Kína-ellenes politikát hirdetett az új német külügyminiszter

2021. december 01. 22:45

Németország európai demokráciaként és a transzatlanti demokratikus szövetség tagjaként rendszerszintű, rendszerek közötti versengést folytat egy olyan autoriter rezsimmel, mint Kína – mondta Annalena Baerbock.

2021. december 01. 22:45
null

Keményebb diplomáciai fellépést ígért az általa tekintélyelvűnek minősített rendszerekkel szemben, és nem zárta ki a pekingi téli olimpia bojkottját Németország leendő külügyminisztere egy szerdai interjúban. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke a taz című – a Zöldekhez közel állóként számon tartott – lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy Németország „európai demokráciaként és a transzatlanti demokratikus szövetség” tagjaként „rendszerszintű”, rendszerek közötti versengést folytat egy olyan „autoriter rezsimmel”, mint Kína.    

Stratégiai szolidaritás a demokratikus partnerekkel az autoriter rezsimekkel szemben

Ezért „stratégiai szolidaritásra” kell törekedni a „demokratikus partnerekkel, hogy együtt védjük értékeinket és érdekeinket, és kitartóan támogassuk ezeket az értékeket külpolitikánkban” – mondta. Kifejtette, hogy az „európaiaknak” – vagyis az európai uniós tagállamok közösségének – az együttes gazdasági erejükhöz mért határozottsággal kell fellépniük a Kínával folytatott viszonyban. Így nem feledkezhetnek meg arról, hogy az EU a világ egyik legnagyobb piaca.    

Mint mondta, Kínának komoly érdeke a hozzáférés ehhez a piachoz, és nagy gondba kerülne, ha nem tudná értékesíteni az olyan régiókból származó termékeit, mint Hszincsiang, ahol „a kényszermunka általános gyakorlat”. Baerbock hangsúlyozta, hogy

sokkal többet kell használni a közös belső piacot a külpolitika eszközeként.

„Ez azonban csakis akkor fog működni, ha mind a 27 tagállam összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette” – mondta, hozzátéve, hogy „közös európai Kína-politikára van szükség”.    

Nem kizárt a téli olimpia bojkottja

A német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját.

– mondta arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a téli játékok bojkottjának gondolatához. A várhatóan december második hetében hivatalba lépő új szövetségi kormány külpolitikájának alapgondolataként a leendő tárcavezető kiemelte, hogy „a párbeszéd a nemzetközi politika központi építőköve, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgokat meg kell szépíteni vagy el kell hallgatni. Számomra az értékközpontú külpolitika mindig a párbeszéd és a keménység összjátéka” – hangoztatta Annalena Baerbock.

(MTI)

Fotó: Odd ANDERSEN / AFP

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hidegfehérmintaled
2021. december 02. 19:22
Á dehogy, a kínaiak nem fognak tudni visszaba@ni.
mysstes
2021. december 02. 14:23
1.az igaz, hogy kína is egy elnyomó barom. látjuk mit csinál az ujgorokkal, tajvannal. 2.ugyanakkor mi volna, ha kína beszólna/odaszólna az eunak, hogy akkor pofázzon bele az eu az ő etnikai belügyeibe, ha magánál/odahaza képes demokratikusan viselkedni. mert: mi van a katalán kérdéssel? mi van a magyar autonómiákkal? stb? majd ha ezeket rendezte az eu, akkor pofázzon bele a kínai kérdésbe!
Madasa Hatter
2021. december 02. 12:27
Ilyen az amikor egy német szájából amerikai fasz ugrik elő... mikor jönnek rá a németek és a többi ostoba nyugat európai nép hogy amerika szopatja őket???? ezek az olimpiai bojkott faszságok meg kimondottan idegesítőek, amerika nyomatja ezt a szarságot, majd mi is bojkottáljuk a los angelesi olimpiát meg a franciát..mert amerikaban ölik a niggereket és hazudoznak, a franciaknal meg a zsidókat ölik és hazudoznak etc etc.. Lépjünk már ki végre az EU faszságaiból.
Bandi0723
2021. december 02. 11:30
Ez valami, vicc? Teljesen tönkre akarják tenni a gazdaságukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!