Kisebbségi kormánya lesz a jobboldalnak Portugáliában

2024. április 01. 09:19

Kedden beiktatják Portugália új mérsékelt-jobboldali kormányát. Mivel azonban nem léptek koalícióra a radikális jobboldallal, ezért nem lesz többségük a parlamentben, amely meg fogja nehezíteni a kormányzásukat.

2024. április 01. 09:19
null

Nyitókép: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Luís Montenegro, Portugália új jobbközép miniszterelnöke a múlt héten bemutatta kabinetjének tagjait. Az új kormányt holnap, azaz kedden fogják beiktatni, majdnem egy hónappal azt követően, hogy március 10-én az előrehozott választásokon sikerült leváltani az eddig hatalomban lévő szocialista kabinetet – írja a Yahoo News. 

A két nagy párt (Szociáldemokrata Párt vezette koalíció és a szocialisták) szinte azonos eredményt értek el a választáson.

A radikális, bevándorlásellenes jobboldali Chega (jelentése: Elég) párt öt évvel azután, hogy megjelent a politikai színtéren, már el is vitte a szavazatok 18 százalékát, ami azt jelenti, hogy 48 képviselőt küldhetnek a 230 fős parlamentbe. A mozgalmat egy korábbi futball-kommentátor, André Ventura vezeti – írja a BBC. 

A köztársasági elnök a választás után Luís Montenegrót kérte fel, hogy alakítson kormányt.

A radikális jobboldali Chega hiába lett a harmadik legnagyobb párt a parlamentben, a Szociáldemokrata Párt vezetője kijelentette: nem hajlandó koalícióra lépni velük, annak ellenére sem, hogy André Ventura korábban a párttársa volt.

Montenegro a választás előtt rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte Venturát, aki a bevándorlás korlátozásával kampányolt. 

Az új kormány

Múlt hét csütörtökön Montenegro elküldte a minisztereket tartalmazó listát Marcelo Rebelo de Sousa elnöknek, majd nyilatkozat nélkül távozott az elnöki palotából. A listán tapasztalt politikusok szerepelnek kulcspozíciókban, többek között a pénzügyi, a gazdasági és a külügyminisztériumban – olvasható az elnöki hivatal által kiadott közleményben.

Paulo Rangel európai parlamenti képviselő lesz a külügyminiszter, míg Joaquim Miranda Sarmento, Montenegro korábbi frakcióvezetője a pénzügyi tárcát fogja elvinni. Pedro Reis, aki a kereskedelmi és befektetési kormányügynökséget vezette, a gazdasági minisztériumba került.

A választást megnyerő Demokratikus Szövetséget a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette, amelyhez két kisebb konzervatív párt is tartozik, és a koalíció összesen 80 mandátumot szerzett a 230 fős parlamentben.

Antonio Costa leköszönő miniszterelnök Szocialista Pártja a szavazatok 28 százalékát és 78 mandátumot szerzett meg.

A bevándorlásellenes Chega 50 fővel képviseltetheti magát Portugália parlamentjében. 

Ezt is ajánljuk a témában

Többség nélkül

A súlyosan széttagolt parlament napokig képtelen volt megválasztani az elnökét. Mivel  Luís Montenegro nem volt hajlandó együttműködni a Chegával, ezért a szocialistákkal kellett egyezkednie. Végül a PSD és a szocialisták úgy döntöttek, hogy megosztják a tisztséget, így a szociáldemokrata Jose Pedro Aguiar-Branco 2026 szeptemberéig tölti be a pozíciót, mielőtt átadja azt egy szocialistának.

A kisebbségi kormány azt jelenti, hogy a mérsékelt jobboldalnak folyamatosan ideiglenes szövetségeseket kell majd keresnie. 

A parlamenti elnöki pozíció megosztása a szocialistákkal azt jelzi: az új kormány inkább a baloldallal fog együttműködni. Az első nagy kihívás a a költségvetés elfogadása lesz. 

Costa leköszönő miniszterelnök szerdán találkozott utódjával, és azt mondta, hogy „a teljesített kötelesség érzésével” távozik hivatalából, és „az új kormánynak minden bizonnyal rengeteg megoldandó problémája lesz” – jelentette ki.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:52
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­l­­á­n­­y­­o­­k­ ­­­v­­á­­­r­n­­­a­­­k­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
tavirozsa2
2024. április 06. 19:08
Az un. mérsékelt jobboldal egyenlő a balzölddel!!
auditorium
2024. április 06. 07:34
TANULSÁGOS A PORTUGÁL -SPANYOL és a többi eset. Hiába nyer a jobboldal, ha nem akar koalicióba lépni az un. "radikális v. szélsőjobboldallal, akkor kénytelenek a ballal koalicióba lépni és egyhelyben topogni, mert a balnak csak az a jó, amit ők akarnak, minden más az országnak előnyös javaslatot bojkottálnak. Ez fog történni mindenütt a legközelebbi választásoknál, ha nincs meg az 5O%+1 sőt az EU-Parlamenti júniusi választásoknál is, ha a jobb finnyáskodik. A BALOLDAL bezzeg elfogadja a szélsőbalos anarchikus pártokat is, h. bekerüljön a Parlamentbe, ott majd megegyeznek.
Autofocus
2024. április 05. 21:39
Nekik is jót tenne egy szélsőjobboldali katonai hatalomátvétel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!