Glasgow-i klímacsúcs – elfogadták az új klímaegyezményt

2021. november 13. 21:57

Ez az első globális környezetvédelmi megállapodás, amely konkrétan megnevezi a szenet olyan fosszilis fűtőanyagként, amelynek használatát az energiatermelésben hosszú távon csökkenteni kell.

2021. november 13. 21:57
null

Elfogadták szombat este az új globális klímaegyezményt az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének Glasgowban rendezett 26. ülésén (COP26) résztvevő 197 ország küldöttei.

A csaknem kétheti tárgyalássorozat után, a tervezett határidőnél egy nappal később, komoly kompromisszumokkal jóváhagyott megállapodás a Glasgow-i Klímaegyezmény (Glasgow Climate Pact) címet viseli. Ez az első globális környezetvédelmi megállapodás, amely konkrétan megnevezi a szenet olyan fosszilis fűtőanyagként, amelynek használatát az energiatermelésben hosszú távon csökkenteni kell.    

Ez is azonban kompromisszumos megoldás. Az eredeti határozattervezetben ugyanis a szénfelhasználás szakaszos megszüntetése (phase out) szerepelt, ám az utolsó pillanatban, India szombat este előterjesztett kifogása nyomán a végleges szövegbe ehelyett a szakaszos csökkentés (phase down) kifejezés került.

(MTI)

Fotó: Pierre Larrieu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2021. november 14. 16:34
Hegyek vajudtak és szültek egy egeret, szokás szerint. Majd jön egy vízőzön ami megoldja egy időre a kérdést.
Megtalálta
2021. november 14. 10:34
Eccerűen be kéne tiltani a széndiokszidot!
Box Hill
2021. november 14. 09:55
Az angolul tudóknak: Climate change: jordan peterson: https://www.youtube.com/watch?v=lOfZgf-YecQ
olajfa1
2021. november 14. 09:20
Akkor most kőbaltákkal kell mamutokra vadásznunk, meg barlangokban kell laknunk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!