A Bundesliga sztárja a magyar bajnokságban

2021. szeptember 23. 22:02

Benny Lauth. Emlékszik még valaki erre a focistára? És arra, hogy játszott a Ferencváros csapatában? A fiatal korában csodagyereknek kikiáltott játékos akkor került a magyar bajnokságba, amikor már itt sem tudott maradandót alkotni. Most a magyar bajnok ismét egy olyan német játékost igazolt, akit pályafutása kezdetekor a jövő világsztárjának gondolt mindenki.

2021. szeptember 23. 22:02
null
Edvi László

Benny Lauthot Thomas Doll csábította Magyarországra, 2014-ben. Akkor 32 éves volt. Akik látták fiatalon játszani a Bundesligában, azok abszolút sztárigazolásnak gondolták. Akik csak azt tudták róla, hogy a Ferencvároshoz szerződése előtti hat évet a német másodosztályban töltötte, azok legyintettek. Az utóbbiaknak lett igazuk.

Mindössze hét év távlatából sem emlékszik senki, semmire Lauth magyarországi ténykedésével kapcsolatban.

Pedig annak idején valósággal berobbant a német fociba. 20 évesen, 2002-ben. Ha egy kicsit korábban kap lehetőséget, talán a 2002-es világbajnokságon is ott lehetett volna. Mert a német futball akkor történelmi mélyponton volt, főleg csatárok terén volt nagy a hiány. Ám pechére csak a vb után lett alapember az 1860 Münchenben. Abban a szezonban csak 2 bajnokiról hiányzott és 13 gólt szerzett. Még abban az évadban a válogatottban is bemutatkozhatott, és mivel akkor minden idők egyik legjobb német csatára, Rudi Völler volt a szövetségi kapitány, olyan ember bízott benne, aki értett ehhez a „szakmához”.

Lauthnak sokan már olyan karriert jósoltak, mint Völlernek.

Ám a „nemzet Rudiját” váltó Jürgen Klinsmann csatárként ugyan volt olyan jó, mint elődje, ám szakvezetőként nyomába sem léphetett. Lauth kikerült a válogatottból, és müncheni csapatával kiesett a Bundesliga1-ből. Persze ő túl jó volt a másodosztályhoz, így lecsapott rá a Hamburg. Itt volt edzője Thomas Doll. 2006 ősze annak ellenére, hogy a HSV nem játszott rosszul, balszerencsésen alakult, kevés pontot gyűjtött. Lauth lett az egyik bűnbak, akit Stuttgartba „száműztek”  a tavaszra. Ennél jobbat aligha tehettek volna vele, ugyanis

német bajnok lett a sváb csapattal.

Ám a Stuttgart nem tartott rá igényt, és a csodagyerek ragyogóan induló pályafutásának legsikeresebb része ezzel záródott. 26 évesen. Talán, ha bizalmat kap egy jobb csapatban, vagy Klinsmann számít rá a válogatottnál, akkor olyan karriert mondhatott volna magáénak, amilyet jósoltak neki tinédzserként. Ám így egy évre a Hannoverhez került, majd visszamenekült a kisebbik müncheni csapatba. Mivel az akkor másodosztályú volt, ott „elásta” magát. 2014-ben, 32 évesen ráadásul átadólistára tették.

Ekkor kereste meg egykori edzője, Doll, hogy igazoljon a Ferencvárosba.

Utolsó gólját a Kecskeméti TE ellen lőtte, az utolsó 9 mérkőzésén még a magyar bajnokságban sem tudott a kapuba találni.

A csendes búcsúja után ezt nyilatkozta:

"Néha azt gondolom, hogy sokkal többre is vihettem volna. Ám sokat kaptam a focitól, és ez felejthetetlen.”

