Csúnyát bukhat a német baloldal Schleswig-Holsteinben

2022. május 08. 08:11

Címvédésre készülnek a kereszténydemokraták az észak-németországi Schleswig-Holsteini tartományi választásán, ahol úgy tűnik, a választók megbüntethetik a baloldalt a háború ügyében bemutatott határozatlanságáért is.

2022. május 08. 08:11
null
Greczula Levente László

Az Ukrajnában pusztító háborúról és az Oroszországgal szemben kiszabandó szankciókról szóló híradások zajában Németországban is kissé háttérbe szorultak az idei évre kiírt tartományi parlamenti választások: az ország és a német pártok életét nagyban meghatározó voksolások fontosak, különösen azért, mert rajtuk keresztül például

arról is képet kaphatunk, hogy mit gondolnak a szavazók a szövetségi kormány teljesítményéről.

A 2022-es is egy kisebbfajta választási szuperév Németországban. A szövetségi voksolás tavaly ősszel már lezajlott, idén pedig négy tartományban választanak, választottak új törvényhozást.

Az év első voksolását a szociáldemokraták nyerték a parányi Saar-vidéken, most vasárnap pedig az ország legészakibb tartományában, Schleswig-Holsteinban járulnak majd az urnákhoz a választók. Május 15-én a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában lesz választás, októberben pedig Alsó-Szászországban.

Dánok, frízek, németek: Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein az egyik legkülönlegesebb német tartomány,

sok szempontból teljesen más, mint Németország többi része.

A korábban Poroszország részét képező tartomány a Jylland-félszigeten fekszik, nyugatról az Északi-tenger, keletről a Balti-tenger határolja. Schleswig-Holsteinhoz tartozik az északfríz szigetek jelentős része, például Sylt, vagy éppen a különleges jogállású Helgoland, ahol a német KRESZ általánosságban tiltja a biciklizést.

A tartomány etnikailag és nyelvileg is jóval sokszínűbb egy átlagos német tartománynál, legalábbis ami a történelmi kisebbségeket illeti. A területen a németek mellett dánok és frízek is élnek, ami a nyelvhasználati szokásokon is észrevehető: a felnémeten kívül elterjedt az alnémet, a dán és a fríz is.

A dánok jelenlétének egyébként politikai természetű következményei is vannak. A „szokásos” német pártokon kívül a tartományban egy abszolút helyi párt, a Dél-schleswigi Választói Szövetség (Südschleswigischer Wählerverband – SSW) is tényező. Kisebbségi pártként könnyített feltételekkel juthat be a kieli parlamentbe az SSW, tavaly pedig még Bundestag-mandátumot is szereztek. Az SSW alighanem a vasárnapi választás után is ott lesz a schleswig-holsteini törvényhozásban – de mi a helyzet a többiekkel?

Észak királya címvédésre készül

Schleswig-Holstein

azon kevés tartomány egyike 2022 Németországában, ahol egyrészt a kereszténydemokraták vezetik a kormánykoalíciót,

másrészt pedig jó esélyük van arra, hogy ez a következő öt évben is így legyen.

A legészakibb tartomány CDU-ját a még csak negyvenkilenc éves, ezzel egyértelműen a fiatal kereszténydemokraták klubjába tartozó Daniel Günther miniszterelnök vezeti, akit néha csak úgy emlegetnek, hogy „Észak királya”. Mint Ned Starkot a Trónok harcában.

Günther öt évvel ezelőtt ugyanis visszaszerezte Schleswig-Holsteint az SPD–Zöldek–SSW-kormánykoalíciótól, amit tréfásan „dán jelzőlámpának” is szokás nevezni, mert a résztvevő pártok politikai irányultsága hasonló a Németországot most is kormányzó jelzőlámpa-koalíció tagjaiéhoz.

2017-ben Günther egy Jamaica-koalíciót tudott alapítani Kielben, vagyis

 a Zöldek mellett a szabad demokraták (FDP) társultak be a kormányba.

