Egyre többen elégedetlenek a demokráciával Európában, Oroszország viszont egyre népszerűbb

2024. május 08. 18:41

Új felmérés készült a közhangulatról – nagyon furcsa társaságba került Magyarország.

2024. május 08. 18:41
jobboldalellenes tüntetés Hamburgban

Nyitókép: AXEL HEIMKEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

***

Aki azt gondolná, hogy holmi absztrakt demokratikus dolgok aggasztják elsősorban az embereket, az téved: az egyik legfőbb félelmük a szegénység volt. Legalábbis ezt hozta ki a Demokráciaészlelési Index (Democracy Perception Index – DPI) felmérése, amelyhez február és április között kérdeztek meg több tízezer embert 53 különböző országban; köztük hazánkban is az Euronews ismertetése szerint.

Hadd lőjük le a poént a legelején: eleve az Európai Unió-beli felmért országokban is enyhe többség tartja demokráciának a hazáját (57 százalék), három országban ennél alacsonyabbak az értékek:

  • hazánkban (31 százalék)
  • Görögországban (43 százalék)
  • és Franciaországban (46 százalék)

Fel is sorolják, mi miatt:

nálunk a Brüsszellel való csatározást, a „jogállamisági sérelmeket”, beleértve az „anti-LMBTQ törvénykezést”, az „elfojtott független sajtót” emlegetik

a görögöknél az illegális migránsok visszazsuppolását, a médiaszabadság csökkenését, valamint újságírók és ellenzék állítólagos megfigyelését; a franciáknál pedig az elit elleni elégedetlenség, Emmanuel Macron elnök botrányos nyugdíjreformja áll a célkeresztben a szerzők szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem csak a nyugdíjreform a baj, hanem Macron, aki Margaret Thatchernek képzeli magát – íme egy francia nézőpont a Mandineren!

Macron nagyon eltökélt, hogy keresztülveri a nyugdíjreformot, amely felháborítóan igazságtalan a kétkezi munkásokkal és a nőkkel szemben; eközben sem az illegális migráció kezelése, sem a társadalmi problémák kapcsán nem túl fényes a teljesítménye – véli Hélène de Lauzun, a The European Constervative folyóirat történész szerzője, aki szerint lehet, hogy a tüntetések véget érnek, de a sebek megmaradnak.

A Demokráciadeficit-észlelési Index (vagyis a szakadék aközött, hogy az emberek mennyire tartják fontosnak a demokráciát, és mennyire tartják demokratikusnak országukat) Görögországban 51, Magyarországon 50 százalék, de a németeknél is 9 százalékkal nőtt 36-ra, egyszóval: nincs demokratikus kolbászból a kerítés.

Összefoglalóan:

„Európa-szerte 2020 óta átlagosan nőtt az a benyomás, hogy a kormányok gyakran egy kisebbségi csoport érdekében cselekszenek, nem pedig a közjó érdekében.” – írja a cikk, amely Németország esetében a Scholz-kabinet belháborúit is a berlini kormány szemére veti.

A DPI emellett rámutat arra is, mi miatt aggódnak az emberek;

a vizsgált 15 uniós tagállamból nyolcban az egészségügy javítását követelik az emberek első számú prioritásként, négyben a szegénység elleni küzdelmet.

Mint írják:

„az elmúlt két évben meredeken emelkedett azoknak az aránya is, akik szerint a bevándorlás visszaszorítása a kormány kiemelt prioritása kell, hogy legyen”

– nem meglepő a lista, hol a leginkább szembetűnő a tendencia: Ausztriában (40 százalék), Németországban (44 százalék), Írországban (31 százalék) és Franciaországban (37 százalék), vagyis a bevándorlás hatásai által leginkább sújtott államokban a megkérdezettek közül.

Itt indokokat a cikk érthető okokból nem részletez, de érdekességként megemlíti, hogy

mindeközben a németek alig 24 százaléka szerint tartozik a top 3 prioritás közé az éghajlatváltozás.

Az is látszik, teszik hozzá, hogy a migrációval kapcsolatban kemény vonalon kampányoló pártok erősödnek, „az erős migrációellenes kampányt folytató populista pártok” legkevesebb hét EU-tagállamban nyerik meg ezeket a választásokat, további kilencben pedig második vagy harmadik helyet szereznek meg – aggódik a szerző.

Szó esik még az Oroszországról alkotott képről – ugyancsak nem meglepő módon a nyugati világon kívül stagnál, sőt, egyre pozitívabb. Az amerikaiak viszont nem örülhetnek felhőtlenül, az EU-n belül is romlott a megítélésük, az osztrákoknál egyből 22 százalékkal.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­­a­­­z­­­i n­­i­m­f­o­­m­­­á­n­­i­­­á­­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
2024. május 08. 21:01 Szerkesztve
Érthetetlen fos cikk. - Hazánkban 31 százalék tartja demokráciának a hazáját (nálunk a Brüsszellel való csatározást, a „jogállamisági sérelmeket”, beleértve az „anti-LMBTQ törvénykezést”, az „elfojtott független sajtót” emlegetik) - Mindeközben a Demokráciadeficit-észlelési Index Magyarországon 50%. Medgyessy Péter lányának szavaival: "És ezt így hogy?" Rákérdezek: Pulai?
Tasi János
2024. május 08. 19:36
Segítek kedves szerző! Az nem demokrácia, amiben a kormányzat nem a polgárság érdekei szerint működik! Az emberek tehát nem a demokrácia ELLEN, hanem a DEMOKRÁCIA BEVEZETÉSE ÉRDEKÉBEN lázadoznak!
letsgobrandon-2
2024. május 08. 19:15
Az a baj, hogy a "demokrácia" moslékoknál teljesen mást jelent
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!