Deutsche Welle: Orbán a kárpátaljai kisebbség helyzetét kihasználva ukránellenes retorikát folytat

2024. április 20. 23:04

A német lap szerint a magyar miniszterelnöknek komoly szerepe van a magyar-ukrán rossz viszonyban.

2024. április 20. 23:04
null

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Deutsche Welle szerint feszült a helyzet az ukrán politikai vezetés és a kárpátaljai magyarság között. A német lap megszólaltatott kárpátaljai önkénteseket, hogy első kézből kapjanak képet arról, hogy milyen a viszony az ukrán hadseregben szolgálatot teljesítő magyar katonák és ukrán társaik között. Az egyik magyar katona arról beszélt a tudósítónak, hogy az ukránok magyarként bélyegzik meg a kisebbséget, Magyarországon viszont ukránnak, illetve orosznak tekintik őket.

A cikk szerint Orbán Viktornak komoly szerepe van a rossz viszonyban, ugyanis állításuk szerint a magyar miniszterelnök a kisebbség helyzetét kihasználva ukránellenes retorikát folytat. A cikkben azt citálták, hogy Orbán szerint Kárpátalján az ukrán állam üldözi a magyarságot és fel akarja számolni annak kultúráját. 

A német lap beszámolója szerint a helyiekkel beszélgetve közönyt, illetve aggodalmat tapasztaltak. Darcsi Karolinát, a városi tanács tagját, a KMKSZ politikai titkárát is megszólaltatták: „negatív a határon túli magyarokról alkotott kép, rengetegszer fordul elő diszkrimináció. Az ukrán sajtó ellenségképet sugároz a magyarokról és ezt a politika csak gerjeszti felülről”.

A politikai titkár szerint azonban vannak pozitív folyamatok is, ilyennek nevezete a vitatott nyelvtörvény visszavonását. Azonban szerinte még nagyon sokat kell javítani a kisebbségi oktatás módszerén.

A német lapban Zubanics Lászlót, az UMDSZ elnökét is megszólaltatták, aki senkinek sem szeretne semmit fölróni, igyekszik megegyezésre jutni, egyensúlyozni az álláspontok között. Szerinte a magyarok bizakodhatnak, ugyanis szép jövő előtt állnak az európai Ukrajnában.

Az ungvári Közép-Európai Stratégiai Intézet vezetője, Dmitro Tusanszkij azonban koránt sem fogalmazott meg pozitív véleményt. Szerinte az ukrán állam nem fordít elég figyelmet a kisebbségekre, ezek közül pedig kiemelte a magyar kisebbséget. Meglátása szerint ez Kijev érdekével is ellentétes magatartás, ugyanis fontos lenne az ukrán államnak is, hogy a magyar kisebbséget és a többit is magához édesgesse. 

A beregszászi városi tanács oktatási és kulturális osztályának vezetője, Babiák Edit szerint hamis az a gyakran hangoztatott mantra, hogy a magyarok is el akarnának szakadni Ukrajnától, mint az ország keleti felén lévő orosz szeparatisták. Kiemelte, hogy a magyaroktól távol áll az orosz viszonyok közötti élet, ők európai módra akarnak élni.

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­ö­g­ö­s­ ­l­á­­­n­­y­o­­­k­ ­­­v­­­á­r­n­­a­­­k­­­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Shanya
2024. április 21. 16:18
"A német lap szerint a magyar miniszterelnöknek komoly szerepe van a magyar-ukrán rossz viszonyban" Szívsesn megdicsérném a Deutsche Welle főszerkesztője anyukájának hátsó felét, és akkor még finoman fogalmaztam. Hányadék média. Talán így kellene helyesen fogalmazni kedves főszerkesztő: A mostani náci ukrán vezetés felelős és tesz azért, hogy ilyen rossz és továbbra is az legyen az ukrán-magyar viszony.Ezt lehetne fogalmazni az összes ukrajnai kisebbségre. Nem életre való országvezetés.
szabadabb
2024. április 21. 12:35
nemáá szexy kitty benyelte a kommentemet :(
altercat1
2024. április 21. 12:27
Ha rólunk van szó, a német agyhúgykő lerakódás csak vastagszik. Amióta "megjavultak", csak minket baszogatnak, mert a többi általuk megszállt országgal csínján kell bánniuk. Mi meg a szövetségeseik voltunk. (Az olaszokat nem piszkálják, mert odajárnak nyaralni.) És persze úgy tesz, mint aki nem érti... Mi lenne, ha a svájci 64% német betiltaná a francia és olasz nyelvet úgy, ahogy az ukránok teszik? Herr Sellerie-t kitömné a zusa fegyverekkel és rajta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!