legfőbb szövetségesével, akivel öt órán át tárgyalt Szentpéterváron.  A fehérorosz hatóságok a tavaly augusztusi elnökválasztást követő tömegtüntetések után igyekeztek elhallgattatni minden kritikus hangot, és számos független vagy ellenzéki hírforrást, illetve jogvédő szervezetet felszámoltak.  

Februárban két év börtönbüntetésre ítélték az ellenzéki Belsat televízió két munkatársát azzal a váddal, hogy a 2020-as tiltakozó mozgalomról tudósítva zavargásokat szítottak.  

A tüntetésekről szintén aktívan tudósító, tut.by nevű független hírportál 15 alkalmazottját tartóztatták le májusban, a médium honlapját pedig házkutatásokat követően blokkolták.  A házkutatásokat megelőzően, múlt kedden korrupció vádjával jogerősen tizennégy év börtönbüntetésre és mintegy 57 ezer dollár (hozzávetőleg 19 millió forint) pénzbírságra ítélte a fehérorosz legfelsőbb bíróság Viktar Babarika volt fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet. Raman Prataszevics ellenzéki újságírót a Ryanair légitársaság gépének eltérítésével vették őrizetbe, az ügy nagy külföldi visszhangot váltott ki.  

Az Európai Unió várhatóan újabb szankciókkal sújtja majd Fehéroroszországot – emlékeztetett szerdán Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter. Hozzátette, hogy az unióban már megkezdődtek a tárgyalások az új büntetőintézkedésekről.  Rau az uniós határok elleni „szervezett támadásnak” nevezte, hogy Fehéroroszország bevándorlók százait küldi át a határon. Idén legalább 1634 migráns érkezett illegálisan Litvániába a fehérorosz határon át, de érkeznek bevándorlók Lengyelországba is.

(MTI)

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. július 14. 19:36
Idejében kell elkezdeni ha nem a Soros bagázs hamar a fejúkre nó.
democRATS
2021. július 14. 18:08
Fehéroroszországnak még van ereje az önvédelemhez.
Knerten
2021. július 14. 18:08
Ellenzékiek vagy ágensek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!