Óriási siker: hét év után újra az A csoportban a magyar jégkorong-válogatott

2022. május 07. 20:39

Mivel Litvánia szombaton legyőzte Romániát a divízió I/A-s világbajnokságon, a magyar válogatott már matematikailag feljutott a legjobbak közé.

2022. május 07. 20:39
null

Ljubljanában, a jégkorongozók divízió 1/A világbajnokságán csak vasárnap fejeződnek be a küzdelmek, de már szombaton eldőlt minden lényeges kérdés. Azzal ugyanis, hogy Litvánia 5–4-re legyőzte Romániát, Magyarország már mindenképpen feljutott az A csoportba, Románia pedig kiesett. Legjobbjaink legutóbb 2015-ben kerültek fel a sportág legfelsőbb osztályába.

Szombaton nem lépett pályára a magyar válogatott Ljubljanában, a divízió 1/A világbajnokságon, mégis volt miért szurkolnunk nekünk, magyar újságíróknak, hiszen ha az eddig pont nélkül álló Románia nem győzi le a rendes játékidőben a feljutásra már esélytelen Litvániát, akkor legjobbjaink jövőre mindenképpen az A csoportban léphetnek jégre – történetünk során harmadszor 2009 és 2016 után – olyan óriások társaságában, mint, mondjuk, az aktuális olimpiai bajnok Finnország vagy a sportág bölcsőjét ringató Kanada. Akkor, amikor már csak három mérkőzés volt hátra a tornából – a szombati Litvánia–Románia, majd vasárnap 15.30 órakor a Magyarország–Románia, végül este 7-kor a már tét nélküli Dél-Korea–Szlovénia –, a pénteki, Szlovéniától elszenvedett súlyos, 5–1-es vereség ellenére nem állt rosszul Sean Simpson edző csapata.

Litvánia–Románia 5–4

Szlovénia és Magyarország feljutott az A csoportba, Románia kiesett, a két vasárnapi mérkőzésnek nincs tétje. Olyannyira, hogy a végső sorrend is eldőlt: 1. Szlovénia, 2. Magyarország, 3. Litvánia, 4. Dél-Korea, 5. Románia. 

A lefújás után libabőrös lett az ember háta, mert a mintegy ezer csíki szurkoló elénekelte a székely himnuszt, amit a román válogatott fele, a tizenegy csíki hokis a jégen vigyázzban állva hallgatott...

Vas Mártonnal, a magyar szövetség szakmai igazgatójával értékeltük a feljutást: „Senkinek sem volt jó az ukrajnai háború, hogy ilyen helyzet alakult ki a világban, és hogy csonka volt a mezőny” – mondta a korábbi sokszoros válogatott hokis.

Megdolgoztunk ezért a sikerért, lépésről lépésre haladtunk, és vasárnap az utolsó mérkőzésen úgy akarunk búcsúzni a szurkolóinktól, hogy büszkék lehessenek ránk

– fogalmazott Vas.

Fotó: Facebook

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. május 08. 21:11
Az angol foci meg bekaphatja! De lassan az egész focivilág!!! https://www.kp.ru/sports/futbol/abramovich-prodal-chelsi-za-skolko/
Reszelő Aladár
2022. május 08. 07:47
Szép volt fiúk! Most pedig ideje elkezdeni lobbizni a hazai rendezésért, mivel a jövő évi tornának Oroszország kizárása miatt még nincs házigazdája. Akár egyedül, akár valakivel társulva, de az MVM Dome mindenkit vár!
lazio154
2022. május 08. 07:28
Szerencsés körülmények okán mi már a torna előtt feljútónak számitottunk. Egy történelmi sikert tudtunk volna elérni, ha hokiválogatottunk először legyőzi Szlovéniát. Az a mérkőzés árazta be a csapatot. Kaptunk egy 5 öst, hozzátéve azt, hogy legyőzőink is legalább annyit szoktak kapni a nagyoktól.
ThuleanPerspective
2022. május 08. 07:15
Ilyen könnyű ellenfelek még nem voltak a feljutáshoz. Szlovénia volt egyedül ellenfél, ki is kaptunk, pedig 10-15 évvel egy szintről indultunk, azóta elhúztak melletünk, nem bírjuk egyszer sem megverni őket. Ráadásul a 2 sztárja nélkül játszott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!