Financial Times: taktikát váltottak az ukránok, annyi NATO-felszerelést vesztettek

2023. július 28. 10:03

Az ellentámadás kezdeti sikertelensége után az ukránok a páncélosok helyett a tüzérséget kezdték el bevetni – írja a lap.

2023. július 28. 10:03

A június 4-e óta tartó ellentámadás során az ukrán fél eddig a NATO által biztosított felszerelés közel egyötödét veszítette el a harcokban. Az ország katonai vezetése most jutott el arra a pontra, hogy elismerték, a siker érdekében meg kell változtatni a haditervet. Míg eddig a páncélos járművekkel próbáltak áttörni az orosz aknamezőkön, az új taktika szerint nehéz tüzérségi támadásokat indítanak az orosz védelmi állások ellen, így készítve elő az utat a gyalogság számára.

A tüzérség M270 MLRS rakéta-sorozatvető rendszerekkel, tarackokkal és az amerikaiaktól kapott kazettás bombákkal törnek utat a gyalogsági csapatok számára, amelyek módszeresen haladnak előre az 1000 kilométer hosszú frontvonal egy-egy kiválasztott szakaszán.

Kilőjük az ellenséget, hogy a katonáink előre tudjanak nyomulni. Előkészítjük a terepet, így a csapataink minimális veszteséget szenvednek csak el”

– nyilatkozta a Financial Timesnak az ukrán tüzérség egyik katonája az új haditervről.

Bár a váltás rövidtávon valóban csökkentette az ukránok veszteségeit,

a nyugati szövetségeseknek kétségeik vannak azt illetően, hogy hosszútávon fenntartható lesz-e ez a fárasztó stratégia, vagy sikerül-e olyan katonai eredményeket elérni, ami Oroszországot tárgyalóasztalhoz kényszerítené.

Az ukránok abban bíznak, hogy az új haditervvel olyan réseket sikerül ütniük az orosz védelmi falon, amelyeken áthatolva a páncélosok komoly eredményt érhetnek el. Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök szerdán pozitívan értékelte az ukrán csapatok legfrissebb eredményeit. Szűkszavúan csak annyit nyilatkozott: „nagyon jó eredményeket sikerült elérni a fronton”.

Nyitókép: Viktor Antonyuk / Sputnik / AFP

 

 

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. július 29. 16:11
Olyan sikert akarnak elérni az ukránok, ami az oroszokat tárgyalóasztalhoz kényszeríti. De hiszen az oroszok már most készek tárgyalni, nem kell őket kényszeríteni.. ha a hazudozást abbahagynák, akkor a valóságban azt akarnák mondani, hogy olyan sikereket akarnak elérni, amitől az oroszok feladnak mindent és hazamennek. Csak hát ez se nem reális, se nem jóemberkedő kijelentés.
alenka
2023. július 28. 22:25
Okos náci ukránok: hány katonatok maradt meg? ....szegények, kényszerből harcolnak és hullnak el...és ezek itt sirankoznak az elvesztett hadi technika miatt.. Nagyon szanalmas és megbocsáthatatlan.
Zolotarjov
2023. július 28. 18:31
Na ugye..
Akitlosz
2023. július 28. 16:04
"Míg eddig a páncélos járművekkel próbáltak áttörni az orosz aknamezőkön, az új taktika szerint nehéz tüzérségi támadásokat indítanak az orosz védelmi állások ellen, így készítve elő az utat a gyalogság számára." Aha. S ettől hogyan jut át a gyalogság az aknamezőn? Nézni is rossz a szerencsétleneket. Az akna sokszor nem öl "csak" a lábát szakítja le a katonának. Aztán fetrenghet a mezőn, mert ha esetleg segítenének neki a bajtársai, akkor ők is felrobbannak és ők is láb vagy élet nélkül maradnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!