Először villant a világszínpadon a tenisz jövője, Carlos Alcaraz

2021. szeptember 04. 15:13

A 18 éves spanyol szupertehetség a világranglista harmadik Stefanos Tsitsipast legyőzve jutott a US Open legjobb tizehatja közé ma hajnalban.

2021. szeptember 04. 15:13
null
Balázs Boldizsár

Carlos Alcaraz Garfia. Igen, 'f'-fel. A teniszt követők régóta ízlelgetik a nevet.

Őméltósága Roger Federer tróntermében, Wimbledonban hívta meg ütőpartnernek 15 évesen. Addigra már volt világranglista pontja a felnőttek között, egy évvel fiatalabban, mint minden korán berobbanni igyekvő és/vagy spanyol teniszező végső viszonyítás pontjának, Rafael Nadalnak. 17 évesen nyerte az első tornáját a Challenger-touron (a profi tenisz másodosztályában) annyi idősen, mint egykoron Novak Djokovic Budapesten. Vélhetőleg itt is előzött volna, ha a koronavírus engedi, hogy az azt megelőző fél évben is próbálkozzon.

Mindez – bár kevesen tudnak hasonlót felmutatni – igazán nem jelent semmit. Hiába ütnek alig rosszabbul a világelitnél a Challenger versenyek tesztoszterontól fűtött tizenévesei, sérülés után meccsrutint kereső huszonévesei és még egy utolsó sikerben reménykedő harmincasai, a tenisz elsősorban nem az ütések játéka. Ám amikor idén július közepén jóltáplált önbizalmak és optimális-közeli elmeállapotok ellen Alcaraz mindössze nyolc nappal idősebben nyerte az első címét, mint Nadal az ATP touron (az első osztályban), tudni lehetett: ő tényleg, elkerülhetetlenül meg is fog érkezni.

Világpremier

Azt viszont legfeljebb elképzelni lehetett csak, hogy szinte rögtön, az első ezt követő Grand Slamen, a US Openen. A két éve világbajnok Stefanos Tsitsipas ellen, a bolygó legnagyobb teniszstadionjában.

Carlos Alcaraz azzal kezdte a magyar idő szerint tegnap esti, ma hajnalban befejeződő meccset, hogy kétszer elvette Tsitsipas szerváját, amivel 4-0-ra vezetett. A győztes első szett után a másodikban egy 3-0-val nyitott. Tökéletes bemutatót tartott abból, mire számíthatunk tőle a következő években. Bődületes tenyeres, mindent lefogó lábmunka, merész hálójáték, alig hibázó fonák. Federer és Nadal rivalizálása azzal sokszorozta meg a tenisz népszerűségét, hogy egy tökéletes tézis a tökéletes antitézisével találkozott. A feleannyi idős Carlos Alcaraz tűnik pillanatnyilag kettejük szintézisének. Az első másfél szettet elsősorban Alcaraz felemelően federeri tenyerese hozta meg.

Tsitsipas számára kiemelten fontos, hogy ha a királyt, Novak Djokovicot nem is tudja még letaszítani a trónról – bár eljutott két szettes előnyig, végül kikapott a szerbtől a Roland Garros idei döntőjében –, ő legyen az első, akire hercegként tekintenek. Ennek megfelelően rendbe kapta a játékát, megfordította a második játszmát a nála 5 évvel fiatalabb Alcaraz ellen, és karnyújtásnyira került a harmadiktól: dupla brékelőnyben adogatott érte. Carlos Alcaraz innentől fél órán keresztül a nadali erények szobrává lett, érzelmekben tobzódva küzdött elpusztíthatatlanul. Tiebrékben megfordította a szettet, és újra előnybe került.

Tsitsipas ezúttal erélyesebben zárkózott, egy 6-0 után következett a döntő játszma.

Míg ő, úgy tűnt, kézbe vette az irányítást, Alcaraz mintha elfogyott volna.

A látszat csalt.

„Senki, akit láttam, nem játszott még ilyen jól egy ötödik szettben” - nyilatkozta a meccs után Tsitsipas. Alcaraz végtelen természetességgel támadott meg minden labdát, és ütött háromszor annyi nyerőt a döntő szettben, mint hibát.

Ezek voltak a legnagyobb ütések, amik valaha felém jöttek”

- folytatta a görög, aki kétszer-kétszer verte Federert, Nadalt és Djokovicot is.

A jövő

A Federer-Nadal-Djokovic éra utáni időszakra eddig hitelt érdemlően hárman jelentkeztek be világelsőnek, többszörös Grand Slam-győztesnek. Tsitsipas mellett a friss olimpiai bajnok Alexander Zverev és a már két Grand Slam döntőig eljutott Daniil Medvedev.

Közülük 193 centijével Tsitsipas a legalacsonyabb, így a szervájuk természetesen hatalmas fegyver. A korábbi évtizedek taktikai megszokásával ellentétben ehhez nem direkt támadótenisz párosul, hanem türelmes építkezés, az ellenfél erejének elnyelése, elemésztése. Magasságukhoz képest minden eddigi normát felülíróan jól mozognak mindhárman.

De még mielőtt átvehette volna az uralmat ez a taktika irányzat, már meg is született a kihívó: más alkattal, más úttal.

Carlos Alcaraz egymagas Nadallal, 185 centi. Federernél és Djokovicnál pár centivel alacsonyabb. Nadal izmai dagadnak rajta, Federer és Djokovic tökéletes testarányaiba szabva. Alcaraz az egész szerkezetet kompromisszummentes, szinte hirtelen haragú, egészpályás támadótenisz szolgálatába állítja.

A kétszeres Grand Slam-győztes, korábbi világelső Jevgenyij Kafelnyikov szerint Alcaraz három éven belül világelső lesz.

 

 

Nem Grand Slam-győztes, amit 150-en mondhatnak el magukról. Világelső. Amit 26-an valaha, és a felüket a világ bármilyen városának járókelője biztosan fel tudja sorolni.

Ha korainak is tűnik még: tegnap verte meg 18 évesen Alcaraz azt, akit vélhetőleg ehhez meg kell előznie, mire 21 lesz.

Nyitókép: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2022. május 22. 03:16
A neandervölgyieknek köszönhetjük a világosabb bőrt és a vörös hajat. Minden európai emberben jelen van a genetikai örökségük 1-4 %-ban. Ellenben a homo sapiens sokkal inkább a mai afrikaiakhoz hasonlított, bennük nincs neandervölgyi gén. Te meg úgy látom hülye vagy. Carlosnak pedig minden elismerésem!
az ember
2022. január 22. 05:04
Akkor mit rágódsz a témán, ha nem fontos számodra?? Én neandervölgyinek látom és kész.
az ember
2022. január 22. 05:03
neandervölgyi feje van
tajtajacsak
2021. szeptember 07. 13:09
Alcaraz valóban a jövő. Láttam a meccset. Hihetetlen keze van a srácnak, és egyáltalán nem idegbeteg a pályán. 18 évesen ilyen éretten játszani, Federeri magasság. De szerintem most mindenkit verne a kissrác! HAJRÁ CARLOS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!