Olimpiai sztorik – óriási csalódás a japánoknak Oszaka Naomi kiesése

2021. július 28. 11:21

Oszaka Naomi meggyújtotta a lángot, de hamar búcsúzott a női tenisztornán. 

2021. július 28. 11:21
null

Még csak ez hiányzott szegény japánoknak… Nem elég, hogy egy évvel el kellett tolni az olimpiát, nem elég, hogy végül nézők sem lehetnek, a japán emberek egy része pedig, ha rajta múlna, végleg eltörölte volna ezt az egész rendezvényt…

Ezek után kiesett a nemzeti hős, Oszaka Naomi.

Aki a megnyitón meggyújtotta az olimpiai lángot. Aki legalább akkora sztár Japánban, mint volt a kilencvenes években a focista Nakata – Tokióban mindenfelé Oszaka-óriásplakátokat láthatunk. 

A 23 éves teniszező végső győzelme legalább egy kicsit feledtethette volna mindazt a rosszat, amit a japán embereknek át kellett élniük. Ám Vondrousová 6-1, 6-4-gyel kiejtette őt.

Akkora nyomás lehet rajta, amit én el sem tudok képzelni

– mondta a győztes Vondrousová.

Erről pedig valóban érdemes beszélni. Aránylag friss hír, hogy a négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles visszalépett a női tornászok egyéni összetett döntőjétől. Gyengébb teljesítménye után úgy ítélte meg, hogyha a teste nem is, a büszkesége és a lelke sérült. Ahogy fogalmazott: a mentális egészségének megőrzése érdekében jobban jár, ha kihagyja az egyéni összetettet. (A szerenkénti döntőkről majd később határoz.) 

De persze ha valakinél központi kérdés a mentális rész, az éppen Oszaka Naomi. Talán még a sportot kevésbé követő olvasóink is értesültek a májusi eseményekről. Arról, hogy a japán teniszezőnő végül is visszalépett a Roland Garrostól, majd Wimbledonban sem indult el.

Azért, mert úgy ítélte meg: lelkileg túl nagy terhet jelentenek számára a sajtótájékoztatók, és egyik torna szervezői sem voltak hajlandóak felmentést adni neki ezek alól. Oszaka elárulta, hogy 2018 óta depresszióval küzdött, és nehezményezte, hogy a sajtó munkatársai gyakran már elhangzott kérdéseket tesznek fel, vagy olyat, amiből süt a hozzá nem értés. 

A testvér, Mari a Redditen egy hosszú posztban (amit gyorsan törölt, de persze addigra már „kifotózták”) arról értekezett, hogy igazából Oszaka azokat a kérdéseket akarta elkerülni, amik arra vonatkoztak (volna), hogy miért nem megy neki a játék salakon (ezen a borításon kell teniszezni a Roland Garroson is).

Mert miután újra és újra emlékeztették arra, hogy milyen pocsék a salakos mérlege, egyre inkább öngerjesztő folyamattá vált az egész. Erre pedig egyetlen megoldóképletet talált a sportoló: elzárkózni mindennemű visszajelzéstől. 

Nem véletlen, hogy sokan abban sem voltak biztosak, hogy Oszakát látjuk-e még valaha teniszezni. Aztán az olimpia, a hazai pálya túl csábító volt, nem beszélve a kemény borításról, amelyen a legtöbb sikerét aratta.

Ám amennyit hozzáadott a lánggyújtás (azt írta a Twitteren, hogy élete eddigi legnagyobb megtiszteltetése), annyit el is vett. Így szombat helyett csak vasárnap játszhatta le az első meccsét a tenisztornán, és három egymást követő napon kellett pályára lépnie. A harmadikba már beletört a bicskája.

Olimpiát nyerni teniszben nagyon nehéz – ezt szögezzük le. Federernek sem sikerült egyéniben.

Itt inkább abban kell reménykednünk, hogy jóra fordul Oszaka sorsa. Hiszen adott egy nyilvánvalóan rendkívül tehetséges teniszező, akivel kapcsolatban a sportot csak felületesen követő ember nem tud felidézni nagy meccset, nagy megoldást. Csak valamifajta „perpatvarokat”.

Szegény lány, az első ilyenről ő tehetett a legkevésbé: amikor először nyert Grand Slam-tornát pályafutása során, nem tudott felhőtlenül örülni, elvégre ellenfele, Serena Williams nehezen feledhető botrányt okozott.

Oszaka Naomi e sorok írásakor 23 éves. Négy Grand Slam-torna-győzelmet tud felmutatni; talán nem túlzás azt mondani, hogy nagyobb az ismertsége, elismertsége és hájpja, mint amennyi siker a háta mögött van.

Pózolt a Sports Illustrated címlapján, a Netflix pedig háromrészes dokumentumsorozatot forgatott róla.

Valószínűleg az összes sportbarát nevében kívánhatjuk neki, hogy az elkövetkező 10 évben is ilyen sokat halljunk róla!

De lehetőleg nagy tornagyőzelmek kapcsán!

Nyitókép: Tiziana FABI / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!