Aggódik az Európai Bizottság: a mesterséges intelligencia hamis információkat terjeszt az EP-választásról

2024. április 15. 11:45

A chatbotok a felhasználóknak sok esetben irreleváns adatokat vagy hibás linkeket ajánlottak további tájékozódáshoz.

2024. április 15. 11:45
mesterséges intelligencia (illusztráció)

Nyitókép: Pixabay

A mostani európai parlamenti választás lesz az első olyan, amikor a mesterség inteligencia által meghamisított képek és videók is gondot okozhatnak a kampányidőszak alatt – írja a Politico elemzésében. Az ügy miatt az Európai Bizottság is aggódik, ezért még márciusban arra szólította fel az MI-alapú chatbotokat fejlesztő nagyvállalatokat, hogy fejtsék ki, hogyan limitálják az MI-t használó eszközeikhez kapcsolódó potenciális kockázatokat az EP-választások kapcsán. A Bizottság emiatt a Googlel, a Microsofttal és a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI-val is felvette a kapcsolatot.

A Politico elemzése – amelyet egy berlini székhelyű civil szervezet, a Democracy Reporting International készített – a négy legtöbbet használt chatbotot vizsgálta, hogy mennyire pontosak az ezekkel az eszközökkel előállított tartalmak információi az EP-választásról. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a chatbotok ugyan politikailag semleges álláspontot követtek, azonban

nagyon sok esetben pontatlan információkat adtak.

A leggyakoribb hiba a pontatlan információk voltak, például a választás dátumáról vagy a szavazás módjáról, de ezenkívül a felhasználóknak sok esetben irreleváns adatokat vagy hibás linkeket ajánlottak további tájékozódáshoz – például japán nyelvű YouTube-videókat.

Ezt is ajánljuk a témában

A kutatók még március közepén tették fel ugyanazt a 10 kérdést 10 különböző nyelven a chatbotoknak. Elemzésük szerint a legpontosabbnak a ChatGPT legújabb, fizetős verziója, a 4.5 bizonyult, míg a legrosszabbul a Google Geminije teljesített. Ezzel kapcsolatban a Google szóvivője a lapnak arról beszélt, a kutatás pillanatában még nem minden korlátozást vezettek be, de folyamatosan próbálják javítani a Gemini teljesítményét.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­­g­­­ö­­s­ ­­l­­­á­­­n­y­o­­k­ ­­v­á­r­­­n­a­­­k­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
5m007h 0p3ra70r
2024. április 15. 15:13
Mutatom, hogy mi a gondjuk: "Ön Magyar Péter populista politikus? Igen vagy nem? Copilot Válaszok létrehozása… Igen, Magyar Péter politikai megnyilvánulásai és tevékenységei alapján a szó klasszikus értelmében nevezhető populista politikusnak."
survivor
2024. április 15. 14:29
De facto immár semmit nem lehet elhinni a médiában, közéletben, sehol. Hátha MI mondta ? Butleri Dzsihád ? (A Dűne )
Patika
2024. április 15. 14:00
Mi-nek így ios több esze van, mint az EP-nek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!