Így büntettek a tizenegyesek az Európa-bajnokságon – a Mandiner elemzése

2021. július 02. 11:00

A torna történetében még sohasem ítéltek meg és hagytak ki ennyit ezekből a büntetőkből.

2021. július 02. 11:00
null

Az idei Európa-bajnokság sok szempontból hozott már történelmi léptékeket, gondoljunk csak a megrendezési évére, a helyszínek, a gólok vagy az öngólok számára. A Mandiner Sport mai elemzésében a tizenegyesek kerülnek reflektorfénybe, hiszen a torna történetében még sohasem ítéltek meg és hagytak ki ennyit ezekből a büntetőkből. Írásunkban igyekszünk kontextusba helyezni ezt a rekordot és megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, azaz, hogy miért van ennyi büntető és miért maradnak ki ilyen nagy százalékban.

A 44 mérkőzésen megítélt 15 tizenegyes találkozónként 0,34-et jelent, ami a torna történetében rekord, de az öt topliga idei számaival összehasonlítva inkább átlagos vagy átlag alatti mennyiség, ahogyan azt a fenti grafikonon is megfigyelhetjük. Az Európa-bajnokság résztvevőinek száma a történelem során folyamatosan bővült egészen 2016-ig, így a lejátszott mérkőzések száma is növekedett, nem csoda tehát, hogy a legutóbbi két torna alkalmával egyaránt megdőlt a megítélt tizenegyesek rekordja. A 2016-os és a 2021-es torna számai között viszont láthatunk egy nagyobb ugrást, amit egyértelműen a videóbíró bevezetése okoz, hiszen 2016-ban még nem alkalmazták ezt a technológiát. A VAR hatása az öt topliga büntetőszámában is kimutatható, így megállapítható, hogy a 15 megítélt tizenegyes a versenykiírás és a szabályrendszer változásainak következménye és egyáltalán nem váratlan fejlemény.

A kihagyott büntetőkről már nem mondható el ugyanez. Ha a fenti ábrára pillantunk, láthatjuk, hogy az idei tornán átlagban majdnem kétszer annyi tizenegyes maradt ki eddig, mint a topligákban, erre sem a megnövekedett mérkőzésszám, sem a videóbíró használata nem ad magyarázatot, ezért tovább kell keresnünk az okokat. A következőkben sorra vesszük a hibázó játékosokat és a velük szemben álló kapusokat, hátha találunk magyarázatot.

Pierre-Emile Hojbjerg – Lukas Hradecky

Az Európa-bajnokság első kimaradt büntetője a drámai Dánia – Finnország mérkőzéshez köthető. A csapatkapitány és elsőszámú tizenegyeslövő Christian Eriksen tragédiája után, a második félidő 74. percében a Tottenham Hotspur játékosa, Pierre-Emile Hojbjerg vállalta magára a büntető elvégzését, érdekesség, hogy ez volt élete első elvégzett tizenegyese tétmérkőzésen. Vele szemben Lukas Hradecky állt, aki az ellene elvégzett büntetők 26,5%-át védi a 2016-os idény kezdete óta (a korábbi szezonokban nyújtott teljesítményéről sajnos nincs adatunk). Ez az arány nem tartozik a szűk elitbe, de kifejezetten jónak számít, illetve a vizsgált mérkőzésen összesen 6 védésig jutott, tehát bomba formában védett. A dán játékoson a nem mindennapi körülmények és az egygólos hátrány miatt is nagy nyomás volt, helyzetét tapasztalatlansága és a szemben álló, rutinos kapus is nehezítette, így kevésbe meglepő, hogy kimaradt a lehetőség.

Gareth Bale – Ugurcan Çakir

A walesi világsztár egy ideje keresi régi formáját, válogatottjának azonban továbbra is kulcsembere. Az ő szempontjából is érdekes, hogy klubkarrierje során viszonylag kevés büntetőt végzett el, 16 szezon alatt, 486 mérkőzésen összesen 6-szor állt a labda mögé, ebből azonban 5-ször be is talált. Wales színeiben ez volt a negyedik elvégzett tizenegyese 81 mérkőzésen és most hibázott először. A kapus vizsgálata ebben a helyzetben irreleváns, hiszen Bale jócskán fölé lőtte a büntetőt, tőle nem megszokott módon.

Ezgjan Alioski – Georgiy Bushchan

Észak-Macedónia büntetőrúgója hasonló helyzetben van, mint Gareth Bale. Klubkarrierje során 221 mérkőzésen mindössze 5 tizenegyest vállat el, azonban ezek mindegyikét értékesítette. Válogatottjában 4 sikeres ítéletvégrehajtás után ötödszörre, Ukrajna ellen hibázott. Vele szemben egy viszonylag tapasztalatlan hálóőr állt, akinek klubjában összesen 6-szor kellett volna büntetőt védenie, de ez csak egyszer sikerült, ukrán színekben pedig 9. mérkőzésén ez volt az első lehetősége, amivel élni is tudott.

