Labdarúgás: Angol sztárakadémiákon pallérozódnak a Farkas testvérek

2022. szeptember 03. 08:20

A magyar testvérpár, a 13 éves Erik és a 15 éves Patrik két szezonnal ezelőtt került a Bajnokok Ligája-döntős Liverpool labdarúgócsapatának akadémiájára. A nagyobbik fiút idén nyáron egy másik nagymúltú klub, az utánpótlásnevelés terén Anglia meghatározó együttese, a Blackburn Rovers igazolta le. Mindketten korosztályuk kiemelkedő tehetségei, akiknek legnagyobb céljuk az, hogy minél magasabb szinten profi labdarúgók legyenek, és eljussanak a magyar válogatottságig.

2022. szeptember 03. 08:20
null
Vizi Zalán

A fiúk a sportág szeretetét tőlem örökölték – mondta Erik és Patrik édesapja, Farkas Csaba. – Nyolc éves voltam, amikor édesapám elvitt egy megyei első osztályú gádorosi mérkőzésre. A 80-as évek közepén volt ez, és ott ragadtam abban a légkörben. Aktívan űztem a labdarúgást, Orosházán a harmadosztályban már 16 évesen bemutatkoztam. Többszörös utánpótlás-válogatott voltam, de egy sérülés hátráltatta a karrierem. Bár ezután alacsonyabb osztályokban még játszottam, de profi játékos többé nem lettem. Ellenben azt elhatároztam, hogyha a fiaim is szeretik majd a labdát, akkor mindent megteszek azért, hogy belőlük is labdarúgó legyen – árulta el Csaba.

A család Szegeden lakott, Patrik, illetve Erik is négyévesen kezdett el focizni. – Már otthon a kertben éreztem a fiúkon, hogy ügyesen bánnak a labdával. Nem kellett nekik mondani, maguktól választották ki a boltban a focilabdát, így az első pillanattól kezdve egyértelmű volt, hogy melyik sportágat választják. Patrik 11 éves korában elkerült a szegedi Grosics Akadémiához. Egy mérkőzésen a kecskeméti sportigazgató, Tóth Ákos látta játszani, és a KTE le is igazolta őt. Nem sokat, de átigazolási díjat már akkor is kellett fizetni a tizenéves fiú játékjogáért. Másfél évig játszott Paksi Péternél, és remek játéka miatt megkeresett minket a Puskás Akadémia, a DVTK, a Honvéd és az MTK is. Erik végig Szegeden, a SZEOL-nál Kispál Csaba irányítása alatt futballozott, őt is szívesen látták volna a nagyobb akadémiák.

Farkas Erik épp Cristiano Ronaldo fiát cselezi ki a Liverpool–Manchester United korosztályos mérkőzésen, amely 2–2-vel zárult.
Farkas Erik épp Cristiano Ronaldo fiát cselezi ki a Liverpool–Manchester United korosztályos mérkőzésen, amely 2–2-vel zárult.

A család azonban régóta készült Angliába, mert évek óta ott volt üzleti érdekeltségük. Az Egyesült Királyság akkor még tagja volt az uniónak, így a Farkas család könnyen ki tudott költözni, ott új életet kezdeni. Elsősorban hobbi-, sport- és ugrólovak értékesítésével foglalkoznak.  

„Onnantól kezdve, hogy kint letelepedtünk, nem volt titok az angol csapatok számára, hogy a fiúk fociznak. Ahogy a magyar akadémiák érdeklődése megmutatta,

az angol klubok is tehetségesnek találták Eriket és Patrikot, és elindult egyfajta „harc” értük

– folytatta Csaba. – Patrikot már 12 évesen látták a liverpooli vezetőség tagjai egy nemzetközi tornán. 27 gyerek közül őt emelték ki, és már akkor közölték velem, hogy nagyon tehetségesnek tartják. Miután a Liverpool akadémia tudomására jutott, hogy kint él a család, rögtön megkerestek minket. Nemcsak Patrikot szerették volna megszerezni, Eriket is legalább olyan tehetségesnek tartották, így mindkét fiút le akarták igazolni. Elképesztő volt egyébként látni, hogy amikor a fiúkkal kimentünk a parkba játszani, akkor ott is találkoztunk játékosmegfigyelőkkel, akik nézték a grundon focizó gyerekeket. A kisebbik fiam, Erik miatt

több topklub személyesen keresett meg minket.

