Olimpiai sztorik - megidéződött Tokióban a „Hova tűnt Damon Hill?”

2021. július 26. 11:27

Egy osztrák matematikus olimpiai bajnoki címe a „Ha nem látjuk, nem hisszük el!”- kategóriában.

2021. július 26. 11:27
null

Mint amikor Palik László kétségbeesetten kereste élő adásban Damon Hillt, aki sokáig úgy tűnt, hogy a gyöngécske Arrows-Yamahában megnyerheti az 1997-es Forma–1-es Magyar Nagydíjat... Aztán egy filléres alkatrész hibája miatt lelassult, és bár bejött másodiknak, a kamera ezt „szem elől tévesztette”, így a magyar kommentátor nem véletlenül nem találta őt anno.

Azt gondolhatnánk, hogy 2021-ben már semmi ehhez fogható nem történhet. Hát, Tokióban történt, csak nagy különbség, hogy itt a (sokak számára) eltűnő ember örülhetett a végén!

Egyébként érdemes egy kicsit morfondírozni azon, hogy hányszor, de hányszor kijött már a technika hiánya!

Teniszben egyre komikusabb jeleneteket szül, hogy a kisebb versenyeken továbbra sincs sólyomszem, vagyis nyom alapján próbálják kikövetkeztetni vitatott esetben, hogy csípte-e a vonalat a labda. Videobírós rendszer sem mindenhol van labdarúgásban, jégkorongban; születnek is érdekes ítéletek...

Ami pedig a kerékpársportot, cikkünk témáját illeti: amíg a profi országúti szakágban engedélyezett a rádiós összeköttetés (akárcsak a már emlegetett Forma–1-ben), az olimpián kerekezők számára nem.

Így dohogott a 2019-es világbajnok Annemiek van Vleuten, aki azzal a biztos tudattal ért célba a nők országúti mezőnyversenyén, hogy olimpiai bajnok. Hogy most végre kárpótolta az élet 2016-ért, amikor szintén minden adott volt az aranyéremhez, csak épp jött egy csúnya esés…

Ezúttal is esett, de visszaverekedte magát, és ünnepelte az aranyat…

Van Vleuten így ünnepelte a – vélt – aranyérmét Tokióban. Kotaro Numata / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun, AFP
Van Vleuten így ünnepelte a – vélt – aranyérmét Tokióban. Kotaro Numata / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun, AFP

Mindhiába. Akkor még nem tudta, és az egész mezőny sem tudta (!), hogy volt itt egy ismeretlen osztrák versenyző, bizonyos Anna Kiesenhofer, aki már rég ellépett tőlük, és végül egyperces előnnyel ért elsőként célba.

Dehogy írtam le. Nem is ismerem őt. Hogy hibáztathatnám magam, ha valakit egyszerűen nem ismerünk?

Ezek megint a végtelenül csalódott Van Vleuten szavai.

A 30 éves Anna Kiesenhofer kétségkívül a teljes ismeretlenségből lépett elő. Ő egy matematikus, két diplomával, PhD-vel. 2017 óta nem tartozik egyetlen profi kerékpárosklubhoz sem; valószínűleg csak idő kérdése, hogy ez megváltozzon!

2004 óta ő az első osztrák, aki nyári olimpián felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Kiesenhofer a célba érés után arról beszélt, hogy minden ereje elhagyta. Nem érzi a lábát. Soha sem érezte ennyire üresnek magát. Ha csak egyet kellene tekernie még a pedálon, valószínűleg belehalna. 

Szerencsére nem kellett belehalnia semmibe.

És mostantól halhatatlan.

Nyitókép: Anna Kiesenhofer a célban. Fotó: MTI/EPA/Christopher Jue

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2021. október 14. 11:00
Elszökött rögtön az elején, ami látott az, aki épp a mezőny elején volt (a többiek egymás hátát látták) és az a pár versenyző valószínűleg úgy volt vele, hogy "oké, ez egy senki, majd a következő négy órában szépen megesszük". Aztán a következő négy órában nem megették, hanem jól elfeledkeztek róla. Ahogy a cikk is írja, ha van rádió, nyilván nem történik ez meg, így viszont sokkal jobb a sztori. Mellesleg a férfimezőnyben is hasonló történt - igaz, sokkal kisebb léptékű csoda, mert mégsem egy félprofi nyert, de a nagy nevek addig vártak egymásra, míg Carapaz szépen hazaért és elvitte az aranyat.
westend
2021. augusztus 20. 18:31
azért az hihetetlen kemény teljesítmény, hogy 'noname'-ként egyedül is meg tudta verni az egész profi mezőnyt. Ilyen sztori nagyon ritka ebben a sportágban.
voltospultos
2021. augusztus 20. 18:30
,,az egész mezőny sem tudta (!), hogy volt itt egy ismeretlen osztrák versenyző, bizonyos Anna Kiesenhofer, aki már rég ellépett tőlük, és végül egyperces előnnyel ért elsőként célba.,, Hogy a francba' lehet ezt nem észrevenni? Az egész mezőny a műkörmét nézte?
fusi.misi
2021. július 27. 15:19
Kabos László örökbecsüje, A veréb is madár kezdő képsorai jutnak eszembe...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!