Ez azért is érdekes, mert ebben a kormányban sokáig egy bizonyos Robert Habeck töltötte be a környezetvédelmi és földművelésügyi miniszteri pozícióit. Kis túlzással azt mondható, hogy Kielben működött annak a klímaügyi szuperminisztériumnak a prototípusa, amelynek a kiépítésével Habeck most Berlinben próbálkozik: az előbb említett portfóliók mellett hozzá tartozott a digitalizáció és az „energiafordulat” kompetenciája is. Nem egy berlini gazdasági tárca, de kezdetnek azért elmegy – különösen abból a szempontból, hogy a tartomány már 2016-ban is több áramot termelt megújuló energiaforrásokból, mint amennyit elfogyasztott. Ez páratlan teljesítménynek számít Németországban – igaz, a feltételek is jóval kedvezőbbek, mint más tartományokban: a szeles, gyéren lakott partvidékeken felállított szélerőművek itt jobb eséllyel termelnek folyamatosan (és zavarják közben a környékbeliek életét), mint a nagyobb népsűrűségű vidékeken.

Daniel Günther szívesen folytatná a kormányzást Kielben,

a választáson pedig az elmúlt években gondosan felépített honatya-imázsán kívül ellenfelei relatív ismeretlenségéből is profitálhat. A szociáldemokraták azt a Thomas Loose-Müllert indítják vele szemben, akit a magyar népnyelv a legnagyobb jóindulattal is csak „gyüttmentnek” nevezne: Észak-Rajna-Vesztfáliában született, alig tíz éve él Schleswig-Holsteinban, ráadásul 2020-ig még a Zöldeknél politizált, csak utána fedezte fel magában a szociáldemokratát. A Zöldek a tartomány jelenlegi pénzügyminiszterét, Monika Heinoldot jelölik miniszterelnöknek, aki a mali származású Aminata Tourével kampányol közösen – komolyabb győzelmi esélyek nélkül.

Vidám a kampány Schleswig-Holsteinban: Thomas Loose-Müller (b), Daniel Günther és Aminata Touré közösen nézik meg a Magyarországon Vokskabin néven ismert Wahl-O-Mat helyi választásra készített változatát a kieli parlamentben. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vidám a kampány Schleswig-Holsteinban: Thomas Loose-Müller (b), Daniel Günther és Aminata Touré közösen nézik meg a Magyarországon Vokskabin néven ismert Wahl-O-Mat helyi választásra készített változatát a kieli parlamentben. Fotó: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Mivel Schleswig-Holstein viszonylag falusias,

a Zöldek itt eleve nem apellálhatnak úgy törzsbázisukra, azaz a tanult és jómódú városi középosztályra,

mint más tartományokban. A tavalyi szövetségi választáson egyedül Kielben sikerült megszerezniük a listás szavazatok többségét, és egyéniben is csak egy körzetet hoztak el a tartományban – Robert Habeckét.

A szocdemek ennél lényegesen jobban szerepeltek, ők egyéniben és listán is taroltak, míg a CDU csak két körzetet hozott el listáról. Ez a kereszténydemokraták szempontjából egyébként katasztrofálisan rossz eredmény.

 

 

Megbosszulja magát a szerencsétlenkedés

De akkor mi az oka annak, hogy most mégis nagy, még az öt évvel ezelőttinél is nagyobb CDU-győzelem van kinézőben? Nos, minden bizonnyal nem az, hogy a kereszténydemokraták valami olyasmit ígérnek a választóknak, amitől azok csapot, papot hátrahagyva rohannak Güntherre húzni az ikszet. Valójában

mind a CDU, mind az SPD, mind pedig a Zöldek ugyanazt a néhány témát hangsúlyozzák a programjukban,

az óvodareformot, az oktatási rendszer átalakítását, a digitalizációt, a környezetvédelmet és a megfizethető lakhatást. A kereszténydemokraták ezen kívül a rendőrség megerősítését, a szocdemek a klímasemlegességet, a Zöldek pedig a befogadást és a melegjogokat helyezik a kampány középpontjába.

A Saar-vidéki tapasztalatok alapján utóbbi két pártnak profitálnia kellene abból, hogy Berlinben is ők kormányoznak, de az elmúlt hónapok felmérési eredményei alapján úgy tűnik, hogy a schleswig-holsteini szervezeteknek ez inkább átok, mint áldás.