A Manchester United és a Manchester City képviselői is eljöttek az otthonunkba megismerni minket, de a liverpooliakon éreztük azt, hogy a legjobban akarják a fiúkat, így őket választottuk – közölte az átigazolás történetét a büszke apa.  

Csabáék számára egyértelmű, hogy a gyerekek sportoltatása érdekében mindent megtesznek. – A munkának köszönhetünk mindent. Mindig sokat dolgoztunk, és mindig a magunk urai voltunk. Valószínűleg ezt látták a gyerekek is, mert kőkeményen edzenek. Nemcsak az edzéseken, hanem otthon is. Tíz éve edzem őket egyénileg, rengeteg külön labdás edzést tartottam nekik. A tehetségük mellett az egyéni képzésünknek és a plusz munkának köszönhetik azt, hogy eljutottak idáig – mondta Csaba, aki hisz benne, hogy csak így lehet fejlődni, és minden szülőt és ifjú sportolót arra ösztönöz, hogy külön edzéseken képezze magát.

A külön edzésekhez az édesapa a tapasztalt magyar trénert, a 21 éve labdarúgókkal foglalkozó, 18 éve külön edzéseket tartó, UEFA A licences és UEFA YOUTH A licences edzőt, Helm Andrást kérte fel. A magyar szakember karrierje során már több mint 25 olyan labdarúgóval dolgozott, aki utánpótlás korában került külföldre, illetve a jelenlegi magyar NB I-ben és NB II-ben száznál is több futballista szerepel, akinek karrierjében kisebb-nagyobb szerepet vállalt. Ami kiemeli a többi edző közül, hogy legutóbb a Synlab Akadémia képzését is elvégezte, amivel sportolói szempontból tudja vizsgálni a véreredményeket, hogy még jobb teljesítményt tudjanak elérni.

„Az első kapcsolatfelvétel köztem és a Farkas testvérek között tavaly történt meg" – nyilatkozta portálunknak Helm András. – „Csaba keresett meg, mert szerette volna, hogy a gyerekei fejlesztése tudatosabb legyen, és szakmai alapokon nyugodjonk. Ebben kért segítséget tőlem, hogy a távolból támogassam őket tanácsokkal. Megközelítőleg tíz hónapja dolgozom velük. Először is a Liverpool edzésmódszereit kellett megismernem, hogy tisztában legyek azzal, a fiúk milyen terhelést kapnak, és emellett otthon mi az, ami belefér. Optimalizálnunk kellett a munka-pihenés aranyát, ugyanis fontos, hogy ne terheljük őket túl se pszichésen, se mentálisan. Sokszor kellett féket raknom Patrikra, mert mindig többet és többet akart. Ebből a szempontból igazi élsportolói szemlélete van már most – mondta Helm András.

