„Idegengyűlölőnek” nevezte Joe Biden Japánt és Indiát

2024. május 03. 08:36

Amerika szövetségeseibe szállt bele az amerikai elnök.

2024. május 03. 08:36
Joe Biden

Fotó: SAMUEL CORUM / AFP

Újra kínos bakit követett el Joe Biden amerikai elnök. Az egyre gyakoribb félrebeszéléseiről is ismert demokrata politikusnak ezúttal az Egyesült Államok két szövetségesét sikerült megsértenie: Japánt és Indiát.

Japán miniszterelnöke pár hete járt Washingtonban, Narendra Modi indiai kormányfőt pedig tavaly nyáron fogadta az amerikai elnök. Mindkét nagyhatalomnak stratégiai szerepe van Ázsiában, és az Egyesült Államok szövetségesének számítanak, például a Kínával szembeni hatalmi játszmák során is.

Egy szerdai kampányeseményen viszont Biden a két országot „xenofóbnak”, idegengyűlölőnek nevezte,

miután nem túl nyitottak a bevándorlás felé – írja az Euronews.

A nagyrészt ázsiai amerikai vendégeket fogadó kampányesten, ahol Biden a kampányához gyűjtött pénzt, az elnöknek sikerült arról beszélnie: az Egyesült Államok gazdasága jól áll, „önök és sokan mások miatt”. És hogy miért? „Mert befogadjuk a bevándorlókat” – folytatta Biden.

„Nézzék, gondolják végig. Miért áll olyan rosszul gazdaságilag Kína? Miért van baja Japánnak? És Oroszországnak? És Indiának? Mert idegengyűlölők. Nem akarnak bevándorlókat. 

Minket viszont a bevándorlók tesznek erőssé. Nem vicc.

Nem túlzás, hozzánk úgy áramlanak be a dolgozók, akik itt akarnak lenni és ehhez az országhoz akarnak hozzátenni” – fejtette ki gondolatmenetét az amerikai elnök.

India és Japán egyelőre nem reagált Biden mondataira. John Kirby, Biden nemzetbiztonsági szóvivője viszont megpróbálta megmagyarázni az elnök mondatait: szerinte Amerika szövetségesei tudják, hogy Biden „mennyire értékeli őket, barátságukat, együttműködésüket”.

Joe Biden az évek során egyre gyakrabban kerül kellemetlen helyzetekbe kijelentései vagy furcsa viselkedése miatt.
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. május 17. 09:37
... a térképen e közben rámutatott az Antarktiszra.
Ninini
2024. május 08. 16:25
"Nézzék, gondolják végig. Miért áll olyan rosszul gazdaságilag Kína? Miért van baja Japánnak? És Oroszországnak? És Indiának? Mert idegengyűlölők. Nem akarnak bevándorlókat. Minket viszont a bevándorlók tesznek erőssé. Nem vicc." Még jó, hogy nem vicc, mert annak jó szar lenne. Tudja még egyáltalán, hogy éppen hol van ez az ember?
Nasi12
2024. május 08. 00:13
Sztem beengednék azok is csak oda nem mennek. Mert amerika vonzóbb.
Málaga21
2024. május 03. 20:31 Szerkesztve
Akkor nem is kell az eu-ba migráns kvóta. Indulhatnak a hajók Kolumbusz nyomán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!