Áll a bál Németországban: átverésen alapult a német atomerőmű-leállítások kikényszerítése – ez derül ki egy új jelentésből

2024. április 28. 12:16

A berlini kormány tudta, hogy az atomerőműveik leállítása rossz ötlet; és a zöldpárti gazdasági minisztert saját emberei ugyancsak becsaphatták, hogy biztosítsák: mindenképpen megtörténjen az átmenet – állítja most egy német magazin.

2024. április 28. 12:16
MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Németország két esztendővel ezelőtt, 2022-ben rendelte el három utolsó atomerőművének bezárását, ami az utolsó eleme volt annak az évek óta zajló folyamatnak, hogy az ország átálljon megújuló energiaforrásokra – írja a Breitbart a Cicero magazinra hivatkozva.

Az atomerőművek leállítása egy olyan időszakra eset, amikor az orosz-ukrán háború következtében rég nem látott energiaválság sújtotta az európai kontinenst, és a bezárások erőltetését mindenki rossz ötletnek tartotta – kivéve a berlini kabinetet.

A baloldali-liberális-zöld kormánykoalíció ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, hogy az atomerőművek bezárása nem lesz hatással Németország energiatermelésére.

Atomerőmű-leállítás: mi áll a dokumentumokban?

A Cicero nevű német magazin bíróságra ment, hogy elérje bizonyos kormányzati dokumentumok kiadását. Megkapták, azokból pedig ki is derült, hogy az atomerőmű-leállításokról szóló döntés megtévesztésen alapult. Leírják, hogy 

egy fontos dokumentum, ami megkérdőjelezte a leállítást, el lett rejtve Robert Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi minisztere, egyben alkancellárja elől, aki az egész átmenetet felügyelte. 

A német ellenzék egy bizottság létrehozásával fenyeget, amennyiben a zöldpárti Habeck nem adja át a dokumentumokat, amelyek az atomerőművek leállításával kapcsolatosak. A gazdasági miniszter szerint nincs rejtegetnivalójuk és szerinte szó sincs botrányról. A kormánykoalíció liberális tagja az FDP aggodalmát fejezte ki, de szerintük nem szabad túlreagálni és botrányt generálni, mert az csak a jobboldalt erősíti. 

A Cicero szerint a dokumentumokból az derül ki, hogy: a zöldek még Habecket is félretájékoztatták a leállás esetleges következményeivel kapcsolatban. Az egyik kulcsfontosságú dokumentum 2022 márciusára datálható, amit a német szövetségi gazdasági minisztérium egyik osztálya adott ki és ami azt tartalmazta: a reaktorok leállása után Németországnak van ugyan elég gázüzemű erőműve ahhoz, hogy az ország energiaellátását biztosítsák, azonban nincs elég gáz ahhoz, hogy ezek az üzemek egész télen működjenek.

Mint írták: Németország utolsó atomerőműveinek élettartamának meghosszabbítása „segítene ennek a helyzetnek az enyhítésében,” nem utolsó sorban az energiaárak várható csökkenéséhez vezetne. 

A dokumentum rámutatott, hogy a már leállított széntüzelésű erőművek nem lennének teljesen alkalmasak a hiány pótlására, mivel nagyon öregek és hajlamosak a meghibásodásokra. „Rendkívül kockázatos” lenne kizárólag a gázra támaszkodni – olvasható ugyanitt. 

Atomerőmű-leállítás után zöld konspiráció

Amikor a fenti dokumentum megszületett, már tudni lehetett, hogy energiaválság jöhet Németországban. Robert Habeck mégis azt mondta a német sajtónak, hogy „az [atomerőművek] bővítésének energiagazdasághoz hozzáadott értéke nagyon korlátozott”.

Ám a német magazin szerint a zöldpárti miniszter soha nem látta ezt a bizonyos feljegyzést. 

Patrick Graichen, Habeck korábbi helyettese volt a kabineten belül a legmagasabb rangú tisztviselő, aki látta a dokumentumot. A Cicero újságírói szerint könnyen előfordulhat, hogy a szélsőségesen zöld politikus elrejtette a dokumentumot Habeck elől.

A Welt már így fogalmazott: „Habecket a saját emberei tévesztették meg.” De a német lap szerint ez sem csökkenti Habeck felelősségét, mert hatalmas volt a társadalmi ellenállás az atomerőművek bezárásával kapcsolatban, és még a koalícióban helyet foglaló liberálisok is tiltakoztak.  

Mit reagáltak a felek? Óriási botrány van kibontakozóban Németországban

A fenti állítások máris botrányt okoztak Németországban, de a baloldali-liberális-zöld kormánykoalíció ragaszkodik ahhoz, hogy a német magazin, a Cicero ferdít. 

Pénteken Habeck sajtótájékoztatót tartott, amely során tagadta, hogy helytelenül cselekedett volna: „Nem titkoltunk el semmit.”

A CDU viszont az összes olyan dokumentum nyilvánosságra hozatalát követeli, amely a nukleáris leálláshoz köthető.  „Igaznak bizonyult a régi gyanú: hazudtak a parlamentnek és a lakosságnak a nukleáris leállással kapcsolatban” – mondta a CDU szóvivője. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-81
2024. május 11. 22:56
🍓 ️ ­I­­­g­­­a­­z­i n­­­i­­m­­­f­o­­­m­­­á­n­i­­á­­­k­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
falcatus-2
2024. április 29. 18:22
totumfaktum: google>>>kinderkrebs neben atomkraftwerken>>>enter>>>2770 találat ezt állította: "itthoni adatok alapján NINCS ilyen összefüggés.." ne kéresse magát, tegye ide
Vasalo
2024. április 29. 08:34
Én csak azon csodálkozok, hogy a hazai médiában is rendszeresen megjelennek hosszu cikkek az e-mobilitás fényes és „kikerülhetetlen“ jövöjéröl. Nem tudom azon szerzök szintén vakságban szenvednek, vagy nem olvassák még azt a lapot sem, amit vágoszintü disznora hizlelnek az egymenéseikkel. Közismert titok általában má 5 éven felüli gyerek számára is, hogy az automobilitás europai hajtomotorja a német gazdaság volt. Többek között náluk jut 10 emberre 6-7 auto. Nos ez az ország egy biztos, hogy nem lesz, az az e-mobititás hajtomotorja. Egyszerüen az országnak nincs semmilye ehhez a kolosszáöis feladathoz. És ezt szinte kizárolag az utobbi 30 év politikusainak köszönhetik. Sem energia forrásuk, sem hálozatuk, és ugy látszik tudásuk sincs egy ilyen feladathoz. Arrol nem is beszélve, ha a gazdaság müködését ennyi foszilis autoval tudják biztositani az e-autokbol ennek akár a duplája is kellene ugyanennyi futási teljesitményhez. Rémálom. S mi akarjuk azt a döglezedö lovat megülni?
totumfaktum-2
2024. április 28. 20:47
Szép sorban, falcatus. Először légy szíves az általad hivatkozott eredetijét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!