Ehhez a profi szemlélethez hozzájárul a szakmailag átgondolt és alapos felkészítés is, amelynek minden mozzanata meg van tervezve. „A családdal való megállapodásunk egyik sarkalatos pontja volt, hogy a nyomon követés távolból is egyértelmű legyen – folytatta András. – Ehhez kellett egy GPS alapú mozgáselemző rendszer, egy pulzusmérő eszköz és egy reggeli HRV adatokat szolgáló eszköz, ami EEG-t is mér. Ezeket az idősebb fiú, Patrik az edzéseken is hordta a klub hozzájárulásával, így teljes képet kaptam a fizikai állapotáról és a kinti terhelésről. Reggel volt egy nyugalmi vizsgálat, ahol a HRV (szívfrekvencia-variabilitás – a szerk.) adatok érkeztek be hozzám, amiből a fáradtsági szintet, az izomsérülés veszélyét vagy akár idegi fáradtságot is láttam. Volt eset, mikor előre kiderült, hogy a gyermek beteg lesz. Napközben írásban vagy telefonon egyeztettünk Csabával, hogy az egyéni edzésnapokon mit csináljanak. Az otthoni edzéseken elvárt idők, távolságok és pulzusadatok egyszerre való betartása és figyelése nem volt mindig könnyű, de gyorsan beletanultak a srácok és az apuka is. Volt mikor a fizikai teljesítmény nem úgy fejlődött, ahogyan elvártam. Ekkor egy vérvizsgálaton kiderítettük, hogy Partik értékei jók, de az élsportolói teljesítményhez magasabb tartományba kellene lennie egy-két értékének. Megkerestem ennek az élettani hátterét, és elkezdtük ezt orvosolni, aminek eredménye az lett, hogy később a klubjában a fizikai teszteket megnyerte, ami az adottságai és az elvégzett munka mellett az optimális sportolói vérképnek is köszönhető – avatott be bennünket az egyéni edzések rejtelmeibe Helm András, aki hozzátette, a fiatalabb gyermeket, Eriket nagy tehetségnek tartja, de még hosszú út áll előtte, míg szerinte Patrik közel áll ahhoz, hogy hamarosan profi labdarúgóvá váljon. „Patrik játékintelligenciája és technikai szintje nagyon jó. Rémisztő mennyiséget tud futni edzéseken és meccseken, de azt gondolom leginkább a személyisége és a karaktere erős. A munkához való hozzáállása, a maximalizmusa, a magas fájdalomküszöbe és az akarata még az angol közegből is kiemeli. Nagy öröm a családdal együtt dolgozni, és szívből bízom mind a két fiúban” – mondta Helm András. 

„Az első kapcsolatfelvétel köztem és a Farkas testvérek között tavaly történt meg" – nyilatkozta portálunknak Helm András. – „Csaba keresett meg, mert szerette volna, hogy a gyerekei fejlesztése tudatosabb legyen, és szakmai alapokon nyugodjonk. Ebben kért segítséget tőlem, hogy a távolból támogassam őket tanácsokkal. Megközelítőleg tíz hónapja dolgozom velük. Először is a Liverpool edzésmódszereit kellett megismernem, hogy tisztában legyek azzal, a fiúk milyen terhelést kapnak, és emellett otthon mi az, ami belefér. Optimalizálnunk kellett a munka-pihenés aranyát, ugyanis fontos, hogy ne terheljük őket túl se pszichésen, se mentálisan. Sokszor kellett féket raknom Patrikra, mert mindig többet és többet akart. Ebből a szempontból igazi élsportolói szemlélete van már most – mondta Helm András. Ehhez a profi szemlélethez hozzájárul a szakmailag átgondolt és alapos felkészítés is, amelynek minden mozzanata meg van tervezve. „A családdal való megállapodásunk egyik sarkalatos pontja volt, hogy a nyomon követés távolból is egyértelmű legyen – folytatta András. – Ehhez kellett egy GPS alapú mozgáselemző rendszer, egy pulzusmérő eszköz és egy reggeli HRV adatokat szolgáló eszköz, ami EEG-t is mér. Ezeket az idősebb fiú, Patrik az edzéseken is hordta a klub hozzájárulásával, így teljes képet kaptam a fizikai állapotáról és a kinti terhelésről. Reggel volt egy nyugalmi vizsgálat, ahol a HRV (szívfrekvencia-variabilitás – a szerk.) adatok érkeztek be hozzám, amiből a fáradtsági szintet, az izomsérülés veszélyét vagy akár idegi fáradtságot is láttam. Volt eset, mikor előre kiderült, hogy a gyermek beteg lesz. Napközben írásban vagy telefonon egyeztettünk Csabával, hogy az egyéni edzésnapokon mit csináljanak. Az otthoni edzéseken elvárt idők, távolságok és pulzusadatok egyszerre való betartása és figyelése nem volt mindig könnyű, de gyorsan beletanultak a srácok és az apuka is. Volt mikor a fizikai teljesítmény nem úgy fejlődött, ahogyan elvártam. Ekkor egy vérvizsgálaton kiderítettük, hogy Partik értékei jók, de az élsportolói teljesítményhez magasabb tartományba kellene lennie egy-két értékének. Megkerestem ennek az élettani hátterét, és elkezdtük ezt orvosolni, aminek eredménye az lett, hogy később a klubjában a fizikai teszteket megnyerte, ami az adottságai és az elvégzett munka mellett az optimális sportolói vérképnek is köszönhető – avatott be bennünket az egyéni edzések rejtelmeibe Helm András, aki hozzátette, a fiatalabb gyermeket, Eriket nagy tehetségnek tartja, de még hosszú út áll előtte, míg szerinte Patrik közel áll ahhoz, hogy hamarosan profi labdarúgóvá váljon. „Patrik játékintelligenciája és technikai szintje nagyon jó. Rémisztő mennyiséget tud futni edzéseken és meccseken, de azt gondolom leginkább a személyisége és a karaktere erős. A munkához való hozzáállása, a maximalizmusa, a magas fájdalomküszöbe és az akarata még az angol közegből is kiemeli. Nagy öröm a családdal együtt dolgozni, és szívből bízom mind a két fiúban” – mondta Helm András. 

