Porrá égtek az Uvaterv és a Fortepan értékes fotói

2015. március 14. 10:40

Megsemmisült az Uvaterv fotógyűjteménye egy elektromos zárlat miatti tűzben – adta hírül a Fortepan. A cég pedig 1949-től dokumentálta a Duna-hidak, a fővárosi metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főút és autópálya és az '56 utáni újjáépítés munkálatait. Ezek most mind odavesztek, egy 1965-ös sorozatot leszámítva.

2015. március 14. 10:40

Egy elektromos zárlatot követő tűzben elégett az a százezer darabos, ritka képgyűjtemény, amit a XI. kerületi Uvaterv székház szuterénjében tároltak évtizedek óta, régi kacatok között a Fortepan Facebook-oldalának híradása szerint - írja az Index.

 
A felbecsülhetetlen értékű fotógyűjtemény, amit a Fortepan az Uvaterv kérésére már éppen elkezdett volna digitalizálni az utókornak, 1949-től dokumentálta az építőipari cég tevékenységét.
 
A Fortepan szerint a százezer síkfilmet tartalmazó gyűjtemény részletesen dokumentálta a Duna-hidak, a fővárosi metrók, az Úttörővasút, a Ferihegyi repülőtér, az összes magyarországi főút és autópálya és az '56 utáni újjáépítés összes munkálatát.
 

„Sosem fogjuk látni az 56-os forradalom utáni újjáépítés lenyomatait, a budapesti szanálások, aluljáró-építkezések, foghíjbeépítések és lakótelep-tervek anyagait” – írják.

 
A tűzzel szerencsére nem tűnt el örökre az Uvaterv története: a cég 1965 utáni fotóinak egy részét a Fortepan már digitalizálta, és hamarosan látható lesz az oldalukon.
 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2015. március 14. 14:33
A levéltárak, a történeti múzeumok minek vannak? Miért nem adták le állami megőrzésre az állam tulajdonát képező dokumentumanyagot?
kérdés
2015. március 14. 14:26
Épületgépészeti előírásoknak a megfelelőségét mikor ellenőriztek ott utoljára? Ha jól emlékszem, nemrégiben szabályozták éppen ezeket...
kérdés
2015. március 14. 14:15
Tudok cégekről, épp véletlenül ezen az ipari környéken nőttem föl, amiket '90-es évektől épp a vezérek, párttitkárok potom pénzekért vásároltak föl. Eleinte épületenként, akkor még hurcibálták a dokumentációskészleteket egyik helyről a másikra, majd épületegyüttesenként. Mivel közben sorra bocsájtották el a dolgozókat, nem maradt hová és kivel vitetni a felhalmozott doksit sem. Akik megvették ezen épületeket, azok nem számoltak viszont azzal, hogy a piac kicsúszott alóluk, s a puszta épület fenntartása csak költségekkel jár, renoválásra, újrahasznosításra lehetőség csak kevésnek adatott meg ilyen-olyan felújítási hitelekhez való hozzájutás....aminek valszeg ma is nyögik a kamatait. Amit helyette produkáltak, pénzzé tehettek, nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, nem hozta be az árát...s a költségek egyre csak gyarapodtak tovább...az államvezetés koncepciójába nem fért bele sosem a múlt teljeskörű tisztázása (főleg nem a közelmúltté)...esetleg erős szabályozások is életbeléptek, szóval sokminden hercehurcát megoldott ez a tűzkár. Az eset igenis a BC-re emlékeztet annyiban, hogy hozzánemértő kezekbe került zömmel a rendszerváltás után a gazdaság, s a csőd így, vagy úgy eléri mindnyájukat, akárhogy is húzzák, magyarázzák. A mi kárunk annyi, amennyi, de nekünk hasznunk sosem volt semmilyen gazdasági csodából.
kérdés
2015. március 14. 13:48
Remélem, be volt biztosítva tűzkárra, így a nemőrzött raktár nemőrzésének költségei legalább bejönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!