Amputáció várhat a német klímaaktivistákra

2023. július 17. 16:26

Nem volt jó ötlet az ipari ragasztó és a beton keverése.

2023. július 17. 16:26

Folytatódott a német klímavédő fiatal aktivisták által figyelemfelhívó akciósorozata. Az „Utolsó generáció” csoport klímaaktivistái Hamburgban és Düsseldorfban csütörtökön egy merész tiltakozó akció keretében beton és epoxigyanta keverékével a helyi repülőtér kifutópályára ragasztották a kezüket. 

A szélsőséges aktivisták az ellen tiltakoztak, amiért a hatóságok nem tesznek semmit az éghajlatváltozással kapcsolatban, szimbolikusan feláldozva saját kezüket, hogy kifejezzék felháborodásukat. Akciójuk súlyos késéseket és káoszt okozott. Azóta kiderült, hogy az aktivisták tiltakozása nem is annyira csak szimbolikus volt, mivel kiderült,

az építőiparban használt ragasztótól lehet csak az amputáció tudja megszabadítani az aktivistákat.

Hasonló eset történt már korábban Belrinben is, azoknak az aktivistáknak még szerencséjük volt, hiszen nem került sor amputációra. Az ellentmondásos tevékenységű „Utolsó Generáció” nevű aktivista szervezet követelései között szerepel egy átfogó cselekvési terv a kibocsátási célok elérésére, valamint egy társadalmi tanács létrehozása, amelynek feladata a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ig történő kivezetése lenne. Azt állítják, hogy a kormányok közömbösek követeléseik iránt, és nem hajtottak végre hatékony intézkedéseket az éghajlati válság kezelésére. A csoportnak az is szúrja a szemét, hogy egyre többen választják a légi közlekedést és az ezzel járó szén-dioxid kibocsátást. 

Ezt is ajánljuk a témában

A ragasztós akció a közösségi média tetszését sem nyerte el egyöntetűen, ahogy az egyik felhasználó fogalmazott: „Kedves gyerekek, vannak más módszerek is a tiltakozásra, és ez sokkal humánusabb önmagunkkal és a világgal szemben. A legjobb módja, hogy kimutassátok a gyötrődéseteket, ha minden nap elültettek 10 fát!”. Míg egy másik felhasználó azt írta:

„Tényleg azt hiszik, hogy a Föld vagy az emberi faj egy nap alatt elpusztul, ha a szén-dioxid-kibocsátást nem szabályozzák?”,

A páros szándékait nehéz meghatározni, ugyanakkor az valószínű, hogy még jó ideig a címlapokon fognak szerepelni. Persze, hogy megéri-e amputáltatni egy kezet két hét figyelemért, erősen kérdéses. Az viszont biztos, hogy ettől aligha fog csökkenni a károsanyag-kibocsátás. Egy előnye ugyanakkor volt a klímaaktivisták mostani akciójának: egy műkincsnek sem lett baja. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Bodo Marks / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2023. július 20. 16:10
Én ott hagytam volna napokra/hetekre! ------- Úgyis lealább 2 le/felszálló pálya van.---------------Minden nap fejük felett körözve egy kis kerozin szórást, hogy érezzék a törődést!
Ergit
2023. július 20. 12:15
Annyira harcolnak a klima ellen, hogy most az eszetlen tettük miatt több órát foglalkoztak velük a tűzoltók, több óra lesz rendbe tenni a kifutópályát, és az orvosi, ápolói, korházi költségekről ne is beszéljünk!!!! Én az összes ktg-t rájuk terhelném, minden vagyontárgyukkal, ha kevés, a szüleik vagyontárgyaiból fedezném. Ezek után kénytelenek lesznek dolgozni, ha megmarad a kezük, és nem érnek rá majd klima-aktivistáskodni!
nitsahon
2023. július 19. 22:39
Idióták
eusebius
2023. július 19. 21:48
Amputálni nem fogják, de azért a dokik egy kicsit ijesztgetik még őket a lehámozás előtt. Nem hülyék ők se. Mint a viccben az AIDS-re felírt savanyú káposztás csodagyógyszer. Amitől ugye nem gyógyul meg, de megtanulja, mire van a segge.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!