A királynék városából érkezett a király

2021. szeptember 06. 21:00

A Telekom Veszprém nyerte az idei SEHA-ligát. Sokan talán nem is tudják pontosan mi is ez a sorozat, pedig eredetileg olyan mini Bajnokok Ligájának hozták létre. Sőt, néha nívósabb a mezőny, mint az elitsorozatban, úgyhogy a „mini” jelző helyett talán a „területi” a helyesebb. Mert ez a bajnokság tulajdonképpen délszláv alapú, és köztudottan ebben a térségben hagyományosan nagyon erős a kézilabda.

2021. szeptember 06. 21:00
null
Edvi László

A SEHA-liga az erős mezőny ellenére sem tud komoly konkurenciája lenni a Bajnokok Ligájának. Ennek talán az a magyarázata, hogy két nagyon erős sorozatot nem bír el a kontinens. Így a SEHA-ligában szereplőknek is néha meg kell osztaniuk a figyelmüket és az erőiket a két vetélkedés között. Sőt, ha a nemzeti bajnokságot és a hazai kupát is figyelembe vesszük, akkor időnként és helyenként a négy között. Ebből virtuális versenyfutásból nem mindig a SEHA-liga jön ki győztesként.

Ez volt a 10. kiírás, de az eddigiek során gyakran változott a lebonyolítás, és a benne szereplők listája is.

2011-ben indult, 12 csapattal. Az egykori Jugoszlávia gárdáin kívül csak az eperjesi Tatran indult akkor máshonnan. Aztán csatlakozott a belorusz Breszt, majd 2014-ben a Veszprém. A magyar csapat azonnal átírta az erőviszonyokat, és rögtön meg is nyerte a sorozatot. Majd 2016-ban meg is védte a címét. 2017-ben második lett, majd két évet kihagyott.

A 2019-20-as kiírásban bajnoki címmel tért vissza, és ezt védte meg a hétvégén.

A jelenlegi vírushelyzetben ez a sorozat sem lehetett olyan, mintha „normálisan” mennének a dolgok a világban. Eredetileg 2020. október 10-én indult volna, két csoportban, öt-öt csapattal. Ám a rosszabbodó vírushelyzet miatt nem indult. Ráadásul át kellett alakítani a lebonyolítást is. A címvédő Veszprém és a Breszt kiemelt lett, a többi nyolc csapat két négyes csoportban valamivel karácsony előtt kezdte meg a küzdelmeket. Innen hatan kerültek a negyeddöntőbe, és hozzájuk csatlakozott a magyar és a belorusz gárda.

Vagyis

a Veszprémnek az idei SEHA-liga 14 napig tartott, és mindössze négy találkozót vívott.

Augusztus 23-án kezdődött a horvát RK Nexe otthonában, itt két góllal nyert, majd három nappal később, hazai pályán öttel. Ezzel bejutott a legjobb négy közé. Akárcsak az észak-macedón Vardar Szkopje, amely összesítésben egy góllal múlta felül a horvát, PPD Zagrebet. Ám a négyes döntő kezdete előtt három nappal egyik játékosának pozitív lett a koronavírustesztje. Ezért kizárták a gárdát, és az általa búcsúztatott horvát csapat került a horvátországi Zadarban rendezett végjátékba. A Zagreb ugyanis a „kollektív koronavíruson” már átesett korábban, és erre ráment a BL-je.

Nemcsak a Vardar volt ártatlan áldozata a járványnak, de valamilyen szinten az eperjesi csapat is, mely a szlovákiai egészségügyi helyzet miatt mindkét Motor Zaporizzsja elleni találkozóját kénytelen volt a vetélytárs otthonában vívni. Soha nem derül ki, hogy lett volna esélye, vagy sem, ha Eperjesen játszik, az viszont biztos, hogy Ukrajnában nem volt.

Így aztán az egyik ágon PPD Zagreb- Meskov Breszt mérkőzés volt, a másikon Telekom Veszprém-Motor Zaporizzsja.

A nézők nélkül rendezett elődöntők során a Veszprém magabiztosan győzte le ellenfelét

, míg a Zagreb döntetlent követő büntetőpárbajban. Pedig nem is segíthettek neki a hazai nézők.

A döntőben pedig bebizonyosodott, hogy egymás után két „orosz rulettet” bármelyik sportban ritkán lehet megnyerni. Bár nem is kellett volna eddig jutni a találkozónak. A magyar csapat nem sokkal a vége előtt biztos győztesnek tűnt – ám hányszor leírtuk már ezt a mondatot a Bajnokok Ligája végjátékában is az elmúlt években vele kapcsolatban! Most sem jött be,

a 60 percet követő 27-27 utáni heteseket viszont jobban lőtték a Veszprém játékosai.

Így minden jó, hisz jó a vége! A magyar gárda negyedszer bizonyult a sorozatban a legjobbnak. Jól zárult tehát az előző szezon, és jól kezdődik számára az új. Reméljük a végén pedig végre a Bajnokok Ligájában is ünnepelhet!

 

 

A nyitóképen: a Telekom Veszprém játékosai ünnepelnek, miután továbbjutottak a Nexe ellen a férfi kézilabda SEHA-liga negyeddöntőjének visszavágóján a Veszprém Arénában 2021. augusztus 26-án.

MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edieTHEGREATeagle
2021. szeptember 11. 14:45
A SEHA Liga "királya"... :D Istenem, mennyire szánalmas, hogy a közpénzekkel teletömött, direkt fidesz-irányítás alatt álló Veszprém megnyert egy nimand ligát es ezt kell ünnepelni. Közben elbukta a bajnokságot és 16 között kiesett a BL-ből. Király! :D
brekker
2021. szeptember 07. 21:11
És akkor gondolkodjunk el azon, hogy Merkelnek van-e nagyobb szava a német nagyvállalatok itteni befektetéseire, vagy a fentebbi forgatókönyvnek?
brekker
2021. szeptember 07. 21:07
Ha elesünk, pillanatok alatt feláll a határvédelem még a szlovákoknál is, nemhogy az osztrákoknál.
brekker
2021. szeptember 07. 21:01
Egyébként ez a terv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!