Amióta kitört az ukrajnai háború, az SPD és a Zöldek támogatottsága beszakadt Schleswig-Holsteinban, a CDU-é viszont meredeken emelkedni kezdett. Ez a negatív tendencia elsősorban a szociáldemokratáknál figyelhető meg, akik mostanában inkább csak alulról szagolgatják a húszszázalékos „lélektani határvonalat”. Csökkent az FDP népszerűsége is, így amíg február közepén egy esetleges jelzőlámpa-koalíciónak akár kényelmes többsége is lehetett volna a kieli parlamentben, május elejére már csak körülbelül 45 százalékon állna egy ilyen együttműködés.

Ez a gyengülés részben legalábbis az ukrajnai háború kapcsán bemutatott német szerencsétlenkedés számlájára írható. A Zöldek 16-17 százalék környékén stabilizálódó népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy a kezdeti felállással ellentétben Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter mára szinte egyáltalán nem nyilvánul meg háborúügyben – Scholz kancellár elvette tőle ezt a kompetenciát, így

ez a diplomáciai blama első körben jó eséllyel nem is fog már ráégni a Zöldekre. Annál inkább az SPD-re,

ami még mindig nem tudta elszánni magát arra, hogy szakítson a Kreml jóindulatát eleddig szégyentelenül élvező Gerhard Schröderrel.

Daniel Günther és a CDU tehát jóformán csak egy kávét kér. Günther a kampányhajrá egy részét ugyan karanténban töltötte, de a párt új elnöke, Friedrich Merz viszont továbbra is magas fordulatszámon pörög, és ott üti a jelzőlámpa-koalíciót, ahol éri – legutóbb még Kijevbe is elutazott, hogy megmutassa: őt bezzeg fogadják az ukránok, csak Scholzot és társait nem.

Hogy ennek milyen fogadtatása volt a választóknál, az nem elsősorban Schleswig-Holsteinban, hanem május 15-én, Észak-Rajna-Vesztfáliában, egy jóval szorosabbnak ígérkező választáson derül majd ki.

 

A nyitóképen: rendhagyó esemény: Daniel Günther (b) megkeresztel egy vonatot. Fotó: AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
az ember
2022. május 08. 09:46
majd ha kiszakadnak Németországból, akkor lesz esélyük a túlélésre
Halder
2022. május 08. 09:40
CDU nem baloldali ? ez nekem új.
A közösség tagjaként
2022. május 08. 09:24
A németek meddig akarnak még mea culpázni? Volt ami volt és lehet hogy jogos volt csak rossz volt a kivitelézés technikája, túl gyorsan akartak túl sokat! Nézzek meg a másik oldalt, több évtizedes lassú rothasztási előkészítés után most is lassan de biztosan állnak bosszút a német és az egész európai népeken azért amit hitler bácsi csinálni akart valamikor 80 éve a kútmérgezőkkel.
Halder
2022. május 08. 08:53
CDU mint jobb oldali keresztény nemzeti erő ? Most gondolkodnak azon, hogy a "C" nem kell, mert a keresztény nem szólít meg elég embert, választót ma már ott. Nemzeti ? egy csepp sincs bennük, mintha nálunk a momentum. Ez az igazi tragédia, hogy a nyugati ember nem kap VALÓS választási lehetőséget. Persze azért van némi különbség a zöldek, CDU, szocdemek közt, de alapokban, ténylegesen alig. AFD aki hozna újat meg náci lesz, zsidókkal a soraikban. öt körön kívül rakják, mint minden pártot aki veszélyes. Náci egy bunkós bot, amit ott még használ, nálunk már hála isten nem. ezt ismerjük Orbán is mindig az volt, Fidesz is de még mdf is. Nincs menekülés nyugaton, mert nincs olyan nemzeti erő mely reálisan hatalomra kerülhetne. Így az eredmény nem lehet kétséges. ja linke, mely kommunista az mehet, ott azzal nincs gond. Félelmetes. Ezért harcolok itt is a nácizás ellen....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!