Újpest FC: komoly a baj!

2021. augusztus 23. 19:01

A Mandiner Sport e héttől kezdve értékeli az NB I aktuális fordulóját, érdekességeket, kulisszatitkokat osztunk meg kedves olvasóinkkal.

2021. augusztus 23. 19:01
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Haladjunk időrendi sorrendben! A Debrecen – Zalaegerszeg mérkőzésnek már csak azért is a hazaiak voltak az esélyesei, mert a Loki veretlenül fogadta a nyeretlen vetélytársát, másrészt hiába újoncok, senkit sem lepett meg, hogy remekül kapták el a rajtot, többek között azért, mert vezérük, a 108-szoros válogatott

Dzsudzsák Balázson abszolút látni a motiváltságot,

és hogy nem a levegőbe beszélt, amikor azt említette: egyértelmű célja, hogy visszakerüljön a válogatottba! Balázs ugyan ezúttal nem szerzett gólt, de a Loki legjobbja volt, arról már nem ő tehet, hogy Waltner Róbert ezúttal is túljárt a hajdúságiak eszén.

Dzsudzsák Balázs sem bírt a zalaegerszegi túlerővel. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Dzsudzsák Balázs sem bírt a zalaegerszegi túlerővel. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Zete mestere ugyanis két éve még nevelőegyesülete, a Kaposvár vezetőedzőjeként dolgozott az NB I-ben, s bár a tabella utolsó helyén végeztek, a Debrecen ellen szerepeltek a legeredményesebben. Nem kevesebb, mint hét pontot vettek el a DVSC-től, így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy magukkal rántották őket az NB II-be.

Amire a bajnokság rajtja előtt szinte senki nem számított: a forduló rangadója ezúttal a MOL Fehérvár – Kisvárda Master Good mérkőzés volt. No, nem a gyengén, mindössze két döntetlennel rajtoló Vidi, sokkal inkább a vendégek miatt, akik

általános döbbenetre három 2-1-es győzelemmel kezdték az idényt,

a vert mezőnyben (a Gyirmót és az MTK mellett) ott találjuk a bajnok Ferencvárost is! Ami azt illeti, a várdaiak sportigazgatója, Révész Attila az idény előtt szépen elaltatta a labdarúgó-közvéleményt, hiszen azt állította, szakítanak a korábbi gyakorlattal, és nem a légiósokra, hanem az akadémiájukról kikerülő fiatalokra épülő csapattal vágnak neki a bajnokságnak. Nos, a Székesfehérváron szereplő Kisvárda kezdőcsapatából csupán a kapus, Dombó Dávid született Magyarországon… Ezzel együtt a triplázás óvatosságra intette a fehérváriakat, akik sokáig nem is találták a fogást a vendégeken, ám végül a szünet előtt csak megszerezték a vezetést. Ifjabb Dárdai Pál találata már nyugtatólag hatott, és hogy milyen fontos volt e második hazai gól, jelzi: a lefújás előtt azért szépítettek a vendégek. A mezőny sűrűségére jellemző: a rétköziek – vereségük ellenére – még mindig két pont előnnyel állnak az első helyen.

A Budapest Honvéd – Paks mérkőzés előtt elég volt, ha a két vezetőedzőre tekintett az ember, és egyből tudta, melyik a sereghajtó, és melyik ontja ismét a gólokat.

A hazaiak mestere, Horváth Ferenc rendkívül idegesen, a hajába túrva jött ki az öltözőből,

feszülten is nyilatkozott a mérkőzés előtt, míg Bognár Györgyöt semmi nem zökkentethette ki a nyugalmából: széles mosollyal várta a kezdő sípszót. Nem csoda, hiszen három forduló alatt már 11 gólt szereztek, ezzel is igazolva: cseppet sem a véletlen műve, hogy az előző bajnokságban 76 gólt szerezve abszolút csúcsot döntöttek a 12 csapatos bajnokságban.

Horváth Ferenc - az első győzelem meghozta a mosolyt is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Horváth Ferenc - az első győzelem meghozta a mosolyt is Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nos, a mérkőzésen a több jó teljesítményt (elsősorban a korábbi válogatott, duplázó Nagy Dominik, valamint a Topolyáról legértékesebb játékosaként Kispestre érkező Nenad Lukics villogott) felmutató Honvéd megszerezte első győzelmét, de az több mint figyelmeztető, hogy megint összehoztak egy teljesen felesleges kiállítást, a spanyol Nono vonulhatott idő előtt öltözőbe. Megjegyzendő: a paksi mester, Bognár György a vereség ellenére továbbra is csupa mosoly volt. Ő tudja miért.