„Bár a család és az egyéni edzőnk segítsége rendkívül sokat nyom a latban, ám Erik és Patrik menedzser nélkül került be az egyik legnevesebb brit futballakadémiára, márpedig ez Angliában szinte példátlan. – folytatta a fiúk édesapja. – Egy helyi neves futballszakemberrel beszéltem, ő mondta, hogy rajtunk kívül nem ismer még egy olyan játékost, pláne nem egy testvérpárt, akik menedzseri képviselet nélkül jutottak el egy kisebb országból egy nagy klubhoz. Tudni kell, hogy óriási áldozattal jár ez számunkra, de egy szülő mindent megtesz a gyermekéért. A fiúk számára hatalmas élmény, hogy már két éve Angliában játszanak. Mind szakmailag, mind emberileg, jellemben hatalmasat fejlődtek, nagyon jól beszélnek angolul, és abszolút beilleszkedtek a helyi futballkultúrába” – árulta el Csaba, aki bízik benne, hogy a fiúk ennek köszönhetően minél hamarabb profi szerződést kapnak.

Egy biztos: jó úton járnak. Kora miatt Patrikon lesz előbb a sor, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, és

megkösse élete első profi szerződését,

de már nem a liverpooli vezetőkkel. Idén nyáron ugyanis rendkívül örömteli hír érte a családot. A Blackburn Rovers FC, Anglia egyik legnagyobb múltú klubja – melynek akadémiája a kiemeltek között szerepel – megkereste a Liverpoolt, hogy szerződtesse Patrikot. „Nagyon gyorsan történtek az események. Bár a Liverpoolhoz kötött minden, többek között Patrik kontraktusából is hátra volt még egy év, és jó eséllyel ezt meghosszabították volna, a Blackburn ajánlatát nem utasíthattuk vissza. Az akadémia adottságai világszínvonalúak, Patrik számára a Blackburnt jellemző játékrendszer tökéletes, így a fejlődését figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy ott kell folytatnia pályafutását. Akadémia szerződést kínáltak, ez gyakorlatilag a profivá válás előszobája.” – mondta Csaba, aki hozzátette, Patrik ösztöndíjjal került a Blackburnhöz. 

A Blackburnnél eleinte az U16-os csapat tagja lett Patrik, de az első hét után már úgy döntöttek az edzők, hogy az U18-ban van a helye, így jelenleg az idősebbek között pallérozódik a magyar kiválóság, akinek leigazolásakor az észak-angliai akadémia edzői elmondták, olyan karaktert kerestek, mint amilyen Patrik. Régóta figyelték a játékát, hatalmas potenciált látnak benne és boldogok, hogy magukhoz tudták csábítani a nemsokára 16. életévét betöltő futballistát.

