Olimpiai sztorik – miért éppen Alaszka?

2021. július 27. 11:02

Az első alaszkai születésű úszó, aki kijutott egy olimpiára, rögvest meg is nyerte azt!

2021. július 27. 11:02
null

Olyanra már volt példa, hogy valaki „medenceínségben” szenvedett, mégis egy olimpia nagy szenzációja lett. Eric Moussambani úgy szerzett indulási jogot 2000-re, hogy előtte sohasem úszhatott akkora medencében, mint amekkorában aztán Sydney-ben kellett (volna) úsznia. Azóta is emlegetik, hogy kis híján vízbe fúlt a selejtezőben…

Lydia Jacoby viszont aranyérmet nyert Tokióban! Úgy, hogy az ő régiójában csupán egy olimpiai méretű medence van. Az is röpke 125 mérföldre Sewardtól, ahol sokáig hősünk élt. 

A legtöbb nagy nevű úszó hatalmas múltú, patinás klubból érkezett. Én egy picike klubból, egy olyan helyről, ami eleve kicsi, alig lakják. Azt hiszem, mindenkinek megmutattam: nem az számít, hogy honnan jössz!

Na igen, ez a bizonyos Seward egy kevesebb mint 3000 lakosú kisváros. 2021-ben már nem is volt más választás, mint a költözés hősünk számára. Anchorage-ban végre normálisan, 50 méteres medencében edzhetett. Ettől függetlenül a sewardi közösség teljes joggal érezte magáénak a sikert. És micsoda szurkolást csaptak!

A régió pedig, amiről beszélünk, Alaszka. Mi, magyarok leginkább egy legendás tévésorozatra gondolunk az amerikai tagállam hallatán. Miért éppen Alaszka? – ez volt a címe. És valószínűleg nem csak Magyarországon jut elsőként az emberek eszébe a tévésorozat, ha előkerül Alaszka neve.

Mostantól viszont a 17 éves úszóbajnokra is lehet asszociálni. Ő lett ugyanis Alaszka első olimpiai aranyérmese!

De az ő történetét azért is fontos megírnunk itt, a Mandiner Sporton, hogy lássuk: az ezerszer a pokolba kívánt koronavírus nem feltétlenül csak elvesz. 

Ha nem kell a pandémia miatt 2021-re halasztani a tokiói olimpiát, akkor most nincs tündérmese, nincs eksztázis az alaszkai városkában. Akkor Lydia Jacoby tévén nézi a finálét. 2019-ben – az volt az utolsó teljes (úszó)naptári év – csupán a 18. legjobb ideje volt a világon 100 méteres mellúszásban…

Tavaly még nem álltam volna készen. Az az egy év, a sok-sok extraedzéssel, kellett ahhoz, hogy fizikálisan és mentálisan is fejlődjek.

És micsoda fejlődés volt ez! A 2019-es 1:08,12-es idejét 2021 júniusára 1:05,28-ra faragta. Aztán a keddi döntőben már hajszállal 1:05:00 alá tudott menni.

Jacoby a fináléban a selejtezők során olimpiai rekordot úszó Tatjana Schoenmakert, illetve a címvédő, világcsúcstartó és zsinórban 53, százméteres mellúszódöntőt megnyerő Lilly Kinget utasította maga mögé. 

De figyeljék csak, mennyire gáláns tud lenni egy ekkora bajnok, mint King! 

Ez a kölyök élete úszását mutatta be, büszke vagyok rá, hogy a csapattársának mondhatom magam. Egy kicsit magam látom benne, és éreztem, hogy itt valami egészen különleges dolog történhet.

Lehet tanulni tőle sportszerűséget!

Az aranyérmes amerikai Lydia Jacoby (középen), az ezüstérmes dél-afrikai Tatjana Schoenmaker (balra) és a bronzérmes amerikai Lilly King a tokiói nyári olimpia női 100 méteres mellúszásának eredményhirdetésén. <br> MTI/AP/Matthias Schrader
Az aranyérmes amerikai Lydia Jacoby (középen), az ezüstérmes dél-afrikai Tatjana Schoenmaker (balra) és a bronzérmes amerikai Lilly King a tokiói nyári olimpia női 100 méteres mellúszásának eredményhirdetésén.
MTI/AP/Matthias Schrader

Az pedig cseppet sem véletlen, hogy Jacoby meglepetten meredt az eredményjelzőre, és utóbb az „insane”, vagyis az őrületes jelzővel illette a sikerét.

De épp az ilyenek teszik azzá az olimpiát, ami. Az ehhez hasonló történetek miatt mondhatjuk, hogy semmi sem fogható a (jó esetben...) négyévente megrendezésre kerülő ötkarikás játékokhoz.

Nyitókép: MTI/AAP/Joe Giddens

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G.D. Somo
2021. július 28. 21:46
Csak azt nem értem, hogy miért nem volt valamiféle forma felmérés az úszók között az olimpia előtt, lásd az amerikai példát? Hiába vagy x-szeres bajnok, ha nincs meg az erőnléted, nem utazol. Kész. Katinka meg különben is mohó, szeret dominálni minden vonalon, s nem először játsza ezt a " lefoglalom a számot, majd lemondom, ha olyan a kedvem" című játékot. Meg különben is, hogyan gondolta Soós Csaba, hogy egyik legnevesebb úszója öntörvényüen, magában edzen egy teljesen tapasztalatlan "edzővel" s neki, mint szövetségi kapitánynak, fogalma sem volt Katinka fizikai/szellemi állapotáról? Hisz még közvetlenül az elutázás előtt adott interjúiban is érmet, sőt arany érmet remélt tőle legalább az egyik vegyesszámban... A szóbanforgó hölgy által kegyetlenül tönkretett Kiss László szöv. kapitány egységesebb és stabilabb csapatokat vitt ki nemzetközi versenyekre... Pld. lefoglalta a Margitszigeti Sporit egy egész délelőttre és együtt úsztatta a válogatottat... stopperrel a kezében!... Nem mellesleg, realisztikusabb kijelentéseket tett a sajtóban elutazás előtt...
brekker
2021. július 28. 21:45
Jakabost én is megnéztem volna.
Takita
2021. július 28. 20:17
Hosszú Katinka visszalépése egyáltalán nem volt előre boritékolható. Honnan veszed ezt? Jakabos Zsuzsa csodaszép,ám a garantált eredményhez ez nem elegendő. Soós Csaba kapitány amikor döntött az akkori ismeretei alapján döntött. Nem hibázható. Valami nem várt történt Hosszú Katinkával.Ezért az eddigi sikertelensége , illetve visszalépése. Ronda szokás, hogy a tömeg.ha valami nem úgy történik ,ahogy várták rögtön "feszítsd meg"-et kiabál.
az ember
2021. július 28. 11:05
A videóban látható szurkolásról szoktak lekezelően, pocskondiázva írni a ballibsi, polpotista, jakobinus, turbóliberális, nemváltásösztönző, pedofilmentegető szemetek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!