Marko Marin 8 évvel fiatalabb Benny Lauthnál. A bosnyák származású fiatalembert ugyanolyan csodagyereknek tartották, mint Lauthot. Marin egy kicsit hátrébb játszott, és szédületes cseleivel hódította meg a Bundesliga rajongóit. A Borussia Mönchengladbachnál 17 évesen néha felhívták a profik közé, ahol Jupp Heynckes volt a vezetőedző. A 2006-07-es év nem volt diadalmenet a csikóknak, annak ellenére, hogy még ott játszott Oliver Neuville, Peer Kluge, Marcell Jansen, Alexander Baumjohann. A csodaedző a tavasszal átadta a helyét, és az egyre inkább széteső csapat kiesett. Mivel Marin még pályafutása elején járt ment a Bundesliga2-be.

Akkora tehetség volt, hogy Jogi Löw a másodosztályból is meghívta a válogatottba a tinédzsert

, és 2008. májusában pályára is lépett Belorusszia ellen. Az ősszel Belgium ellen már megszerezte ott első gólját is, és 19 évesen a legjobbak közé visszajutó Gladbach kulcsembere volt. Majd 20 évesen az akkor sokkal jobb Werder Bremenhez igazolt.

Tagja volt a 2010-es vb-n bronzérmet szerző német válogatottnak

, két csoportmérkőzésen kapott epizódszerepet. Az volt a peche, hogy azokon a posztokon, ahol ő bevethető Müller, Kroos és Schweinsteiger jobb volt nála, Özilt és Podolskit pedig jobban favorizálta Löw. Nagyon erős volt akkor a német középpálya. Így fordulhatott elő, hogy

21 éves koráig 16-szor szerepelt a német válogatottban, azóta viszont egyszer sem.

2012-ben el is menekült Németországból. A Chelsea-hez ment, bár balszerencséjére néhány héttel annak Bajnokok Ligája győzelme után. Egy évet töltött ott, majd Lauthoz hasonlóan a hatalmas tehetségből igazán soha be nem futott játékos lett. A futás kifejezés pedig nemcsak a pályán volt rá jellemző, hanem a klubváltások terén is. 2012-től napjainkig, vagyis

kevesebb mint 10 év alatt 10 csapatban szerepelt.

Játszott angol, spanyol, olasz, belga, török, görög, szerb és szaúd-arábiai gárdában. Ebben a sorrendben. Ez pedig a labdarúgást ismerők számára egyértelműen egy lefelé mutató görbét jelent.

Azt most hagyjuk, hogy a magyar bajnokságba igazolása további csúszás a lejtőn, vagy legalább egy kis fékezés ott, de tény, hogy most éppen a Ferencváros csapatához tartozik. Nyilván a jövő dönti el, hogy mire lesz itt képes, de egy biztos: ilyen szintű külföldi focista 32 évesen, tehát még jó korban, talán még soha nem igazolt hazánk bajnokságába.

Csak egy a bökkenő: Marko Marin kb. 10 éve nincs a csúcson.

 

 

A nyitóképen:  Marko Marin (10-es számmal) gólt ünnepelt a Werder Bremen-Stuttgart Bundesliga mérkőzésen 2011-ben. Az volt az utolsó igazán jó szezonja.

(MTI/EPA/Carmen Jaspersen)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2021. szeptember 28. 02:03
Jól van.:-) Még 1 külföldi. Úgyis kevés van a gagyikában.
brekker
2021. szeptember 27. 20:46
https://ftcbk.wordpress.com/2009/06/11/a-fradi-dicso-multja-47resz-1948-49/ Google valahogy nem akarja megtalálni a bajnokcsapat névsorát, vajon miért? ("ferencváros 1949 bajnok játékosai" keresésre) Pedig akkor az a csapat a világ leggjobbja volt. 1949. a "fordulat éve" volt egyébként, amikor a komcsik átvették a hatalmat, és mindent szétvertek.
filopatl
2021. szeptember 27. 20:44
hátha beválik, legalább fehérbőrű
Peppa
2021. szeptember 27. 20:44
"Csak egy a bökkenő: Marko Marin kb. 10 éve nincs a csúcson." Van még egy bökkenő: ingyen igazolt a Ferencvárosba, tehát nem vállalt túl nagy rizikót a Fradi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!