Elégedettek, reménykedők, kiselejtezettek – Katar felé félúton

2021. szeptember 10. 00:19

Amikor kisorsolták az európai selejtező-csoportokat, mindenki elkezdte latolgatni az esélyeket. Ki lesz, aki simán kijut? Ki okozhat meglepetést? Melyik csoportban borul a papírforma? Ki lesz az óriásölő kicsi? Most, hogy túlvagyunk a csoportmeccsek felén, és lassan a finisbe fordulnak az események, ki lehet jelenteni: a labdarúgás történetében talán soha nem voltak még ennyire kiszámíthatóak, minden komolyabb meglepetést nélkülözőek a küzdelmek.

2021. szeptember 10. 00:19
null
Edvi László

Talán az unalmas kifejezést nem kellene használni, de az izgalommenteset mindenképpen. Kis túlzással a 10 csoportból nyolcban megvan az a csapat, amely közvetlenül kvalifikálja magát Katarba.

Franciaország, Belgium, Anglia, Németország és Dánia gyakorlatilag már ott van a 32-es táblán.

Ez ugyebár a csoportok fele. Portugália veretlenül vezeti a sajátját, és egyetlen kvázi-ellenfelét, Szerbiát még fogadja. Olaszország sem kapott még ki, és ugyan Svájc elvileg még utolérheti, de a megelőzéséhez nyernie kellene az Európa-bajnok otthonában. A spanyol-svéd versenyfutás is az előzőhöz hasonló, annyi különbséggel, hogy az utolsó napra esetleg úgy érkezhet az utóbbi Spanyolországba, hogy elég neki egy döntetlen az első helyhez. Nehéz elképzelni, hogy ilyen kiélezett szituációban majd ne nyerjen a 2010-es világbajnok, bár Olaszország sem hitte el legutóbb, hogy bajt okozhat a skandináv alakulat.

Ha a három utóbb említett „billegő csoportban” nem történik szenzáció, akkor a világ öt legerősebb bajnokságának válogatottja már idén kvalifikálja magát a jövő téli eseményre.

Továbbá ott lesz a történelmi léptékkel, illetve a jelen helyzetben is kiválóan teljesítő Portugália és Belgium. Ez hét hely a tíz idén kiosztásra kerülőből, az évtizedek óta a kontinens közvetlen élmezőnyébe tartozók közül már csak Hollandia hiányozna. Dánia kicsit kívülállóként csatlakozik a „legnagyobbak asztaltársaságához”, ám az ő hatosába minősíthetetlenül gyenge csapatok kerültek. Ha maguk választhattak volna ellenfeleket, kellemesebbeket akkor sem tudtak volna. Persze a 100%-os teljesítmény és a hat meccs utáni 22-0-ás gólkülönbség mindenképp’ megsüvegelendő!

Mindössze két olyan csoport van, ahol elvileg még többesélyes a versenyfutás.

Az egyik a hollandoké, ám a miheztartás végett kedden rúgott egy féltucatot a meccse előtt még őt megelőző Törökországnak. És még Norvégiát is fogadhatja. Hollandia kikapott Törökországban és döntetlent játszott Norvégiában, ettől kuszálódtak kicsit össze a szálak, de a régi-új kapitány, van Gaal már kezdi kibogozni azt. Igaz, hogy kicsit később, mint óriás-társai, de valószínűleg ő is csatlakozik a Katarba menő különítményhez.

A horvát-orosz rivalizálás végkimenetele viszont nehezebben jósolható meg.

Ami biztos: az utolsó játéknapon Horvátországban találkozik a két csapat. Lehet, hogy csak ott dől el minden. Ám ha igazi izgalmak csak egy (de maximum négy!) csoportban lesznek a végéig, akkor nem mondható, hogy emlékezetes sorozat ez. Főleg akkor nem, ha a végén a nyolc nagy csapat jut a vb-re, plusz Dánia és Horvátország. Akkor már feszültség csak a pótselejtezőkön várható, hisz ott olyanok kapaszkodhatnak az utolsó szalmaszálba, mint Szerbia, Svédország, Svájc, Csehország, Norvégia, Oroszország, Lengyelország, valamint az 5 meccs után nyeretlen és veretlen Ukrajna. Ha komolyan elgondolkozunk ezen a névsoron,

tulajdonképpen nehéz is elképzelni, hogy ezek közül bárki kiszorítson valakit a nagy nyolc (a horvátokkal, dánokkal tíz) közül.

Ahogy a továbbjutásért vívott harc sem tartogat nagy csodákat, úgy lázadó kicsikről sem lehet beszélni. Olyanokról, akik lemosták magukról a „lenézett” billogot, és felszínre törtek. Igazából csak Luxemburg sorolható ebbe a kategóriába és Észak-Macedónia. Utóbbi nyerni tudott Németországban. Mivel ez a német válogatottal kb. 25-30 évente fordul elő (összesen három vb-selejtezőt bukott el a történetében!) a balkáni ország tette óriási. Ám

a kicsikről zengett dicshimnusz itt úgy ér véget, hogy el sem kezdődött.

Ha a válogatottak számára kétévente rendezett nagy seregszemle alkalmával mostanában gyakran fanyalgunk, és kiégett, fáradt, motiválatlan játékosokról beszélünk, akkor ezekhez a jelzőkhöz a selejtezők idején még azt is hozzá kell tenni, hogy a bajnokságok közben a focisták feje máshol jár, és hatványozottan félnek (joggal!) a sérülésektől, akkor kijelenthető: a válogatottak csillaga egyre kevésbé fényesen pislákol. A nagy pénzt a klubokban keresik a focisták, és ahhoz társul a nagy (na jó, ennél nagyobb!) foci is. Nem jó irány ez, de nehéz elképzelni, hogy vissza lehet fordulni ezen az úton.

A nyitóképen: Magyar szurkolók a labdarúgó világbajnoki selejtezők 6. fordulójában játszott Magyarország - Andorra mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. szeptember 8-án. MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fraktoaster
2021. szeptember 13. 12:48
Hogy is mondják a progresszívak? Kvóták a sokszínűség és diverzitás oldalán a teljesítmény alapú kvalifikáció ellenében.. Én szívesen venném a globális selejtező csoportokat a VB-re. Ha netán 25 európai jut ki a 32 helyre, hát legyen. Bár ez sem túl "progresszív", mert a hosszabb repülő utak nagyobb ökológiai lábnyomot jelentenek. A nagyobb időigény és terhelés miatt meg a klubcsapat lobbi is elsöpörné az ilyesmit.
BURTI1970
2021. szeptember 13. 12:48
Valljuk be, a VB-n semmi keresnivalónk egyelőre. Az EB részvétel is csoda, reméljük azt még jópárszor átélhetjük! Hajrá Magyarok!
Feri70
2021. szeptember 10. 18:15
Így van.
Szvidrigajlov
2021. szeptember 10. 18:15
Oké! De ezzel az a baj, hogy a VB mezőnyben lesznek olyan csapatok, akiknél egy európai 14-20 rangsorú csapat simán verne. Ergo ezek a kvóták nem a valós erőviszonyok miatt vannak, hanem a worldwide nézettség és a lóvé miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!