Ki vesz még mindig orosz kőolajat? Mutatjuk a listát

2022. március 31. 18:51

Moszkva ukrajnai inváziója után Ausztrália, Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok egyenesen megtiltotta az orosz olajvásárlást. Az Európai Unió továbbra is megosztott, 27 tagállama eddig nem állapodott meg az embargóról, Németország és több más ország, köztük Magyarország óva intett az elhamarkodott lépésektől, amelyek recesszióba taszíthatják a gazdaságot. A Reuters összeállította, mely olajipari vállalkozások vásárolnak még orosz kőolajat.

2022. március 31. 18:51
null

Sok európai vásárló önként lemondott az orosz nyersolajról, hogy ne károsodjon a hírneve vagy elkerülje az esetleges jogi nehézségeket. Mások, mint például a Trafigura és a Vitol árukereskedők, a meglévő hosszú távú szerződések alapján folytatták az orosz nyersolaj vásárlását. Mindketten azonban azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója óta nem kötöttek új megállapodásokat.

India és Kína, amelyek nem voltak hajlandók elítélni Oroszország lépéseit, folytatják az orosz nyersolaj felvásárlását.

Az orosz nyersolaj főbb vásárlói:

NEFTOCHIM BURGAS

Az orosz Lukoil tulajdonában lévő bolgár finomító, mintegy 60 százalékban orosz nyersolajat dolgoz fel, továbbra is folytatja az orosz nyersolaj finomítását.

MIRO

A legnagyobb német finomító, a Miro bevitelének továbbra is mintegy 14 százalékát teszi ki az orosz nyersolaj. A vállalat 24 százaléka a Rosznyeft tulajdonában van.

PCK SCHWEDT

A németországi finomító, amely 54 százalékban a Rosnyeft tulajdonában van, a Druzsba vezetéken keresztül kapja a kőolajat.

PERTAMINA

Az indonéz állami energiacég, a PT Pertamina azt fontolgatja, hogy kőolajat vásárolna Oroszországból, mivel olajat keres az újonnan felújított finomítójához. Fennáll, hogy a pénzügyi elszámolást Indián keresztül bonyolítsák le.

LEUNA

A TotalEnergies többségi tulajdonában lévő, kelet-németországi leunai finomítót szintén a Druzsba vezeték táplálja orosz nyersanyaggal.

HELLENIC PETROLEUM

Görögország legnagyobb olajfinomítója bevitelének mintegy 15 százaléka orosz nyersolajra épül. A cég a hónap elején további szállítmányokat kapott Szaúd-Arábiából.

ISAB

Olaszország legnagyobb finomítója, amely a Lukoil irányítása alatt álló svájci székhelyű Litasco SA tulajdonában van, vegyesen dolgoz fel orosz, illetve nem orosz kőolajat.

MOL

A három, horvátországi, magyarországi és szlovákiai finomítót üzemeltető magyar olajcsoportot továbbra is a Druzsba vezetéken szállít.

ZEELAND REFINERY

A 45 százalékban a Lukoil tulajdonában lévő holland finomító nem kívánt nyilatkozni arról, hogy orosz kőolajat használ-e.

ROTTERDAM REFINERY

Az Exxon Mobil nem kívánta kommentálni, hogy rotterdami holland finomítója használ-e orosz kőolajat.

HINDUSTAN PETROLEUM

Múlt heti kereskedelmi források szerint az indiai állami finomító 2 millió hordó orosz Uralt vásárolt májusi rakodásra.

INDIAN OIL CORP

India legnagyobb finomítója március 23-án 3 millió hordó Uralt vásárolt májusi szállításra a Vitoltól – közölték kereskedelmi források. Ez a második Ural-vásárlásuk azóta, hogy Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

NAYARA ENERGY

Az orosz Rosznyefty résztulajdonában lévő indiai magánfinomító egy év kihagyás után orosz olajat vásárolt, mintegy 1,8 millió hordó Uralt a Trafigura kereskedőtől.

