Simone Bilesnak végül olimpiai bronzot érlelt a visszatérés gerendán – a csavart kihagyta

2021. augusztus 03. 19:42

Nem hagyjuk elvarratlanul a Simone Biles körüli, spirálba tekeredő szálat, ugyanis a gerendadöntőkre visszatérő amerikai tornásznőnek bronzérmet hozott mai gyakorlata, amiből minden létező csavaros mozdulatot kihagyott.

2021. augusztus 03. 19:42
null

Kétségkívül az egész tokiói olimpiát messze túlnövő, önálló filmforgatókönyvvé érett a Simone Biles-sztori, amelyről részletesen írtunk itt a Mandiner Sporton az elmúlt napokban.

Sikerült visszafejteni a szálakat, hogy a visszalépés mögött egy, a tornászvilágban jól ismert, úgynevezett „twisties” nevű térvesztés szindróma áll, amelyre végül aztán a nem szakmabeliek is legnagyobb természetességgel kezdtek hivatkozni.

Legutóbbi írásunkban azt fejtegettük, hogy a cukahara leugrást – dupla hátraszaltó egész csavarral –

vajon lecseréli-e majd Simone egy olyan mozdulatra, amelyben egyáltalán nem csavarodik a test,

s nagy tételben fogadott arra a szakma, hogy bizonyosan.

Az amerikai Simone Biles gerendagyakorlatának leugrása egy dupla bicska szaltó a döntőben. Fotó: MTI/AP/Morry Gash
Az amerikai Simone Biles gerendagyakorlatának leugrása egy dupla bicska szaltó a döntőben. Fotó: MTI/AP/Morry Gash

Nos, így is történt, és a duplabicska szaltó, mint zárómozdulat, egy nagyon anyagerős, ugyanakkor közepesen tisztán kivitelezett gyakorlat végén, a két kínai tornásznő, a győztes Guan, és az ezüstérmes Tang mögött egyéni, szerenkénti bronzérmet érlelt számára, a csapatezüst mellé. Az amerikai média által előzetesen emlegetett

hat arany helyett azért jóval szerényebb zárás mindez Simone Biles számára, de mégis amolyan, klasszikus amerikai hepiend.
A képen: Az amerikai Simone Biles gerendagyakorlata után. Fotó: MTI/AP/Ashley Landis
A képen: Az amerikai Simone Biles gerendagyakorlata után. Fotó: MTI/AP/Ashley Landis

A bronzot érő gyakorlatot itt nézhetik meg.

A nyitóképen: az amerikai Simone Biles bemelegít a szerenkénti döntőben. Fotó: MTI/AP/Ashley Landis

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G r o s w e n o r2
2021. augusztus 09. 13:57
Harmadik cikk egy amerikai harmadikról. Tóth Krisztián bravúros cselgáncs bronzáról vagy a kardcsapatról semmi.
annamanna
2021. augusztus 06. 13:27
Keleti Ágnes 36 évesen lett olimpiai bajnok, Nadia Comaneci 14 évesen. Csak ebből lehet látni, hogy az őrületig elfajult a versenysport, és ami eddig az emberiség történelmében az őrületig elfajult, az idővel mind szépen ki lett kukázva, pl - rabszolgatartás - gladiátorok - világháborúk - atombomba - latin nyelvű mise satöbbi. Felkészül: szexuális őrjöngés és fajtalanság.....
CyberG
2021. augusztus 06. 13:27
Semmi sem árnyalja jobban Biles eddigi és mostani teljesítményét: A Bécsi gyógyszerészetin van egy kurzus amit vendégelőadók tartanak angolul, a világ minden tájáról. A kurzus címe a modern gyógyszerészet /orvoslás és a profi sport. Nagyjából arról szól, hogy már most is megéri egyes estekben, de kb. 15 év múlva teli lesz a sportoló elit "beteg" emberekkel. Bilesnek van egy (állítólagosan vele született) betegsége, ami miatt igen komoly gyógyszereket szedett (WADA tiltólistás készítménykéről beszélünk): Ezen gyógyszerek hatása többek között: - brutális önbizalom - tökéletes koncentráció - a félelem és kételyek tökéletes kizárása... - egy transzerű állapot elérése Ilyen szinten a tornászok 99% ugyanazt tudja a különbség köztük pontosan a fejbeli tényező. Felesleges magyarázni micsoda előnyökre tett szert ezen gyógyszerekkel... A mostani olimpián már nem szedheti ezeket a gyógyszereket, máris ugyanúgy megremeg a lába, izgul stb. mint a vetélytársainak... Eddig azt próbálták eladni a sajtóban, hogy Biles a "betegsége" ellenére ért fel a csúcsra, ezzel szemben most nyilvánvaló lett, amit orvosok és gyógyszerészek, sportszakemberek mondtak eddig is: Biles pontosan a gyógyszereinek köszönhetően lett ilyen sikeres. Biles azért vonult ki "sértődötten", mert érzi gyógyszer nélkül ez azért nagyon más. Egyébként érdemes a Williams testvérek "betegségeit" ill. szedett gyógyszereit is megnézni, hasonló érdekességekre fog találni... De ma már az élsportolók röhejesen magas aránya "asztmás" stb.
CyberG
2021. augusztus 05. 19:20
Az a baj, hoyg Biles még majdnem 20 évesen is olyan gyógyszereket szedet, amit 12-18 éve kor között adnak, és egyébként dopping listások... Persze vergődhetsz 1000-el attól még nem változik meg valóság... Most hogy nincsen tele tömve mindennel, sokal rosszabbul teljesít, mint amikor betegségre hivatkozva "legálisan" tele volt.... Senki nem azt mondta nem egy tehetség, csak tudod ezen szinten egy egy plusz százalék extra világokat jelent, az az 1 % sokszor a különbség a legelső és legutolsó hely között. De tudod az orvosok, gyógyszerészek mind hülyék, de te mókuskám tudod a tutit. Légy szíves, ha máskor beteg leszel ne a patikába gyere, hanem old meg magad... Köszi előre is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!