Brutálisan megverték a szerb fiatalokat a koszovói rendőrök

2023. október 01. 09:46

Vucsis szerb elnök azonban nem akar háborút Koszovóval, a szerb katonákat is visszavonták.

2023. október 01. 09:46

A B92 szerb hírportál arról írt, hogy a koszovói Zubin Potok környékén a pristinai hatóságok megvertek három szerb fiatalembert – ezt a Magyar Nemzet szúrta ki. 

A három fiatal a helyi úton tartott hazafelé szombaton, majd a koszovói rendőrség elit egységei feltartóztatták, és szidalmazások közepette verték meg őket brutális módon, 

derült ki.

A megvert fiatalok elmondása szerint az egyenruhások azzal vádolták meg őket, hogy illegálisan átkeltek a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalon, melyre a pristinai kormányzat határként tekint. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája megerősítette az újabb támadás hírét. Közleményük szerint ezzel az akcióval folytatódik az az erőszakspirál, amellyel Pristina az elmúlt napokban mindent megtesz, hogy „a normális élet gondolatát is megakadályozzák a szerb nép számára Koszovó északi részén.”

Hozzátették: a verbális erőszak, 

az önkényes betörések a magánházakba és a szerbek elleni fizikai támadások mindennapos jellemzői annak, ahogyan Albin Kurti koszovói miniszterelnök csapatai megszállják Észak-Koszovót. 

Ezért Belgrád ragaszkodik a terror elkövetőinek visszavonásához az Ibar folyótól északra fekvő településekről és a KFOR-egységek bevetéséhez – szögezi le a közlemény.

Pattanásig feszült a helyzet

Koszovóban az elmúlt napokban szinte pattanásig feszült a helyzet, miután a minap szerb fegyveresek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt, a kialakult tűzpárbaj pedig egész nap tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, három támadót lelőttek, többeket megsebesítettek és letartóztattak a rendőrök. Ezt követően példátlan akciózásba kezdtek a pristinai hatóságok a szerbek lakta északi részen, írják fegyvereket foglaltak le, s több szerbet őrizetbe is vettek.

Alekszandar Vucsics szerb államfő kijelentette: a hivatalos Belgrádnak nincs köze a koszovói eseményekhez, amit megerősít a koszovói Szerb Lista korábbi alelnökének vallomása is. A helyi szerb politikus teljes felelősséget vállalt az észak-koszovói Banjszka faluban történt eseményekért.

Az MTI jelentése szerint John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője újságírókkal közölte, hogy a NATO növelte a Koszovóban állomásozó békefenntartóinak a számát az erőszak aggasztó fokozódása miatt. 

Az Egyesült Államok felszólítja Szerbiát, hogy vonja vissza a koszovói határon csoportosított erőit 

– jelentette ki az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Alekszandar Vucsics a Financial Times napilapnak is nyilatkozott. Itt Szerbia elnöke leszögezte, hogy nem áll szándékában utasítani a szerb katonaságot, hogy Koszovóba menjenek, sőt kivonják a szerb erők egy részét onnan. A konfliktus eszkalációja kontraproduktív lenne, ha arról van szó, hogy Szerbia az Európai Unió tagjává kíván válni – tett hozzá.

Szerbia nem akar háborút, Washington figyelmeztetései aránytalanok, mert csökken a helyszínen tartózkodó szerb erők száma

– mondta Vucsics.

Hozzátette: „Tavaly 14 ezer emberünk tartózkodott a közigazgatási vonal közelében, ma már 7500-an vannak, és ezt négyezerre csökkentjük. 

Színtiszta hazugság, hogy Szerbia adminisztratív vonalra küldi a hadsereget.”

A portál megírta: közösségi oldalakon több meg nem erősített videó is megjelent, amelyeken az látszik, hogy szerb fegyveres erők vonulnak vissza az ország belsejébe.

Nyitókép: Facebook
 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concrete
2023. október 02. 19:37
Észak-Bácskában még ma sem ötvenezer magyar él - nem mintha a kisebbségi jog a létszám függvénye lenne. Mi elveszítettük a Délvidéket, ahol nem élt több szerb, mint magyar. Még az össze délszláv lakos sem volt több, mint a magyarok és a svábok együttesen. Ez volt Trianon messze legnagyobb igazságtalansága. A történelem gyakran kelt nemzeti fájdalmakat. A szerbek 30 éve bűnhődnek: van miért. Szokják csak meg.
alexandrosz-2
2023. október 01. 21:03
Helyes. A rácokat gyilkolni kell. Rászolgáltak.
szintetikus
2023. október 01. 11:57
Lehet vajon majd nézni amerikai bombázókat? 🛩️🛩️
billysparks
2023. október 01. 11:46
Genusnextgen 2023. október 01. 10:51 Biztosan rászolgáltak. Az csak az eresztény jobboldalon lenne standard elvárás, hogy egy kiadós gyújtogatás, kirakatok betörése, stb. után egy darab szem se legyen kilövöldözve Buksikák Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy a hatalom szerdán, a Karmelita kolostornál megmutatta a valódi arcát, amikor „karhatalmisták” vertek és könnygázzal fújtak le fiatalkorú diákokat ( Ezt sikerült viszonylag érthetően elmondania-állítólag. A morzsiknak nehéz beszélni magyar) Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke arról beszélt, hogy a hatalom szerdán, a Karmelita kolostornál megmutatta a valódi arcát, amikor „karhatalmisták” vertek és könnygázzal fújtak le fiatalkorú diákokat,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!