Olimpiai sztorik – egy páratlan páros történelmet írt kosárlabdában

2021. augusztus 08. 10:52

Sue Bird és Diana Taurasi ötödször lett olimpiai bajnok, első kosárlabdázókként.

2021. augusztus 08. 10:52
null

Puskás és Bozsik. Regőczy és Sallay. Talán ők ugranak be elsőként a magyar sportbarátnak, ha nagy párosokat kell mondani. De kommentben jöhetnek további ötletek, hiszen ez egy izgalmas játék!

Mint ahogy a kosárlabda is izgalmas játék, kivéve ha olimpiáról és női kosárlabdáról van szó… A Team USA, vagyis az amerikai válogatott zsinórban hetedszer (!) lett ötkarikás bajnok…

Sue Bird és Diana Taurasi pedig első kosárlabdázókként jutottak el öt aranyig olimpiákon.

Ők ketten a sporttörténelem legnagyszerűbb csapattársai.

Ezt nyilatkozta Geno Auriemma, a páratlan páros nevelőedzője. Pedig mi tagadás, az amerikaiak ilyen szempontból (is) nagyon el vannak kényeztetve!

Michael Jorden és Scottie Pippen. Wayne Gretzky és Mark Messier. Kareem Abdul-Jabbar és Magic Johnson. És most már Sue Bird és Diana Taurasi. Illetve dehogy most. Ez egy nagyon régóta fennálló, és döbbenetesen jól működő együttműködés. Vagy ahogy kézilabdában szokták mondani: páros kapcsolat.

Két szezont húztak le közösen Amerikában, majd még jó néhányat Oroszországban. Rátgéber Lászlónak meg is adatott, hogy mindkettőjükkel együtt dolgozzon a Szpartak Moszkvánál. 2009-ben közösen nyertek Euroligát, később Taurasi és Bird is a Rátgéber Akadémia tiszteletbeli tagja lett.

A kosárlabdázó megköszönte, de hozzátette, ő azért kevésbé problémás játékos, mint a (most már sajnos) néhai focisztár...

Persze az igazi „együttállást” a nemzeti csapat jelentette. Négy világbajnoki cím és immár öt olimpia. Hölgyeknél ugyebár nem illik az életkorral előhozakodni, így maradjunk annyiban: a jövő évi vb-n még talán-talán láthatjuk az aranyduót. Azért az 5+5 nagyon jól nézne ki!

A páratlan páros, Diana Taurasi (balra) és Sue Bird. Fotó: Thomas Coex / AFP
A páratlan páros, Diana Taurasi (balra) és Sue Bird. Fotó: Thomas Coex / AFP

Sokáig ha magyar sportbarátot arra kértek, nevezzen meg egy külföldi női kosárlabdázót, szinte mindenki Lisa Leslie-t mondta. Nem véletlenül. 1996 és 2008 között mind a négy olimpián az amerikai női kosárlabda-válogatott diadalmaskodott, és ezeknek a csapatoknak a legnagyobb sztárja Leslie volt. Ő lett a második kosárlabdázó, aki eljutott négy olimpiai aranyig. 

Most a nagy páros szépen letaszította a trónról! Persze Leslie egyáltalán nem féltékeny Taurasiékra, akikkel 2004-ben és 2008-ban már együtt győzött Athénban, illetve Pekingben. „Az egész rendszer diadala, amit ők ketten végigvittek. Szinte gyerekként kerültek be, de nagyon nyitott füllel jártak, óriási tisztelettel viseltettek az idősebbek iránt. Úgy gondolom, nagyon szépen vették át, és vitték tovább a stafétát.” – nyilatkozta most Leslie. 

Nyilván izgalmas kérdés, hogy volt-e úgy igazán rosszban egymással Bird és Taurasi?

Kaptak-e úgy istenigazából hajba? A válasz: igen, de nem a pályán, vagy valamilyen szakmai kérdésben. 

„Ez akkor történt, amikor Oroszországban voltunk. Eljön az a pont, amikor eleged lesz az emberekből, amikor egy vita egy kicsit elfajul... Amikor a kelleténél egy kicsivel több bort iszol… Ilyenkor felkelsz másnap, és játszol, mintha mi sem történt volna. De persze előtte még bocsánatot kértünk egymástól.” 

Ezek már Bird szavai. Minden olvasónk végiggondolhatja, hogy van-e olyan barátja, akivel a kapcsolat már több mint 20 évre nyúlik vissza. Ha igen, az nagyon nagy dolog, jár érte a gratuláció! Nos, Bird és Taurasi 20 éve barátnők. Csak éppen az ő barátságuk egy egész nemzetet tett boldoggá. Meg egy egész sportágon hagyott maradandó nyomot.

A nyitóképen Diana Taurasi (balra) és Sue Bird az ötödik olimpiai aranyával. Fotó: Aris Messinis / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2021. augusztus 09. 21:39
Az is egy olimpiai sztori, hogy a magyar női kézilabda csapat csoport ellenfeleiből a A franciák aranyat, az oroszok az ezüst érmesek, a svédek a negyedikek és a csoportkör utáni ellenfelünk Norvégia a bronzérmes. Tehát az első 4 helyezettel játszottunk és háromtól kikaptunk.
di maggio
2021. augusztus 08. 17:39
Hej, ha Albert és Varga Zoli....de nem folytatom.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 08. 16:58
TÖRŐCSIK és Törőcsik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!