Varsó agressziónak minősítette a brüsszeli bírságot

2021. szeptember 07. 14:58

A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kedden elítélte a fegyelmi kamara miatt pénzbüntetést követelő Európai Bizottság akcióját.

2021. szeptember 07. 14:58
null

Mint arról mi is beszámoltunk, Brüsszel napi bírság megfizetésére kötelezné Lengyelországot a bírói reform miatt. 

Az Európai Bizottság illegálisan blokkolja Lengyelország hozzáférését az uniós alapokhoz, és szankciókat követel. Ezt agressziónak hívják”

– írta Sebastian Kaleta a Twitteren.

„Uniós testületek jogtalan támadást indítottak Lengyelország ellen, röviddel azután, hogy elfogadták az Európai Unió költségvetését” – tette hozzá a miniszterhelyettes. „Németország, Spanyolország, Románia és Franciaország mind olyan országok, amelyek nem ismerték el az Európai Bíróság ítéleteit az elmúlt két évben” – mutatott rá. 

Az igazságügyi miniszter egy másik helyettese, Marcin Romanowski, szintén a Twitteren azt nyilatkozta:

Brüsszel újabb jogtalan támadást indított egy olyan időszakban, amikor Lengyelország éppen az Európai Unió keleti határait védi”.

Az Európai Unió Bírósága július közepén úgy döntött, hogy a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott lengyel fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, továbbá veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az uniós bírói testület elrendelte a kamara működésének felfüggesztését is, míg az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Varsó nem hajtja végre az ítéletet.

A fegyelmi kamara háttere

Bár a lengyel kormánykoalíció legfőbb pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski jelezte: nem ismeri el az Európai Bíróság döntését, mégis megígérte, hogy új, teljesen más struktúrával helyettesíti a fegyelmi kamarát. „Eltöröljük a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, és így az Európai Unióval folytatott vitánk tárgya is megszűnik” – mondta a PAP lengyel hírügynökségnek adott interjújában. A lengyel vezetés augusztus 16-án válaszolt a bizottságnak, azonban a testület úgy ítélte meg, hogy a varsói kormány egyelőre nem tette meg a szükséges lépéseket a döntés végrehajtására.

 A bizottság rámutatott: a fegyelmi kamara továbbra is működik, annak ellenére, hogy a lengyel kormány ígéretet tett a felszámolására. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a testület döntésével kapcsolatban aláhúzta: „az igazságszolgáltatási rendszereknek az Európai Unió egészében függetlennek és igazságosnak kell lenniük”. A 2018-ban létrehozott fegyelmi kamara az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve törvényt sértő kihágásokat hivatott kezelni. Az EU azonban úgy véli, hogy a megrovást a bírók által meghozott ítéletek miatt is alkalmazhatják, amely veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

(MTI)

Nyitókép: Martin Bertrand / Hans Lucas / AFP

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2021. szeptember 07. 22:19
Az EU akkor járna el megfelelően, ha elrendelné, hogy bolsevista ne lehessen bíró. A történelem legaljasabb rendszerének híve ne utasítgathasson másokat. Elég volt a bolsevisták gazságaiból!
Highlander07
2021. szeptember 07. 20:04
Akkor ne ugassanak, hanem NE fizessenek nekik és kész...
Harangláb
2021. szeptember 07. 17:37
BrüSSel...
KannibálTatárÚr
2021. szeptember 07. 17:08
Mikor az Unióba léptünk, azt mondták, hogy a tagállamok döntenek az Unióban. Hogy senki kárára ne hozhasson döntéseket az Unió, minden tagországnak vétójoga van az Unió döntéseiben. Lengyelország vétózza meg az Unió döntését. Erre alapjoga van. Mo. pedig támogassa a lengyeleket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!