„Patrik minden szempontból nagyon technikás játékos, aki mindkét lábával hasonlóan jól bánik a labdával – mondta el a magyar tehetségről a Nemzeti Sport megkeresésére a Blackburn Akadémia kiválasztásért felelős vezetője, Michael Cribley. – Remekül olvassa a játékot, képes gólokat szerezni, vagy gólhelyzeteket teremteni a társak számára. Patrik nagyon tehetséges futballista, akit már régóta figyelemmel kísérünk, nagyon örülünk, hogy a Blackburn Roverst választotta, mert ő igazi csapatjátékos. A jó technikai képességei mellett kiváló edzettségi állapotban is van. Most, hogy bekerült a képzési programunkba, reméljük, még tovább tud fejlődni, és miután jövőre már az akadémiánk ösztöndíjasa lesz, még többet tudunk vele foglalkozni, és remélhetőleg idővel a profi szerződésig is el tud jutni” – vélekedett Patrikról az angol szakember.

a Blackburn Akadémia kiválasztásért felelős vezetője, Michael Cribley. – Remekül olvassa a játékot, képes gólokat szerezni, vagy gólhelyzeteket teremteni a társak számára. Patrik nagyon tehetséges futballista, akit már régóta figyelemmel kísérünk, nagyon örülünk, hogy a Blackburn Roverst választotta, mert ő igazi csapatjátékos. A jó technikai képességei mellett kiváló edzettségi állapotban is van. Most, hogy bekerült a képzési programunkba, reméljük, még tovább tud fejlődni, és miután jövőre már az akadémiánk ösztöndíjasa lesz, még többet tudunk vele foglalkozni, és remélhetőleg idővel a profi szerződésig is el tud jutni” – vélekedett Patrikról az angol szakember.

Blackburn városa csupán 50 percre található a Farkas család otthonától, így ez nem okoz számukra problémát, miközben Erik továbbra is a Liverpool kötelékeibe tartozik.

Ami a fiúk játékát jellemzi: mindketten a középpályán bevethetők. Patrik kiválóan lát a pályán, jól irányít és nagyon fekszik számára a kispasszos játék. Igazi csapatember, és angliai szinten korosztályából kiemelkedő futómennyiséggel rendelkezik. Erik még nem volt 11 éves, mikor a Liverpoolhoz került. Rendkívül kreatív játékos, ő is ügyesen passzol, jól cselez és a kapu elé is rendre odaér. A Liverpool akadémiájának vezetői többször is hangsúlyozták, a ritka talentumok közé sorolható. Van egy nővérük is, Gréta, aki 18 éves. Amellett, hogy segít a fiúknak, ő is követi az álmait, hiszen lovas iskolába jár, ahol napról napra elsajátítja a lovas szakma legfontosabb elemeit, ősztől pedig olyan intézménybe fog kerülni, ahol ingatlanközvetítői és ingatlan-keresekedelmi oktatásban vesz részt.

Magyarországon és az egész világon a futball őshazájának számító Anglia és annak bajnoksága, a Premier League a legnézettebb. Itthon is hatalmas szurkolótábora van az angol kluboknak, így nem kell ecsetelni, hogy a helyiek is mennyire fanatikusak. Ezt a rajongást már a saját bőrükön is tapasztalhatták a Farkas testvérek. „Többször is előfordult már, hogy amikor épp edzésre mentünk a srácokkal, akkor odajöttek hozzánk, látták az emberek a Liverpool vagy a Blackburn felszerelést, elmondták nekünk, hogy ők is annak a csapatnak szurkolnak és mennyire örülnek, hogy a fiaim ott játszanak. Volt, hogy közös képet is készítettek a gyerekekkel” – mondta mosolyogva az édesapa.  

Erik a Liverpool felnőtt csapat által megnyert trófeákkal, az FA Kupával és a Ligakupával
Erik a Liverpool felnőtt csapat által megnyert trófeákkal, az FA Kupával és a Ligakupával

Bár a legjobb forgatókönyv szerint lehet, hogy ennek a két magyar fiúnak megadatik, hogy valamelyik angol sztárcsapat profi labdarúgója legyen, Eriknek és Patriknak mégis van ennél nagyobb álma is:

pályára lépni a magyar válogatottban.

„Amint lehetőségünk adódik rá, mindig hazautazunk. Imádjuk Magyarországot, és büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk” – hangsúlyozta Csaba. – „Amikor a magyar válogatott játszik, azt mindig figyelemmel követjük, és a fiaim rendre elmondják, a legnagyobb motivációk egyike számukra a mindennapos edzések során az, hogy egyszer felhúzhassák magukra a címeres mezt, és kifuthassanak a pályára a Puskás Arénában.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!