Hány autó, lakás és iPhone jönne ki Messi éves jövedelméből?

2022. december 19. 17:40

Drámai meccsen nyerte meg a világbajnoki címet Argentína. A Csapat élén Lionel Messi, aki ma a világ legjobban fizetett sportolója. De mennyit keres egy átlagos argentin játékos, és hogyan állnak ehhez képest a magyar focisták fizetései?

2022. december 19. 17:40
null

Először lett vb-győztes 1986 óta az argentin labdarúgó válogatott, ezzel, ahogy korábban megírtuk, akár a szorult helyzetben lévő Argentina GDP-jét is sikerülhet feltornászniuk, az viszont máris biztos, hogy a győzelemmel járó 42 millió dolláros, azaz átváltva mintegy 16 milliárd forintos pénzjutalmat hazavihetik.

„Ebből a pénzből valószínűleg megtart magának valamennyit az argentin labdarúgó szövetség, de általában az a szokás, hogy a díj jelentős részét szétosztják a játékosok között” – mondja a Makronómnak Szabados Gábor sportközgazdász.

Ennél is érdekesebb, mennyit is keresnek azok a játékosok, akik a tegnapi győzelmet összehozták. A válogatott értéke hagyományosan benne van a világ élvonalában, azon belül is az első tízben, a 2018-as seregszemlére például egy 30,35 millió euró (12 millió forint) értékű kerettel álltak fel, amellyel hatodikak voltak a top 10-en belül.

Messi meg a többiek

„A világ legjobban kereső labdarúgója, sőt kijelenthetjük, hogy sportolója most Lionel Messi” – mutat rá Szabados Gábor hozzátéve, hogy

a világhírű argentin játékos éves jövedelme eléri a 130 millió dollárt, vagyis közel 50 milliárd forintot,

ebből 75 millió (29 milliárd forint) az, amit fizetés gyanánt kap csapatától, a Paris Saint-Germaintől, ehhez jönnek még hozzá különböző szponzori és marketing bevételek, amelyekkel további 55 millióval (21 milliárd forint) kerekíti ki a fizetését a sztárfocista.

Keres annyit egy argentin válogatott játékos, mint egy magyar sztár? 

A többi argentin labdarúgó, akiket a világbajnokságon láttunk, jellemzően topligákban játszanak, ugyanakkor egy-két kivételtől eltekintve nem top csapatokban. A sportközgazdász szerint ez azt jelenti, hogy fizetés tekintetében nagyjából azokkal a magyar labdarúgókkal vannak egy szinten, akik magyar viszonylatban kiemelkedően jól keresnek, köszönhetően annak, hogy mondjuk a bundesligában játszanak.

Nálunk Gulácsi a legjobban kereső focista

Ahogyan az idén nyáron egy szivárogtatás farvizén kiderült, az RB Leipzig hálóőre, Gulácsi Péter hozza haza a legtöbbet.

A csapatot 2015-óta erősítő magyar válogatott játékos évi hatmillió eurót, vagyis több mint 2,4 milliárd forintot keres.

Gulácsit nem meglepő módon Szoboszlai Dominik és Willi Orbán követi a rangsorban, ők 4,5-4,5 millió eurót, azaz körülbelül 1,8 milliárd forintot vihetnek haza. Szabados Gábor szerint ha nem is fillérre pontosan, de nagyságrendileg ennyit keres egy átlagos argentin válogatott játékos is. Ebből Messi mellett a szintén klasszis Ángel Di Maria lóg ki, aki a Juventustól közel 8 millió eurós (3,2 milliárd forint) fizetést kap.

Az „exportra” mennek rá: Európába tartanak az argentin focisták

Szabados Gábor szerint ez azért alakult így, mert Argentínában teljesen más piaci modell alapján működik a futballvilág, mint mondjuk hazánkban. Ott a játékosok elsősorban azért hajtanak, hogy minél hamarabb Európába jöhessenek játszani, a teljes játékosgyár erre lett felépítve, kicsit hasonlóan a horvát modellhez igyekeznek külföldre értékesíteni minden tehetséget. A sportközgazdász szerint beszédes, hogy a mostani válogatott keretének 26 játékosából legalább 20 az öt nagy európai bajnokság egyikében játszik.

(Fotó: MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2022. december 20. 19:58
Ehhez képest egy csóri NB1-es labdarúgó csak havi 5-10 millát vihet haza. A legnagyobb bérszakadék Magyarország és a nyugat-európai országok között a focista fizetésekben van.
kukasmacska
2022. december 20. 11:44
" a 2018-as seregszemlére például egy 30,35 millió euró (12 millió forint) értékű kerettel álltak fel, amellyel hatodikak voltak a top 10-en belül." Nem kéne átnézni a cikket, mielőtt kimegy ezekkel a számokkal? Gondolom az eurós összeg a keret tagjainak ÁTLAGOS értékét jelenti, a forintban közölt szám pedig nem millió, hanem milliárd akart lenni...
WilliamShakesperes
2022. december 20. 10:07
Van-e szánalmasabb és gusztustalanabb, mint a világ legjobbjának jövedelmét firtatni? Menj, és legyél konkurense!!! Undorító, hogy egy ilyen teljesítmény után bárkinek anyagiak jutnak az eszébe!
Lord Vader
2022. december 20. 10:07
Mondjuk Ronaldo sokkal többet kaszált eddig. Ő az első dollármilliárdos futballista. Itt nincs bérplafon, mint az NHL-ben. Bárkiről is legyen szó ezek már horribilis összegek, túlzás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!