A Mezőkövesd-Zsóry – Gyirmót FC találkozóra nem érdemes sok szót vesztegetni, nem csak azért, mert nem született gól, hanem amiatt is, mert meggyőződésünk: mindkét csapat képes lesz jobb teljesítményre. Egy megjegyzés mégis engedtessék meg:

az újonc vendégeket sokan már a bajnokság elején tuti kiesőnek tekintették,

s bár az első győzelem még hiányzik, abszolút van tartása a csapatnak, nem véletlen, hogy négy meccsükből három is döntetlenre végződött.

Az Újpest – MTK mérkőzés előtt sokan a lilákat tartották esélyesebbnek, nem is alaptalanul, ám akik kicsit figyelték a két csapat találkozóinak statisztikáját, meglepetést is szimatolhattak a levegőben. A legnagyobb múltú párosítás (a hétvégi volt a 219. első osztályú találkozó) ugyan rendkívül szoros csatát hozott eddig, ám az utolsó kilenc mérkőzésen csak egyszer született hazai siker. S bár a korábbi válogatott Vancsa Miklós fia, Zalán csupán a 92. percben talált be, igazolódott: néha a statisztikára is oda kell figyelni.

E vereség a tabella utolsó helyére sodorta az Újpestet,

ahol az utóbbi években talán nem mindig a legügyesebben igazoltak, illetve engedtek el játékosokat. Jó példa a középpálya két motorjának sorsa: Obinna Nwobodót éppen egy éve engedték el a török Göztepéhez, míg az MTK-meccs előtt a remek szűrő, Vincent Onovo igazolt a dán Randers csapatához. Mindenesetre igaza volt a lefújás után távozó Újpest-szurkolónak, aki a Szusza Ferenc Stadionból távozva, szomorúan csak annyit jegyzett meg: komoly a baj!            

A Puskás Akadémia – Ferencváros találkozót a zöld-fehérek Bajnokok Ligája-kötelezettsége miatt 2022. január 26-ra halasztották.

Nyitó kép: Padlón az Újpest Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
renoman
2021. augusztus 25. 18:26
Újpesti csapatot sajnálom, szükség lenne rá. Pedig nem vagyok sem pesti, sem Újpest szurkoló. Bene, Fazekas, Törőcsik ez komoly kötelezettség és hagyomány.
yanoo
2021. augusztus 25. 09:55
Újpesten lakó Fradistaként, igazat adok neked, a magyar futballnak jót tenne, ha a Fradi és az Újpest küzdene a bajnoki címért. Fradi szurkolóként nekem Ebedli volt a kedvencem, de Törőcsik volt a legnagyobb.Messze a legjobb futballista volt, akit láttam focizni. Jobb volt mint Détári, Nyilasi vagy Ebedli.
kortárs
2021. augusztus 25. 09:55
Ez egy jó ótlet, jó írás. Sok okos elemző írás és sok magyar játékos hoányzik az nb1-ből.
Búvár Kund
2021. augusztus 24. 22:48
Egy jó Újpestre szükége lenne a bajnokságnak, de amíg ez a belga a tulaj, nem sok a remény.. Ugyanúgy szükség lenne egy jó Etora, Diósgyőrre, Debrecenre, Kispestre, Nyíregyházára, Haladásra, Békéscsabára... Ameddig Kisvárdák, Mezőkövesdek, Gyirmótok, Puskások játszanak Nb1-be sosem fog növekedni a nézőszám. A szomszédvárak rangadói és a vidék-főváros rangadók vonzzák a közönséget.. Egy Diósgyőr-Fradi, egy Nyíregyháza-Debrecen, egy Békéscsaba-Debrecen, egy Békéscsaba-Fradi stb.. mindig klasszikusok volnának..Egy Mezőkövesd-Kisvárda meg egy Gyirmót-Puskás sosem lesz az! Ezek a csapatok legyenek a hátország és termeljék ki a magyar nb1-es játékosokat! A tradicionális nagy lakosságszámú városok csapatai játszanak az nb1-be! Mielőtt vki lázadna, tudom, hogy ez nem így működik. De be kell vallani a mostani működés is eröltetett, ezekel a mű, múlt nélküli, néző nélküli, hagyomány nélküli csapatokkal! Mondom ezt 30 éven keresztüli labdarugó bérlet tulajdonosként, amiből kb 15 nb1-es év volt... Én voltam 15-18 ezres bajnoki meccseken, nem egyen, nem kettőn, és beutaztam az országot, láttam minden szar lerobbant stadiont..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!