A koszovói ellenfél kipipálva, jöhetnek a litvánok

2021. július 13. 23:19

A Ferencváros BL-selejtezőn 3-1-re nyert a Prishtina otthonában, és 6-1-es összesített eredménnyel jutott a következő körbe.

2021. július 13. 23:19
null
Edvi László

Egyből egy. Vagyis a 2020-21-es nemzetközi kupasorozatban az első párharcot befejező magyar csapat, a Ferencváros sikerrel vette az akadályt. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy az ugyanebben a körben beszálló másik két csapatunk is tovább tud jutni a most bemutatkozó harmadikszámú sorozatban az Európa-konferencialigában. Ám ez csak csütörtök este derül ki, amikor az első mérkőzés 1-1-e után a Puskás Akadémia a finn Turku ellen hazai pályán, a Fehérvár az örményországi Jerevánban az Ararat ellen próbál talpon maradni.

Egyből egy. Vagyis az első selejtező fordulón túl van a Ferencváros, ám

ahhoz, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is szerepelhessen a Bajnokok Ligájában, négyből négy kell. Ugyanis a magyar bajnok számára ilyen út vezet a legjobb 32 közé.

A csapatok besorolásához a 2020-as ország-együtthatót vették figyelembe. Ez attól függ, hogy az elmúlt öt évben hogyan teljesítettek egy ország klubcsapatai a nemzetközi porondon. Ezen az 55-ös listán Magyarország a 33. Olyanok is megelőzik, mint Ciprus, Kazahsztán, Belorusszia, Azerbajdzsán és Liechtenstein.

A lista első négy helyén található ország (Spanyolország, Anglia, Németország, Olaszország) négy-négy csapata, az őket követő két ország ( Franciaország, Portugália) két-két klubja rögtön a 32-es táblán kezd. Rajtuk kívül selejtező nélkül van a csoportkörben az orosz, a belga, az ukrán, a holland és a török bajnok. Valamint az Európa-liga legutóbbi kiírásának győztese, a Villarreal, így idén ősszel öt spanyol is lesz a legjobb 32 között. Vagyis 

26 együttesnek nem kell bíbelődni selejtezőkkel, ám ezt a kiváltságot egyik sem sorshúzáson nyerte. A maradék hat helyért zajlik a csata egész nyáron.

A tisztesség kedvéért minden bajnok megkapja a lehetőséget, hogy eljusson a főtáblára, de az erősorrendnek megfelelően különböző fázisokban szállnak be a pontvadászatok győztesei. A négy legjelentéktelenebb bajnokság (San Marino, Andorra, Feröer-szigetek, Koszovó) győztese előselejtezőt játszott, mely akkor végződött, amikor a magyar válogatott még versenyben volt az Európa-bajnokságon. Ennek a legjobbja (a vakok között félszemű) a koszovói FC Prishtina lett. Szerencsére a magyar bajnok őt kapta a selejtező első körében. Olyanok voltak a meccsei vele, amilyenek a korábbi évtizedek találkozói július elején. Akkoriban ugyanis előkészületi meccseket vívtak a kánikulában a jobb csapatok egy sokkal gyengébbel. Ahogy azoknak semmi élvezeti értékük nem volt, így ennek a Ferencváros-Prishtina kétfelvonásosnak sem. A különbség annyi, hogy ez most téttel bírt, és arról határozott, hogy ki folytathatja a nyári focit. Már Budapesten is éreztük, hogy ez a magyar bajnok lesz, és ezt a 3-0-s eredmény is alátámasztotta. Az üres stadionban játszott visszavágó sem cáfolt rá erre a megérzésre. Még akkor sem, ha

zöld-fehéreknek semmi kedvük nem volt focizni. A hazaiak meg nem tudtak.

Tulajdonképpen szörnyű, hogy ilyen csapattal tétmérkőzést kell vívni egy magyarnak, de az a bizonyos 33. hely erre kötelez minket. Szenvedés volt nézni a találkozót, ám az elmúlt egy hónap Eb-meccsei után ez érthető. Erre a koszovói játszadozásra talán csak Myrto Uzuni fog szívesen emlékezni, aki mesterhármast szerzett. Dibusz-kapus már kevésbé, mert a legalacsonyabbra tett futballmércét is csak alulról szemlélő csapat Mendurim Hoti nevű játékosa betalált a kapujába. Így nyert idegenben 3-1-re a Fradi és jutott 6-1-es összesítéssel a következő körbe.

Az Eb-ről át kell állítani az agyunknak a nyári focira. Mert ez egy külön kategória, mely nemhogy a tavaszi szinthez nem hasonlítható, de az őszihez sem. A kérdés, hogy amelyik gárda nyolc egymást követő héten tétmérkőzést játszik, az milyen állapotban lesz a csoportkör kezdetére. Persze minden edző, játékos, szurkoló aláírná, hogy már ezzel a problémával kelljen szembesülnie. Ami biztos:

a Ferencváros a főtábláig vezető út négy akadályából egyet sikeresen vett. Jövő héten jön a következő, a litván Zalgiris Vilnius.

Az sem okozhat gondot. Az első két ellenfél esetében szerencséje volt a Fradinak a sorsolással. Ám utána még újabb két párharcot kell vívnia. És azok is kétmérkőzésesek lesznek.

Egyből egy megvan. A Bajnokok Ligája selejtezők augusztus utolsó szerdáján végződnek, akkor derül ki, hogy melyik hat csapat csatlakozik a főtáblán ahhoz a 26-hoz, mely az egész nyáron tervszerűen felépített edzőmérkőzésekkel készül a küzdelmekre.

 

A nyitóképen: Myrto Uzuni, az FTC játékosa ünnepel, miután megszerezte csapata második gólját az FC Prishtina elleni mérkőzésen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 1. fordulójának visszavágó mérkőzésén Pristinában 2021. július 13-án.

MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2021. július 16. 11:35
Két éve a Fradi még az első körben sem volt kiemelt. Akkor már az első körben a Ludogorec jött szembe, tavaly az első körben - már kiemeltként - megkaptuk a legerősebb nem kiemelt csapatot a svéd bajnok Djurgardens személyében. Az idén a Fradi már a 2.körben is kiemelt, és még a sorsolása is szerencsés - ez óriási előrelépés, aminek örülni kell, meg persze nem elszórakozni a lehetőséget. A BL-főtábla 6 szabad helyéért valójában a csapatok szűk köre, kb 12-15 csapat versenyez, a Fradinak ezek közé kell bekerülnie, amihez a keret folyamatos építése mellett a koefficiens pontok gyűjtésén keresztül vezet az út. Szintén jó hír, hogy az erre szintén alkalmas Konferencia liga csoprtkörhöz a Fradinak már a Zalgiris elleni továbbjutás is elég, az EL csoportkörhöz a 3. és 4 forduló egyik párharcát kellene nyerni.
gyaloggos
2021. július 15. 23:37
A Zalgiris ellen már több kell!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!