Az olajipar reagált a gyors energiaátállásra - energiaválsággal riogatnak

2021. december 08. 09:55

A múlt havi COP26 klímaváltozási konferencia ellenpontjaként, az olajipari vezetők is összejöttek Houstonban a Kőolaj Világkongresszusra, hogy megvitassák az olaj és a gáz jövőjét, az új technológiai felfedezéseket. A COP26 küldöttei éghajlati katasztrófára figyelmeztettek, az olajipari vezetők bizonytalan jövőt jósolnak az energiapiacoknak.

2021. december 08. 09:55

„Az olajról és gázról a megújuló energiaforrásokra való közelgő átállás mégsok évig eltart, és zűrzavaros lesz, komoly energiaár-ingadozásokhoz vezet, mind a kereslet és mind a kínálat kilengéskor”
– mondták kedden az energiaügyi vezetők.

– mondták kedden az energiaügyi vezetők.

A ConocoPhillips (COP.N) vezérigazgatója, Ryan Lance egy panelbeszélgetésen elmondta, hogy az új olaj-, gáz- és széntermelésbe történő beruházások leállítására irányuló kormányzati javaslatok "semmiben sem befolyásolták a keresleti oldalt vagy az inflációt" .

Lance szerint, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének szabad termelési kapacitásait érintő új kiívások, illetve az energiatermelőkre nehezedő nyomás "zavaros átmenethez vezetnek".

Subhash Kumar, az indiai állami tulajdonú olaj- és földgázkutató vállalat (ONGC.NS) ügyvezető igazgatója újfent figyelmeztetett, 

„a fogyasztók és a piacok nincsenek felkészülve arra, hogy olyan gyorsan áttérjenek a tiszta üzemanyagokra, mint ahogy azt egyesek szeretnék.”

"Az átmenet bizonytalan lesz, és meg is szakadhat" - mondta Kumar, hozzátéve, hogy a gyors átállás valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy az új energiatermelési projekteket túlárazzák, és nagyon gyorsan el fog fogyni a pénz, és akkor nem valószínű, hogy folytatódhatnak.

Ázsiában és Európában a fogyasztók ebben az évben földgáz-, szén- és villamosenergia-hiánnyal szembesültek a termelés csökkenése miatt, amely az árakat több éves csúcsra sodorta. Az Egyesült Államokban a Biden-adminisztráció bírálta a benzinárakat, és az olaj- és gázipari vállalatokat hibáztatja azért, mert a profitot a gazdaság érdekei fölé helyezték.

Mark Little, Kanada második legnagyobb olajtermelőjének, a Suncor Energy Inc-nek (SU.TO) vezérigazgatója elmondta:  

" Ez egy óriási, hatalmas kihívás. A problémát mindenki a kínálati oldalon a gyártók démonizálásával próbálja megoldani"

Több vezető is elmondta, hogy továbbra is problémát jelent majd a nagy olajcégek számára a választás, az olajba és gázba vagy a szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési technológiákba való befektetés, ahogy a magasabb hozamot követelő befektetők és a fogyasztók folyamatos ellátását igénylők közötti feszültség.

Josu Jon Imaz , a Repsol (REP.MC) spanyol vezérigazgatója elmondta, hogy magas energiaszámlák sújtják a családokat, háztartásokat, mivel az árakat befolyásolja a fosszilis tüzelőanyagoktól való elszakadás iránti erős globális nyomás. A megbízható olaj- és földgázellátást az energiacégeknek kell garantálniuk, mivel a kereslet a következő években is folytatódik.

„A rendezett átmenet érdekében az olaj és a gáz a megoldás része, nem a probléma”

 – mondta John Hess, a Hess Corp (HES.N) vezérigazgatója .

A világ az olajhiány időszakába lép

Jeff Miller, a Halliburton vezérigazgatója azt mondta, hogy a világ az olajhiány időszakához közeledik, mivel a fosszilis tüzelőanyagok fejlesztésébe évek óta egyre kevesebb befektetés történik.

"Úgy gondolom, hogy hosszú idő óta először fogjuk azt tapasztalni, hogy egy vevő keres egy hordó olajat, szemben azzal, hogy egy hordó olaj keres egy vevőt."
 

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!