Rendőrségi razziát tartottak a párizsi olimpia szervezőirodájában

2023. június 20. 13:27

Korrupció miatt vizsgálódnak a hatóságok.

2023. június 20. 13:27
null

A francia pénzügyi rendőrség kedd reggel házkutatást tartott a Párizs 2024 olimpia főhadiszállásán – számolt be róla a Politico rendőrségi iratokara hivatkozva. A rendőrség valamint az ügyészség dokumentumokat is lefoglalt a házkutatás során. 

A Párizs 2024 által kiadott közleményben azt írták: „a szervezőbizottság székhelyén jelenleg rendőrségi házkutatás folyik. A Párizs 2024 teljes mértékben együttműködik a nyomozókkal, hogy megkönnyítse a nyomozást”. 

A Politico megkeresésére a francia pénzügyi ügyészség (PNF) megerősítette, hogy több helyszínen is razziát tartottak ezek közül az egyik volt a Párizs 2024 Olimpiai Bizottság, egy másik pedig a párizsi olimpia építkezéseiért felelős állami szerv, a Solideo székhelyén.

A tájékoztatás szerint a házkutatások két „előzetes vizsgálat” részét képezik, amelyek a fent említett két szervezet által elbírált

közbeszerzési szerződéssel kapcsolatos közpénzek hűtlen kezelésének és kivételezésének a gyanúja miatt zajlanak.

Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere – aki egyben a Solideo igazgatótanácsának elnöke is – a portálnak elmondta, hogy a nyomozók egyelőre nem léptek vele kapcsolatba.

„Tudomásunk van arról, hogy a rendőrség ma házkutatást tartott a Párizs 2024 főhadiszállásán. A Párizs 2024 arról tájékoztatott minket, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal ebben az ügyben” – közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője.

Brigitte Henriques, a Francia Nemzeti Olimpiai Bizottság elnöke éppen a múlt hónapban jelentette be lemondását, a bizottságban kialakult belharcok miatt.

***

Nyitókép: JULIEN DE ROSA / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Silcon
2023. június 20. 17:22
Remélem szólnak, ha találnak olyan banki utalást, aminek kedvezményezettje valami Nolimpiás Momentum. Feltöltötték Franciaországot és a környező országokat migrikkel, szakmányban tűnnek el Ukrajnában a fegyverek. Klassz kis biztonsági kihívás lesz az Olimpia.
Horst_Tappert
2023. június 20. 17:00
"Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere – aki egyben a Solideo igazgatótanácsának elnöke is" És ezeknek az volt a bajuk, hogy politikusok vannak az egyetemeket fenntartó kuratóriumi tagok között. Európaiértékek, a faszomat...
Odone Ricci
2023. június 20. 15:51
Nem baj, hogy a hazai ellenzék átpasszolta Párizsnak a 2O24-es olimpiát. Most nekik fájhat a fejük a közbiztonságért. 2O3O-ban pedig az EXPO-t kapja Párizs. Ugye nekünk nem kellett, szintén a hazai ellenzék, az akkori SZDSZ- sugallatára, átpasszoltuk Barcelonának és mertünk kicsik lenni. Az viszont kár volt, mert Barcelona attól fogva jelentős fejlődésnek indult és a turizmus fellendítette gazdaságát.
McFoker
2023. június 20. 15:42
Még szerencse, hogy nem kapta meg ez a szerencsétlen ország a rendezési jogot. A görög válság egy könnyed esti mese lett volna ahhoz képest ami itt történt volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!