A kicsik az új nagyok Európában – Elemzésünk a Franciaország–Svájc találkozóról

2021. június 29. 11:25

Taktikai csatából nyíltsisakos küzdelem a Franciaország – Svájc találkozón. A svájci csapat tizenegyesekkel jutott a negyeddöntőbe egy végletekig kiélezett mérkőzésen.

2021. június 29. 11:25
null

A regnáló világbajnokok a németek elleni izzadságszagú 1-0-ás győzelemmel kezdték a tornát. Ezt követte két döntetlen, először a magyar, majd a portugál válogatott ellen, így elsőként végeztek az F jelű halálcsoportban – amit ugye jól kiismertünk mi is.  

A másik oldalon a svájciaknak is lehetett okuk a bizakodásra, hiszen az utolsó meccsen meggyőző játékkal múlták felül a törököket, illetve

A svájci kezdőcsapatban Vladimir Petković ismét a kispadra ültette Kevin Mbabu-t és helyette a védekezésben inkább stabilabb, Silvan Widmer-nek szavazott bizalmat. Mbabu csereként óriási lendületet hozott a törökök ellen a szélre, és ez most is várható volt.

A francia válogatott meglepetésre három belső védővel kezdte a mérkőzést, Varane és Kimpembe mellé bekerült Lenglet is. Kérdés, hogy ezzel Deschamps a védekezésre akart ráerősíteni, vagy inkább a két szárnyvédőt feljebb tolva akart létszámfölényt kialakítani a támadó harmadban?

Fotó: Marko Djurica / POOL / AFP
Fotó: Marko Djurica / POOL / AFP

Erre a mérkőzés kezdetén hamar választ is kaptunk, hiszen Rabiot és Pavard is magasan játszott, majdnem az ellenfél védővonalánál, ezzel nagyobb szabadságot biztosítva a Griezmann, Mbappé, Benzema hármasnak, amely így a pálya tengelyében szerepelt. Habár a játék inkább a svájciak térfelén folyt a mérkőzés elején, nem igazán tudtak mezőnyfölényt kialakítani franciák. 

Egy blokkolt kapuralövést követően Zuber-t találta meg a labda, ő remekül tekerte Seferović fejére, aki az Eb-n az első meccsét játszó Lenglet-t lefejelve a hálóba juttatta azt. Az első félidőben kirajzolódott, hogy a magasra feltolt szárnyvédős rendszer nem igazán működik. Sem Rabiot, sem Pavard nem tudott igazán hasznosan belépni a támadásba, és az egy az egyeket felvállalni. Utóbbinak egészen elképesztő módon 19 labdaérintése volt, amivel csak a két kapust tudta megelőzni.

és csak tizeneggyel értek többször labdába a svájciaknál.

Fotó: Franck Fife / POOL / AFP
Fotó: Franck Fife / POOL / AFP

A második félidőre Deschamps változtatásra kényszerült, a gyengén játszó Lenglet helyett Coman lépett pályára. Védő helyett támadót cserélt be a francia edző, és teljesen megváltozott a mérkőzés képe. Átálltak 4-2-3-1-es felállásra, így közelebb került egymáshoz Mbappé, Griezmann, Coman és Benzema, és az ő teljesítményüknek köszönhetően nagyot fordult a mérkőzés.

Előtte azonban az 55. percben Svájc jutott büntetőhöz és tehetett volna nagy lépést, hogy a mérkőzés bizonyosan behúzza, azonban

A kihagyott lehetőség hamar megbosszulta magát, hiszen Benzema az 57. majd az 59. percben is betalált, Pogba pedig a 75-ben, egy gyönyörű csavarással már kétgólosra növelte a franciák előnyét. A második félidőben a harmadik gólja megszerzéséig a világbajnok kilenc lövéssel próbálkozott, és majdnem kétszer annyit passzolt, mint ellenfele. 

Kevin Mbabu és Mario Gavranovic beállásával átállt 4-2-4-es formációra, a két cserejátékos pedig góllal és gólpasszal hálálta meg a bizalmat. A rendes játékidő végéig a svájciak mezőnyben nem múlták felül ellenfelüket, kevesebbet birtokolták a labdát és kevesebbet is lőttek kapura, de mégis ki tudtak egyenlíteni. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy a védelem stabilizálására

A hosszabbítás nyíltsisakos küzdelmet hozott. Hihetetlen gyorsasággal kontrázott mindkét csapat, folyamatos veszélyben forogtak a kapuk, de hol a kapufa, hol a végig fantasztikusan védő kapusok akadályozták meg az újabb találatot. A franciák hét, míg a svájciak négy lövéssel próbálkoztak. Ami kétszer 45 perc lejátszása után igencsak megsüvegelendő. 

Végül a büntetőpárbajt a svájciak bírták jobban idegekkel és Mbappé sorsdöntő hibája után ők jutottak be a negyeddöntőbe, ahol a spanyol csapattal találkoznak majd és a nagy kérdés, elhiszik-e ott is, hogy a kicsikből is lehetnek még nagyok.

Nyitókép: Daniel Mihailescu / POOL / AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Belakiss
2021. július 04. 22:21
Mi van a halálcsoporttal, gyerekek? Mindenki kiesett. Mi először...
Búvár Kund
2021. július 02. 00:41
Csehország szuper! Dánia szimpi. Svájc, új "Jugoszlávia"? Ha már a régiben nem ment az együttélés megpróbálják itt is..Megfűszerezve egy kis albán meg néger vérrel! :-)
Belakiss
2021. július 01. 20:43
A halálcsoport halála...
buckafej
2021. június 30. 11:57
Ezért mondom, hogy Magyarországnak is van keresni valója. Nem kell befosni a nagy országoktól, mind verhető, bárki lehet eredményes, csak sok munka, hit, csapatszellem kell hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!