Jövőre veletek, ugyanitt!

2021. augusztus 26. 00:21

2009-ben férfi jégkorong-válogatottunk olyat tett, amit a II. világháború óta nem: a világbajnokság legmagasabb osztályában szerepelt. Akkor női hokisaink még az ötödik vonalban játszottak. Majd tucatnyi év alatt nem tucatteljesítménnyel feljutottak a legjobbak közé. Az elmúlt napokban a világ legszűkebb, 10 csapatos élmezőnyében játszhattak. Utolsó meccsükön pedig gyönyörű győzelmet arattak

2021. augusztus 26. 00:21
null
Edvi László

Nem lehet nem párhuzamot vonni a fiúk 2009-es, és a lányok idei teljesítménye között! Azért sem, mert mindkét válogatottat Pat Cortina vitte fel a legjobbak közé. A mester „fiait” annak idején kissé gúnyosan fogadta a mezőny, a hivatalos honlap azzal a humorosnak szánt mondattal fogadta az újoncot: ti kik vagytok, és mit kerestek itt? Aztán a fiúk Szlovákia ellen szenzációs mérkőzéssel nyitottak, és csak 13 másodperc választotta el őket a pontszerzéstől. Sőt, ha akkor a hosszabbításban (vagy büntetőkkel) két pontot szereznek, akkor bent maradnak. Hiába veszítette el aztán a csapat a többi öt meccsét is, csak ennyire volt attól, hogy a következő évben is a legjobbak között szerepeljen.

A szintén Cortina által feljuttatott lányok már Lisa Haley vezetésével idén úgy utaztak Calgaryba, hogy az eredményektől függetlenül jövőre is a 10-es elit tagjai lesznek, ugyanis a tavalyi évhez hasonlóan a világjárvány miatt idén sem rendezték meg a másodosztály világversenyét.

Nyugodtan játszhattak tehát a lányok, és ők is remekül kezdtek. A sokkal esélyesebb Németországot sokáig ki sem engedték a harmadából

, sajnos a kezdeti támadások nem hoztak gólt. A rutinos ellenfél meg egy perc alatt szerzett kettőt, így a nyitómeccs további részében igazából már csak a történelmi első gól megszületése miatt szurkolhattunk. Ám nem hiába emlegeti mindenki azt a bizonyos „rutin” nevű tényezőt, az első 60 percben még nem sikerült betalálni.

A másodikon, Csehország ellen viszont már igen!

A történelmi első gólt a Kanadai Magyar Hokiklub játékosa, Dabasi Réka szerezte a vb ötödik harmadának végén.

Ám akkor már elment a mérkőzés, mert az első találkozóval ellentétben itt nem kezdett jól a csapat. Furcsa, de sokáig feszültebbnek tűnt, mint a debütáló meccsén. A számszerű végeredmény mégis jobb lett, mint a németek ellen, ugyanis a 0-4-nél eredményes Dabasi után még Gasparics Fanni is betalált. Sőt, Kreisz Emma még büntetőt is üthetett, ám hibázott. Persze ne álltassuk magunkat, ez nem volt nyerhető mérkőzés!

És akkor ismét a párhuzam a 2009-es férfi vb-vel! Akkor is, most is két előre kalkulálható vereség után (Szuper Leviék második meccsükön Kanadától kaptak ki) jött egy csak kicsit jobb csapat ellen egy bravúrral megnyerhető találkozó. A fiúk azzal a legjobb 12 közé kerültek volna, a lányoknak most megmaradt volna az esély a negyeddöntőre.

2009-ben Belorusszia úgy nyert nehezen ellenünk, hogy a bírók mindig akkor fogták meg a magyar csapatot kiállításokkal, amikor az éppen lendületben volt. Most

Calgaryban Japán ellen is fontos szerephez jutottak a büntetések.

Bár érdekes módon.

 Akárcsak Németország ellen most is jól kezdtek a hölgyek. Szépen kombináltak, többet lőttek kapura, mint ellenfeleik és Németh Anikó a ketrec előtt magabiztos volt, ha a japánok a közelébe mentek. Majd megmagyarázhatatlan módon az első fordulópontot az jelentette, hogy a játékrész végéhez közelítve mi kerültünk emberelőnybe. Ekkor ébredtek a japánok (a helyszínen, Kanadában este 8 óra volt, viszont a felkelő nap országában már másnap délelőtt 11) , simán semlegesítették játékosainkat 2 percen át, majd amikor ők kerültek előnybe vezetést szereztek. Ezt még 

sikerült kiegyenlíteni a második harmad elején, Gasparics Fanni révén, sőt egy japán kettős előnynél még kétszer meg is ugrottak a mieink a koronggal.

