Hétvégi Zónapörkölt

2021. június 14. 08:43

A hétvégén még csak óriás kivetítőn nézhettük az Európa-bajnokságot, de hamarosan benépesül a Puskás Aréna is.

2021. június 14. 08:43
null
Edvi László

London: kora délután, napos idő. Szentpétervár: késő délután, napos idő. 

A budapesti szurkolói zónából rá lehet pillantani, hogyan várják Európa két különböző szegletében az Eb második napját. Amikor már indul a nagyüzem, vagyis három mérkőzést is rendeznek. Az angolok csak vasárnap mutatkoznak be, de a londoniak már szombaton szanaszét fekszenek a Tower-híd mellett a fűben. Élvezik a jó időt, és kíváncsiak a wales-i válogatott Svájc elleni mérkőzésére. Ugyanezt nézhetik a nekik késő délután az oroszok is „Észak-Velencéjében”. Ám ez ott csak ráhangolódás az esti nagy meccsre. Ugyanis ott a hazai csapat az Európa-bajnokság egyik nagy esélyesével, Belgiummal találkozik. 

Pódiumbeszélgetés Vincze Istvannal<br>Fotó: ODPictures Art Studio
Pódiumbeszélgetés Vincze Istvannal
Fotó: ODPictures Art Studio

Ez utóbbiról, vagyis Belgium esetleges végső győzelméről beszél a Vajdahunyadvár tövében lévő budapesti zóna színpadán Vincze István. Az egykori legendás tatabányai csatártrió, a Kiprich-Plotár-Vincze tagja. Pilu (azért merem a mindenki által ismert nevén említeni, mert ő is becézve nevez minden válogatott focistát) Sallai Rolandnak edzője volt a Puskás Akadémiában. Elmondja, hogy nagyon sajnálja, hogy „Szobi” nem játszhat az Eb-n, de sokat vár egykori játékosától: 

„Fantasztikus ahogy Sallai egyik irányba néz, és a másik irányba passzol. Ha kell a saját térfeléről is kapura lő. Nem vicc, emlékezhetünk pl. a Panathinaikosz elleni mutatványára. Jó ez az út, amelyen jár. Hasznos volt neki az olaszországi, palermói időszak, a cipruson töltött, és most sokat profitálhat abból is, hogy a Bundesligában, Freiburgban játszhat. Biztos vagyok benne, hogy még innen is feljebb vezet az útja.” 

Vincze István elmondja még, hogy volt játékosán kívül még sokat vár a jövőben Szalai Attilától és a „kis Schön”-től is. Az esélyeket illetően egyetért azzal, hogy nem mi vagyunk az első hely várományosai a „halálcsoportban”, de igaza van, amikor emlékeztet mindenkit, hogy 5 éve is csak egy rúgott gólban, esetleg egy pontban reménykedtünk, aztán csoportelsők lettünk. A közönség segítségétől sokat vára Puskás Arénában az egykori kiváló csatár.

SPORTSZERTŐ VENDÉGEK A ZÓNÁBAN

Legnagyobb stadionunk benépesülésére még várnunk kell, a szurkolói zóna viszont minden nap 11 órától várja vendégeit. Nem csak a színpadon láthatnak a kilátogatók ismert arcokat, hanem a zónában is „összefuthatnak” népszerű emberekkel. Vagy akár valamelyik játék keretében össze is mérhetik az erejüket egyikkel-másikkal. Szombaton pl. sok-sok fiatal kedvence, a három youtuber, Nagy-Kovács Ramona, Nagy Dani, Nagy Beni is kipróbáltak egy focis aktivitást. Tervezik, hogy máskor is ellátogatnak ide.

YouTuberek<br>Fotó: ODPictures Art Studio
YouTuberek
Fotó: ODPictures Art Studio

Szombaton a három órás első mérkőzésre is összejönnek már vagy 200-an. Igazi szurkolói idő van, strandhoz még nem annyira meleg, de az eső elől sem kell bujdokolni, mint kellett a nyitónapon. Ez az idilli állapot pont a lefújásig tart. A hármas sípszó pillanatában kezd el szakadni az eső, de van hova menekülni. Ráadásul ott enni-inni is lehet. A második mérkőzés kezdetére eláll az eső. Úgy tűnik, mintha gombnyomásra működne. A finn-dán találkozóra nem az időjárás, és még csak nem is a meglepetést hozó végeredmény miatt fogunk még évek-évtizedek múlva is emlékezni. Christian Eriksen szerencsére már jobban van, már abban is joggal reménykedhetünk, hogy a közeljövőben visszatér a pályára.

Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP / POOL
Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP / POOL

SZELES IDŐ, VIHAROS MÉRKŐZÉSEK

Természetesen a zóna vasárnapi vendége, Szélesi Zoltán is először erről az esetről beszél. Egykori játékosként és megbízott szövetségi kapitányként is át tudja érezni egy csapat hangulatát egy ilyen eset után. Elmondja, hogy ilyenkor ha a stábtagok folyamatosan hallva a jó híreket nyugtatják a játékosokat, azok akkor sem tudnak gyorsan túllépni az eseten. Folyamatosan ott motoszkál a fejükben, nem számít, hogyan teljesít a csapat, csak a társuk épüljön fel. Az Eb első komoly rangadójával, a vasárnap délutáni Anglia-Horvátország találkozóval kapcsolatban nem túl régi emlékeket elevenít fel Szélesi:

„A 2018-as vb-n az angol-horvát elődöntőt a helyszínen tekinthettem meg. Több találkozót pedig a moszkvai szurkolói zónában néztem, rengeteg időt töltöttem ott. Fantasztikus hangulat volt, az oroszok minden földi jóval várták a vendégeket. Rugófalak, különböző játékok szórakoztatták az ott lévőket.”

Az angol-horvát alatt remek hangulat van a zónában, minden ülőhely foglalt. Később hűvösödik, estefelé már a pulóverek is előkerülnek. A hangulat azért nem fagyos, és mi lesz itt kedden, amikor a magyar csapat is elkezdi az Eb-t.

Senki ne felejtse, hogy csak 11.000 szurkoló fér el itt.

 

Nyitókép: ODPictures Art Studio

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!