Másfél hetes magyar varázslat ért véget Wimbledonban: Fucsovics Márton a legjobb nyolc között búcsúzott a világ legrangosabb tenisztornáján

2021. július 07. 17:49

Négy nagyszerű győzelem után, a negyeddöntőben ért véget Fucsovics Márton wimbledoni menetelése. A világelső Novak Djokovic 2 óra 16 perc alatt, 6-3, 6-4, 6-4-re győzte le a történelmet író magyar teniszezőt.

2021. július 07. 17:49
null
Edvi László

„Mostanában népszerű vagyok Magyarországon. Ennek természetesen örülök, de igyekszem mindig a következő mérkőzésre koncentrálni” – mondta Fucsovics Márton mosolyogva a Novak Djokovic elleni wimbledoni negyeddöntő előtt a nemzetközi sajtótájékoztatón.

Még leírni is fantasztikus, hogy egy magyar játékos a legjobb négy közé jutásért játszhatott a tenisz szentélyében.

Az első játszmában pedig egymás után három játékot nyert. Sajnos akkorra már 5-0-ra vezetett az ellenfele. Ám ekkor sem játszott rosszul a magyar játékos, csak kellett egy kis idő, amíg megszokta a világ első számú teniszpályájának légkörét. Ahol ezúttal telt ház volt. És noha Wimbledonban nem olyan közönség szurkol, mint a többi Grand Slam-tornán, különösen New Yorkban, azért ennek a helynek különleges atmoszférája van. Hosszú labdameneteket erőltetett Marci, ám az esetek többségében a türelmes Nole ellen a végén ő hibázott. Így lett 5-0, és 21 perc után játszmalabda ellenfelének. Kettő is, ám mindkettőt hárította a magyar fiú, majd megszerezte az első game-et, és a következőben is hárított két szettlabdát, végül elvette ellenfele adogatását. Majd még egyszer hozta a sajátját, így szerb ellenfele nem 21, hanem kétszer ennyi idő alatt nyerte az első játszmát.

A második játszmában Fucsovics szervált először, és breaklabdáig engedte ellenfelét, de hozta a game-et. 4-4-ig mindenki nyerte az adogatójátékát,

a világelső semmivel sem volt magabiztosabb, mint a magyar fiú.

Aztán a kilencedik game-ben 15-15-nél kettős hibát vétett Marci, majd az első breaklabdát még hárította, de a másodikat már nem. A világot évek óta uraló nagy trió tagjai ettől megközelíthetetlenek, hogy ilyen szituációkban mindig ők nyernek. És ilyenkor övék a szett is. Így történt ez most is, pont másfél óra alatt két játszmát nyert a szerb játékos.

És ahogy az lenni szokott, a harmadik szett elején rögtön elvette ellenfele adogatójátékát a világelső. Az ebből a forgatókönyvből készült „mozit” évek óta nézzük a Grand Slam-tornákon.

A harmadik játszmában is nyert gyönyörű labdameneteket „Fukszovics” (ahogy a mérkőzésvezető hívta), néha Djokovic is megtapsolta egy-egy megoldását.

0-1-nél négy, 2-3-nál egy lehetősége volt Marcinak visszavenni az elveszített adogatójátékot, de nem sikerült.

Az történt, ami 10 éve mindig: a Federer–Djokovic–Nadal hármas éppen játszó tagja felülkerekedik aktuális ellenfelén. Nem azért, mert ők ennyi idő óta mindenkinél ennyivel jobbak, hanem mert az ilyen fontos pillanatokban mindig ők nyerik a pontot. Van 4-5 teniszező, aki meg tudja őket verni néha, és van további 15-20, aki ellen megizzadnak, és nem 1 óra 40 perc alatt nyernek. Jó leírni, hogy ma már a magyar éljátékos is azok közé tartozik, akik ellen oda kell figyelnie egy Djokovicnak, és aki ellen 2 óra 16 percet kell a pályán töltenie. Ráadásul eléggé koncentráltan. Ám a jegyzőkönyvekbe egy izgalommentes találkozót sejtető 6-3, 6-4, 6-4 kerül. Lehet, hogy egy semleges országban szemlélődő rajongónak ez csak ennyi, de

nekünk nagy büszkeség volt látni Marci wimbledoni negyeddöntőjét.

Ami egy picit elkeserítő, hogy Fucsovics Márton ezt a nagyszerű teljesítményt nem 19 évesen produkálja, hanem 29 évesen. Ha egy kicsit korábban került volna a legjobb 30-40 teniszező közé, akkor még több örömet okozott volna nekünk.

Federernél tíz évvel, Nadalnál hattal, Djokovic-nál öttel fiatalabb. Elvileg ennyivel tovább is tarthat a pályafutása. Vagyis reméljük, hogy lesz még hasonló vagy ennél is jobb eredménye Grand Slam-tornán. És ne feledjük: hamarosan kezdődik az olimpia, ahol szintén indul Fucsovics. És tudjuk, hogy amikor a hazáját képviselheti, akkor még jobb teljesítményre is képes.

 

A nyitóképen: Fucsovics Márton a szerb Novak Djokovic ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntőjében Londonban 2021. július 7-én.
MTI/EPA/Neil Hall

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palika1955
2021. augusztus 29. 02:54
Gálfi Dalma bent van a főtáblán. Úgy tudom, hogy az első forulóban egy horváth nővel játszik, aki 30. kiemelt. Ha ezen sikerül túllépni az már nagy eredmény. HAJRÁ DALMA!
Palika1955
2021. augusztus 27. 17:09
Ma két fontos meccs is az agendan van. Két magyar lány is játszik selejtezőt feljutni az OPEN főtáblára. Gálfi Dalma és R. Jani játszanak és ha nyernek akkor máris 75 000 dollárjuk van, mert ennyi jár az első fordulóért. HAJRÁ MAGYAR LÁNYOK!
Palika1955
2021. július 11. 20:45
Novak Djokovics megnyerte a Wimbledoni GS tornát. Ezzel beérte a két másikat 20 győzelemmel. Kétségtelen, Berrettini nagyon ellenállt, de nem bírta az iramot NOLÉ-val. Őszinte gratula a világ legjobb teniszezőjének!
Palika1955
2021. július 09. 01:17
Valamiről nem esik szó. Djokovic és a másik kettő (Federer már nagyjából kint van) amikor komoly ellenfelekkel játszik megemeli a játéka színvonalát, mert képes erre. És különös képességük van a döntő pontokat megszerezni. Fucsovics egy pillanatig sem tudta akárcsak megszorítani Nolet, akin semmiféle nyomás nem volt. Ettől függetlenül Marci valóban kiválóan játszott az első 4 meccsén és jónevű ellenfeleket győzött le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!