Ismeretlen drónok okozhatnak káoszt a romániai NATO-támaszponton

2024. április 19. 17:25

Idegen drónok keltettek felbolydulást az ukrán határhoz közeli Mihail Kogălniceanu légitámaszponton, ahol több ezer NATO-katona állomásozik.

2024. április 19. 17:25

Nyitókép: Jakub Porzycki/AFP

 

A román légierő csütörtökön közölte, hogy szerdán este az őrség a repülőtér irányítótornyától mintegy 4-5 kilométernyire észak-északnyugatra alacsonyan, kis sebességgel szálló drónt észlelt. Vélhetően kereskedelmi felhasználású drónról van szó, így nem kellett bevetni az elektronikus zavarórendszert. A légierő egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a hatályos törvények értelmében a katonai objektumok környékén csakis előzetes hatósági engedéllyel lehet repülési tevékenységet végezni. 

A feketet-tengeri támaszpont környékén már a hét elején is több drónt észleltek. Összesen három, pilóta nélküli eszközt láttak, ekkor már elektronikai hadviselési eszközöket is bevetettek, de végül megszakadt a radarkapcsolat a drónokkal.

A román katonai illetékesek szerint bár Oroszország kiemelt figyelmet tanúsít a Konstanca megyei NATO-támaszpont iránt, vélhetően nem orosz kémeszközökről van szó. 

Ugyanakkor Gheorghiţă Vlad tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke még februárban annak kapcsán, hogy több ízben is román területen robbantak fel Ukrajna ellen bevetett orosz harci drónok, arról beszélt: a román hadseregnek nincs törvényes alapja arra, hogy lelője azokat a támadó drónokat, amelyek behatolnak Románia légterébe. 

„Jelenleg a román hadsereg békeidőben nem folytathat harci műveleteket. Ehhez rendkívüli állapotot, ostromállapotot vagy hadiállapotot kell hirdetni. A román hadsereg nem működtethet fegyverrendszereket azokon a katonai létesítményeken vagy kiképzési területeken kívül, amelyekkel jelenleg rendelkezünk”

 – írta meg a Krónika. 

A vezérkari főnök szerint egy új törvénytervezeten dolgoznak, amely lehetővé tenné a hadsereg számára, hogy békeidőben is katonai műveletet hajtson végre. Szerinte a román légteret engedély nélkül használó légi járművekkel szembeni fellépés módjáról szóló törvény értelmében a drón pilóta nélküli légi járműnek minősül, így a hadseregnek ugyanazokat a szabályokat kell betartania, mintha hagyományos repülőgép lenne, azaz vadászgépeket kell felküldenie, amelyeknek jelezniük kell az érintett légi jármű számára, hogy megsértette az ország területét vagy légterét. 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­­g­­­ö­­s­ ­­­l­­á­­n­­y­­o­k­ ­­v­­­á­­r­n­­a­­k­­­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Beszélgető
2024. április 21. 10:01
Legyünk tisztában vele, hogy ha ukrajna lebukik a keleti fronton és megalázottan elfogadja a területvesztéssel járó békét oroszországgal, akkor bosszúból simán átcsaphat nyugat felé a maradék haderejével, ami az eu seregek többszöröse. Akkor majd kell nekünk az a román bázis, ahonnan apríthatjuk őket, mielőtt átverekszik magukat a kárpátokon...
batama
2024. április 20. 07:44
Hazatérő gólyák voltak.
Patika
2024. április 20. 05:36
Idegen drónok keltettek felbolydulást az ukrán határhoz közeli Mihail Kogălniceanu légitámaszponton, ahol több ezer NATO-katona állomásozik. --- most jön az, hogy Átrepülték az egész ukrajnát az orosz drónok, mert 👀 menetközben a villámokból feltöltötték magukat... !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!