Egy vereség, ami miatt nem kell szégyenkezni

2021. augusztus 22. 00:10

1993-ban vívták az első női jégkorong bajnoki találkozót hazánkban. 1997-ben az első válogatott mérkőzést. Most pedig bemutatkozhattak hokisaink a világ 10 legjobb csapata között. Egy népszerű sportág fiatal szakága átnyújtotta a névjegyét a legnagyobbaknak a sportág őshazájában, Kanadában.

2021. augusztus 22. 00:10
null
Edvi László

Ki ne tudná, hogy a jégkorongot Kanadában találták fel? Továbbá az is köztudott, hogy a mai napig a legszűkebb elitnek a tagja a feltaláló ország, mind férfi, mind női vonalon. Kanadába utaztak a múlt hét elején a legjobb magyar játékosok, hogy összemérjék erejüket a világ élcsapataival. Ám ez nem egy nyár végi kellemes vakáció, egy kicsit hűvösebb éghajlati viszonyok között, hanem a sportág legnagyobb tornája az olimpia után.

Calgaryban nagyon ismerik és szeretik a jégkorongot, hisz a világ legerősebb férfi bajnokságában, az NHL-ben szerepel az itteni Flames. A női világbajnokság nem a Flames csarnokában zajlik, hanem egy új létesítményben, melyet az 1988-as téli olimpia versenyeinek helyszínei vesznek körül. Akik már szurkolókorban voltak a calgary-i olimpia idején azok emlékezhetnek, hogy micsoda csaták voltak itt 33 évvel ezelőtt! Itt gázolta el utoljára a szovjet Vörös Gépezet a többi jégkorong-válogatottat. Itt láttuk utoljára varázsolni a Fetyiszov-Kaszatanov-Larionov-Krutov-Makarov ötöst, mert a következő olimpiáig megszűnt az országuk. Az utókor mégis két olyan produkcióra emlékszik a calgary-i olimpia kapcsán, mely a bohózat kategóriába illik, és még a hollywood-i filmkészítőket is megihlette.

1988-ban itt szerencsétlenkedett a síugrósáncon Eddie, a sas, továbbá itt jelentkezett először a bobmezőnyben a napsütötte Jamaicából érkezett négy „kúlranner”.

Azt mindenki biztosra vette, hogy az ikonikus helyszínek közelében fekvő csarnokban a mi jégkorongos lányaink nem fognak megbukni, mint az előbb említettek. Ám az legszebb álmainkban sem fordult elő, hogy úgy kezdik első elit-világbajnokságukat a magyar válogatott tagjai, hogy

hat percig nem engedik ki Németországot a harmadukból.

Az ember ugyanúgy dörzsölte a szemét, ahogy néhány hete a foci Eb-n a Németország-Magyarország találkozón. Az erőviszonyok nagyjából női hokiban is ugyanazok, mint férfi fociban, vagyis a német válogatott jócskán előttünk jár. A fiúk a nyár elején nagy akarattal, és példás küzdőszellemmel eltüntették a különbséget, és ugyanígy tettek a lányok is a nyár végén. Az első percekben több helyzete is volt a mieinknek, majd az ellenfél is elkezdte a mérkőzést. Az első harmad közepén túljutva

58 másodperc alatt kétszer is a kapunkba juttatta a pakkot Nina Christof.

12 perc 55 és 13 perc 53 volt az órán, amikor a két gólt kapta Németh kapus. A túloldalon a német kapus viszont nem kapott gólt a harmad további részében, pedig ismét voltak helyzeteink. Az esélyesebb gárdát letolhatta az első szünetben az edző, mert a második játékrészt úgy kezdte, hogy eldönti a találkozót. Ám Németh Anikó remekelt, és kicsit túl a harmad közepén egy emberelőnyben

többször is közel volt a csapat, hogy megszerezze a történelmi első gólt a jegeslegjobb női válogatottak mezőnyében.

Ám ez nem sikerült 60 perc alatt sem, pedig becsülettel odatették magukat a játékosok. Az a balszerencsés 13. perc volt az oka mindennek! Meg az azt követő perc. A 3-0-ás végeredmény pedig olyan körülmények között alakult ki, amire nem elég kifejező a balszerencse szó. Sokkal súlyosabbakat lehetne írni erről, de elpirulna a monitor és a telefon kijelzője. Ugyanis Rónai Alexandra a kapu mögött volt a koronggal, és indította volna a meglóduló társait, amikor váratlan dolog történt.

Az ütőjét a palánk kiszedte a kezéből. Aki nem hiszi, járjon utána!

Ilyet még a megboldogult jászberényi jégpályán sem lehetett látni! A vb helyszínén úgy volt összerakva két palánkdarab, hogy Alexandra ütőjének tolla beszorult a hézagos illesztésbe. A korongot elvették a németek és Zorn beütötte azt Németh kapujában.

Így indult a lányok nagy kalandja Kanadában. Ám ez csak a kezdet volt, a válogatottra még minimum három találkozó vár. Furcsa a kiírás, ugyanis az egyik (nevezzük jobbiknak!) ötös csoportból mindegyik csapat a negyeddöntőbe kerül, míg a mienkből csak három. Ehhez valószínűleg két meccset meg kell nyerni. Erre van esély, de ha nem sikerül, akkor sincs baj. Ugyanis

idén nem lehet kiesni innen, vagyis a magyar válogatott az eredményeitől függetlenül jövőre is a világ 10 legjobb csapata kötött szerepel majd.

Tehát nyugodtan lehet játszani, és az első győzelem már akár a vasárnap, magyar idő szerint 20 órakor kezdődő, Csehország elleni találkozón megszülethet.

 

 

A nyitóképen: a magyar válogatott nem „tette le a fegyvert”, vasárnap Csehország ellen folytatja a harcot.

MTI/Czagány Balázs

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2021. augusztus 25. 02:43
Vicces.
JMoflicheque
2021. augusztus 24. 23:15
A csehek ellen történelmet írtunk, de csak két gólt sikerült ütni, győzni nem. Későbbiekben kiderül, hogy mire képes a fanatizmus! Hajrá lányok!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!