Megszólalt a hegymászó, aki utolsóként látta Suhajda Szilárdot, a magyaroknak is üzent

2023. június 06. 09:03

„Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt” – mondta Elia Saikaly.

2023. június 06. 09:03
null

„Kicsi volt az esélye, hogy túlélje” – ezzel a kijelentéssel kezdte a Blikknek adott interjúját Elia Saikaly, hegymászó-filmes, aki utoljára látta élve Suhajda Szilárdot.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a magyar hegymászó oxigénpalack nélkül próbálta megmászni a 8848 méter magas csúcsot. Utoljára 8795 méter magasról adott jelet a GPS, a csúcstól alig 50 méternyire, a Hillary-lépcső aljáról. Elia Saikaly még akkor találkozott vele, amikor Szilárd felfelé tartott – ismertette a lap.

„Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam. Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni” – idézte Saikaly-t a Blikk, aki szerint „ritkaság”, hogy ebben az időszakban megkísértse valaki a csúcstámadást. Úgy fogalmazott:

ezek a próbálkozások szinte kivédhetetlenül tragédiával végződnek.

„Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt”

A hegymászó-filmes felidézte, hogy Suhajda Szilárdnak nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. „Nem akarok érzéketlen lenni, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy ezt túlélje. Ő azonban elszánt volt, csak ment tovább. Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt” – emlékezett vissza Saikaly, aki a „hegyek polgáraként” felelősséggel tartozott Szilárdért, de mindössze annyit tudott tenni, hogy szemmel követte, amíg tudta.

Tragikus, ami történt.

Részvétemet küldöm a magyaroknak és Szilárd családjának” – zárta az interjút a hegymászó.

Nyitókép: Ben Ferrer

***

 

***

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Catherine80
2023. június 08. 12:56
Számomra még mindig felfoghatatlan, hogy MIÉRT NEM KÜLDTEK SEGÍTSÉGET egy sérülthöz??? Az öngyilkost is próbálom visszatartani, nem? Akárhogy az ő döntése, akárki szponzorálta, akkor is próbálom a lehetőségeimhez mérten megmenteni az életét. Suhajdához is küldhették volna a hegyimentőket.
szürkemókus
2023. június 07. 05:55
.
12335
2023. június 06. 15:04
A magyaroknak is üzent Elia Saikaly: nefürgyéle!
matyi ludas II
2023. június 06. 13:44
Én is utolsóként láttam,azt mondta a családom,ők már nem nézik meg többet!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!