Lehet, hogy ezt nem kellett volna megtenni, mert felesleges energiákat vett el a védekezéstől. Másodszor is előnybe kerültek a távol-keletiek, és ekkor már érezhető volt, hogy nem lesz erő az újabb talpraállásra. Pedig az utolsó játékrészben majdnem négy percig emberelőnyben játszottak a magyarok, de nem sikerült az egyenlítés, és a német meccshez hasonló rövid kihagyás miatt véget ért a nyolc közé jutásról szőtt álom…

Ekkor már csak egy cél maradt a szerda esti (nálunk csütörtök hajnali) mérkőzésre: megszerezni az első pontokat a vb-n.

Ezt pedig felejthetetlen teljesítménnyel  teljesítették a lányok.

Dániát remek játékkal 5-1-re győzte le Magyarország! Ezzel a három ponttal a világ 9. legjobb csapatának mondhatja magát.

 

Néhány percig aggódhattunk csak ma hajnalban, aztán beindult a csapat. Az első harmad hajrájában előbb Jókai-Szilágyi talált be kettős emberelőnyből, majd Gowie Alexandra duplázta meg a gólelőnyt. A második játékrész elején egy szép kombináció után Gasparics Fanni három gólossá növelte a különbséget, és ekkor már nyugodtan hátradőlhetett minden korán kelő magyar. Gowie második találatával 4-1-re módosult az állás, majd Gasparics Fanni végeredményt beállító góljával feltette a koronát a csapat kanadai teljesítményére. Az ő sora minden csapat ellen remekül teljesített, és ne feledjük, hogy az egyik legjobb magyar játékos, Huszák Alexandra az utolsó hazai edzések egyikén megsérült, és nem lehetett ott Kanadában. Ha ő játszhat, akkor egy másik sorunk is hasonlóan jó lehetett volna gólszerzés terén is.

Összességében elmondható, első elsőosztályú vb-jén az első meccsén nem volt megilletődött a csapat, a másodikon megszerezte első gólját, a harmadikon már egyenlíteni is tudott, a negyediken pedig végig vezetve, magabiztosan nyert. Persze az igazsághoz tartozik, hogy az itt szereplő 10 csapatot nem véletlenszerűen osztották kétfelé. Ugyanis volt egy jobb csoport, ahonnan mind az öt gárda a nyolcaddöntőbe jutott, és volt a mienk, ahonnan csak három.

A négy találkozó után megállapítható, hogy a világ öt legjobb társulata mögöttiekkel minden téren fel tudja venni a versenyt Lisa Haley csapata.

Ám három társaság ellen 60 percig ez még nem megy. Talán majd jövőre! Ugyanis 

a csapat 2022-ben is a legjobbak vb-jén szerepelhet

, hisz’ a másodosztály küzdelmeinek törlése miatt idén nem lehetett feljutó ide. Így kieső sincs. Női válogatottunk ezzel a Dánia elleni sikerrel eltért attól a forgatókönyvtől, amit a férfiaknak írt a sors 2009-ben. Mert a lányok első elit-vb-jükön szereztek egy győzelmet. 

Vagyis a jégen nagyszerűen teljesített a csapat. Hasonlóan jól dolgozott a magyar jégkorong a palánkokon kívül is. Ugyanis a világesemény "chairwoman"-je, vagyis főnöke az a Dr. Kolbenheyer Zsuzsa, aki útjára indította hazánkban ezt a szakágat. Ő volt az első igazolt magyar női jégkorongozó a '80-as években, és már évek óta a Nemzetközi Jégkorong-szövetség elnökségi tagja. 

A lányoktól egy időre búcsúzunk, ám a hokitól csak órákra! Vigyázó szemünket Calgaryról Rigára vetjük, hisz a hétvégén a férfiak ott harcolnak az olimpiai részvételért.

Közben a hölgyek  azzal köszönhetnek el első elsőosztályú szezonjuk után a mezőnytől, hogy jövőre, veletek ugyanitt!

 

 

A nyitóképen: A magyar válogatott a feljutást ünnepli 2019-ben, ennek köszönhetően szerepelhetett idén a világ legjobbjai között.

MTI/Czagány Balázs

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. október 29. 13:21
Így tovább! Gratulálok!
Plebeius magnus
2021. augusztus 30. 11:20
Szép volt lányok!
llnnhegyi
2021. augusztus 30. 11:20
Gratulálok !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!