Ruslan Malinovskiy – Stole Dimitrievski

Ugyanezen a találkozón a másik oldalon is megítéltek egy tizenegyest, ami szintén kimaradt. Malinovskiy vizsgált játékosaink közül tapasztalt tizenegyeslövőnek számít a maga 248 klubmérkőzésen elvégzett 10 büntetőjével, amiből kilencet értékesített, válogatottjában viszont mindössze a második büntetőjét vállalta el. A védést a Rayo Vallecano kapusa Dimitrievski mutatta be, aki klubkarrierje során 21 tizenegyesből 6-ot hárított, kettő pedig elkerülte a kapuját. Ez a 22,2%-os mutató is kifejezetten jónak számít, Észak-Macedónia színeiben azonban 6-ból ez volt az első büntető, amit ki tudott védeni.

Gerard Moreno – Wojciech Szczesny

A spanyol válogatott az utóbbi időszakban hadilábon áll a tizenegyesek elvégzésével, mivel a legutóbbi 5! büntetőjüket egyaránt kihagyták. Ezek közül volt a negyedik Gerard Moreno-é a lengyelek ellen, aki kis balszerencsével a jobb kapufát találta el. Válogatottjában ez volt az első ítéletvégrehajtása, klubcsapataiban pedig 17-ből 13-at értékesített 286 mérkőzésen, az idei szezonban viszont imponáló 10/10-es mutatóval állt, egészen eddig a mérkőzésig. Szczesny statisztikáinak vizsgálata ebben az esetben irreleváns, hiszen nem kellett hárítania.

Álvaro Morata – Martin Dubravka

A spanyolok rossz szériáját Morata folytatta Szlovákia ellen, a 12. percben állt a labda mögé és szállította az ötödik kihagyott büntetőt zsinórban. Ő sem számít rutinos tizenegyeslövőnek, klubjaiban eddig 371 mérkőzésen 9-szer vállalkozott, bár ebből 8-at be is lőtt. Válogatottjában ez volt a második, de az első, amit kihagyott. Vele szemben az a Dubravka állt, aki bravúros védése után az Európa-bajnokság egyik legnagyobb öngólját hozta össze, bár ezekből is volt bőven. A szlovák hálóőr a 2016-os szezon óta klubcsapataiban 11 büntetőből csak kettőt fogott meg, a szlovák válogatottban pedig háromból egyet.

Ricardo Rodriguez – Hugo Lloris

Ezidáig az utolsó kimaradt tizenegyes a nagy izgalmakat hozó Franciaország – Svájc találkozóhoz köthető. Rodriguez védő létére már 17-szer állt a labda mögé klubjaiban és ezekből 15-ször a kapuba is talált, válogatottjában azonban 9 büntetőjéből csak 5-öt értékesített. Lloris a 2016-os szezon óta a Tottenhamben 26-ból 6 büntetőt hárított, francia színekben pedig ez volt az első védése 17 lehetőségből.

Nem állítjuk, hogy van bármiféle egyetemes magyarázat vagy mentség a kimaradt lehetőségekre, ami azonban feltűnő, az a hibázó játékosok tapasztalatlansága ebben a műfajban. Egyikőjük sem számít elit ítéletvégrehajtónak, hiszen lejátszott mérkőzéseikhez képest kevés büntetőt végeztek el, illetve egyikőjük sem elsőszámú büntetőfelelős saját klubcsapatában. Ez alól talán egyedül Gerard Moreno a kivétel, de ő is csak az idei szezontól tölti be ezt a szerepet a Villarealban. Ha feltételezzük, hogy a topligákban ezek a játékosok nem jutnának szóhoz a tizenegyeseknél, mivel minden csapatban van jobb ember erre a feladatra, akkor választ kaphatunk arra, miért ennyivel jobb az öt legerősebb bajnokság átlaga és miért rosszabb az Európa-bajnokságé.

 

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / POOL / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csisztuzsuzsa
2022. március 01. 00:43
Pláne, hogy nem is volt előtte ilyen. :-) Szerintem engedd el a személyeskedős, nívótlan és Csisztu Zsuzsát gyalázó megjegyzéseidet, mert mindegyik téged minősít.
G r o s w e n o r2
2021. augusztus 09. 13:59
Gyenge lett sportrovat amióta a csöcsös bulvárceleb vezeti.
Istók3
2021. július 04. 22:11
Beoszthattatok volna 1 embert az esti meccsekre is. Pláne, hogy volt már 11-es párbaj. (Istók4 felkészül?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!