Bronzos péntek

2021. augusztus 06. 19:04

A tokiói olimpia mai napjának kellemes meglepetései közé két egyéni bronzérem megnyerése tartozik, az viszont minden magyar sportrajongót kellemetlenül érintett, hogy férfi vízilabda-válogatottunk is csupán a harmadik helyért játszhat vasárnap.

2021. augusztus 06. 19:04
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Haladjunk ezúttal is időrendben: a gyaloglók 50 km-es mezőnyében Helebrandt Máté a 17. Venyercsán Bence a 20. helyen zárt, a hölgyek 20 kilométeres távján Kovács Barbara negyvenötödikként ért célba, míg Madarász Viktória néhány körrel a vége előtt

sajnos feladta a versenyt.

Kajakosaink, kenusaink hozták a papírformát, hiszen az Európa-bajnoki címmel és világbajnoki ezüstéremmel is rendelkező Balla Virág, Takács Kincső duó a C-2 500 méteren második helyen jutott a szombati elődöntőbe, akárcsak Adolf Balázs a kenu egyes 1000 méteren. Fejes Dániel viszont ugyanezen a távon először a negyeddöntőbe jutott, de onnan nem tudta továbbverekedni magát, a reményfutamban is csupán az ötödik helyen végzett, így a 27 fős mezőnyben a 20. pozícióban zárt.

A női kajak négyesünk (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra összetételben)  viszont magabiztosan, az első helyen jutott tovább, nem is vártunk mást, hiszen

tőlük egyértelműen aranyérmet vár a szakma és a közvélemény is!

Férfi egységünk (Nádas Bence, Béke Kornél, Csizmadia Kolos, Tótka Sándor) viszont – kissé meglepő módon – ugyanezen a távon az utolsó helyen végezett az előfutamban, de ez annyira felspannolta őket, hogy a reményfutamot magabiztosan megnyerve jutottak a szombati elődöntőbe.

Szabadfogású birkózásban az orosz származású, de évek óta magyar színekben versenyző – a 2019-es budapesti világbajnokságon bronzérmet is szerző - Muszukajev Iszmail előbb magabiztosan verte (9:6) az argentin Agustin Destribatsot azonban a japán világbajnok, Otoguro Takuto a papírformának megfelelően 4:1-re verte Iszmailt, így vigaszágon csupán a bronzéremért birkózhat. Cseppet sem könnyű a helyzete, hiszen 

kiugrott az egyik gyűrűs ujja, fáj a dereka, és a csigolyája is rakoncátlankodik…    

Férfi vízilabdázóink görögök elleni mérkőzését azért is vártuk nagy reményekkel, hiszen a horvátok ellen egészen parádésan játszottunk, ráadásul úgy gondoltuk, az nem fordulhat elő, hogy egy olimpián kétszer is kikapjunk a hellénektől.

Sajnos a mérkőzés nagy része a lányok Spanyolország elleni elődöntőjéhez hasonlóan alakult: végig az ellenfél vezetett, mi csak „úsztunk” az eredmény után, s egyszer sem fordult elő, hogy mi vezettünk volna. Sajnos el kell ismerni: ezúttal is jobb volt az ellenfél, a görögök mintha az életükért játszottak volna, belőlünk pedig hiányzott a tűz. Märcz Tamás szövetségi kapitány egy pillanatig sem titkolta, hogy „most nagyon nagy bennünk a csalódottság, mert mint ahogy korábban is bizonyítottuk, tudunk mi ennél sokkal jobban is játszani, ezzel együtt egy nagyon jó görög csapat vert meg minket. Nincs más dolgunk, mint hogy labdajáratásban és védekezésben gyorsulnunk kell, és

muszáj összekapnunk magunkat a vasárnapi bronzmeccsre”.

Azóta már az is kiderült: mivel Szerbia egy roppant izgalmas mérkőzésen10-9-re legyőzte Spanyolországot, így vasárnap reggel 6 óra 40 perckor a hispánokkal szemben kell megszereznünk a bronzérmet.

S a végére hagytuk a nap két kellemes meglepetését: öttusában Kovács Sarolta a harmadik, míg Gulyás Michelle a 12. helyen végzett. Kovács Saci – akiben a Magyar Honvédség őrnagy hölgyét tisztelhetjük - nem is titkolta örömét:

„Még mindig kiráz a hideg, nem fogtam fel, hogy mi is történt velem! A laser futás utolsó körében mindenki bevillant, aki valamilyen formában segített nekem, és ők adtak erőt ahhoz, hogy így be tudjam fejezni az utolsó kört is. Nagyon sokat számított a lövészet során az is, hogy mentálisan remekül fel tudtam készülni rá”

Az olimpia műsorán először szereplő karate 75 kg-osok mezőnyében Hársfalvi Gábor helytállásában csak titkon reménykedtünk, de az MTK 25 éves sportolója remek formában versenyezte végig a napot. Előbb a remek fizikumú és kiszámíthatatlan egyiptomi Abdelaziz ellen 2-2-re végzett, de mivel ő szerezte az első pontot, honfitársunk lett a győztes. Az első mérkőzésen vesztes amerikai Thomas Scott ellen nem volt esély (3:8), majd az ukrán Horuna elleni 0-0-át követően a japán Nisimura elleni 3-1-es siker a csoportból való továbbjutást eredményezte. Hársfalvi balszerencséje, hogy az elődöntőben a sportág legendájaként számon tartott Rafael Agajevvel került szembe, és a Kelet Párduca szintén esélyt sem hagyott Gábornak (0-7), aki így is maximálisan elégedett lehet a sporttörténelmi bronzérmével.

Amely már csak azért is sporttörténelem, mert

a karate amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan is megy:

a párizsi olimpián már nem is szerepel a játékok műsorán…  

Nyitókép: Kovács Sarolta - a bronzérmes is lehet győztes! Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Összesen 443 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zakar ZoItán BéIa
2022. december 10. 19:46
..
Zakar ZoItán BéIa
2022. december 10. 19:46
..
Zakar ZoItán BéIa
2022. december 10. 19:46
..
Zakar ZoItán BéIa
2022. december 10. 19:46
..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!