 

Amely vállalatok leállították az orosz olaj vásárlását

BP

A brit olajipari nagyvállalat lemondott a Rosznyeftyben fennálló részesedéséről és nem köt új megállapodásokat orosz szervezetekkel az orosz kikötőkbe történő berakodásról, kivéve, ha ez „az ellátás biztonságának szavatolása szempontjából elengedhetetlen”.

ENEOS

Japán legnagyobb finomítója leállította az oroszországi kőolaj vásárlását. A korábbi megállapodások alapján lekötött rakományok egy része áprilisig érkezik Japánba.

ENI

A 30,3 százalékos olasz kormány tulajdonában lévő energiacsoport felfüggeszti az orosz olajvásárlást. A német Bayernoil finomítóban, amelyben az Eni és a Rosnyeft is részesedéssel bírnak, nem használnak orosz nyersolajat.

EQUINOR

Norvégia többségi állami tulajdonú energiacége leállította az orosz olaj vásárlását, mivel beszünteti tevékenységét az országban.

GALP

A portugál olaj- és gázipari vállalat minden új kőolajtermék-vásárlást felfüggesztett Oroszországtól vagy orosz cégektől.

NESTE

A finn finomítónak az év végéig van orosz olajszerződése, de új szállítási megállapodást már nem köt.

PKN Orlen

A legnagyobb lengyel finomító az ukrajnai háború kezdete óta nem vásárolt azonnali piacon Urals nyersolajat - közölte pénteken a cég, miközben Norvégiából vásárolt néhány rakományt.

A Litvániában, Lengyelországban és Csehországban finomítókat üzemeltető társaság azonban az orosz Rosznyeftytel és Tatnefttel korábban aláírt hosszú távú szállítási szerződések alapján vásárol nyersolajat.

PREEM

Svédország legnagyobb finomítója, amely a szaúdi milliárdos, Mohammed Huszein al-Amoudi tulajdonában van, „felfüggesztette” az új orosz nyersolaj megrendelését, amely beszerzéseinek körülbelül 7%-át tette ki, és ezeket északi-tengeri hordókra cserélte.

REPSOL

A spanyol cég leállította az orosz kőolaj azonnali piaci vásárlását.

SHELL

A világ legnagyobb kőolajkereskedője leállítja az orosz nyersolaj vásárlását, és fokozatosan megszünteti részvételét az összes orosz szénhidrogén területén.

TOTALENERGIES

A francia olajipari nagyvállalat nem ír alá új szerződéseket, és azt ígéri, hogy ez év végéig leállítja az orosz kőolaj és kőolajtermékek vásárlását.

VARO ENERGY

A svájci finomító, amely 51,4%-os részesedéssel rendelkezik a német Bayernoil finomítóban, közölte, hogy nem tervez új megállapodásokat kötni orosz nyersolaj vásárlására.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2022. április 02. 20:05
Nem lehet valaki haladár és egyben költséghatékony, ergo nem fedheti fel a beszerzési forrásait. Persze ez a lista nem teljes, mert vannak olyan nagykereskedelmi - nem különösen ismert - (nem feldolgozó) cégek , amelyek csak tovább adják az orosz kőolajat. Ilyeneket alapíthatnak orosz kitermelők, akár a közel keleti régiókban is. Fedőcégeket létrehozva, amelyek tulajdonosát a jótékony homály fedi. De ettől Ámerika sem kivétel, hiszen az orosz uránérc vásárlói között van egy (de lehet, hogy több is?) kanadai bejegyzésű vegyesvállalat, amiben a Clintonné őnagyseggének is van tulajdona. Manapság az olyan mondás, mint Isten útjai kifürkészhetetlenek már átalakult oly módon, hogy az üzlet érdekei kifürkészhetetlenek...
hegel
2022. április 02. 14:40
Emlékezem az eu csatlakozásnál az orosz piacvesztésünk helyébe a nyugati lépett be...ez a cirkusz is csupán ugyan az forditva!
luzitanxaver
2022. április 02. 14:38
"A 45 százalékban a Lukoil tulajdonában lévő holland finomító nem kívánt nyilatkozni arról, hogy orosz kőolajat használ-e." "Az Exxon Mobil nem kívánta kommentálni, hogy rotterdami holland finomítója használ-e orosz kőolajat." Jó vicc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!