Három tizennyolc éves a US Open negyeddöntőiben

2021. szeptember 06. 19:42

A férfiaknál a spanyol Carlos Alcaraz, a nőknél a kanadai Leylah Fernandez és a brit Emma Raducanu van ott a legjobb nyolc között az év utolsó Grand Slam tornáján.

2021. szeptember 06. 19:42
null
Balázs Boldizsár

Szombaton beszámoltunk arról, hogy Carlos Alcaraz hatalmas meccsen, egy 6-0-ra elvesztetett negyedik szett után a döntő játszmában élete eddigi legőrületesebb teniszét nyújtva győzte le a világranglista harmadik helyezettjét, Stefanos Tsitsipast. 

Elég jól mutatja egyrészt Alcaraz tehetéségének mértékét, másrészt az idei US Open első hetének meglepetéseinek mennyiségét a férfi táblán, hogy a 18 éves spanyol a tegnap esti nyolcaddöntőjén már kimondottan esélyesnek számított a német Gojowczyk ellen.

Ám az esélyesség az idei US Openen inkább vereséget ígért eddig, mintsem győzelmet. A kiemeltek több mint fele elvérzett az első két fordulóban. A legjobb tizenhat közé mindössze kilencük jutott el. Az első negyeddöntős például a selejtezőből induló Botic van de Zandschulp lett, aki több meccset nyert ezen a US Openen a főtáblán, mint korábban életében ATP-versenyeken összesen.

Alcaraz is kétszer került szetthátrányba Gojowczyk ellen, kifejezetten szenvedett a német alacsony labdáival. De a harmadik szett után mindössze két játékot veszített, az ötödikben egy 6-0-val zárta le a meccset.

Ezzel Carlos Alcaraz lett a legfiatalabb férfi negyeddöntős a US Openen, mióta az valóban egy nyílt teniszbajnokság, azaz profik és külföldiek is korlátozás nélkül részt vehetnek rajta. 

Alcaraznál is keményebb két napon van túl kortársa, a kanadai Leylah Fernandez. Bár nem tíz szetten, csak a nőknél két meccsen szintén maximális haton, de még félelmetesebb ellenfelekkel szemben. Előbb az elmúlt hat keménypályás Grand Slamből négyet megnyerő Naomi Osakát búcsúztatta, meccslabdáról fordítva, majd a negyeddöntőért a 2016-os bajnok Angelique Kerbert. 

A címvédő, nemrég olimpiai lángot gyújtó Osaka elleni győzelmet követően Fernandez egy tizennyolc éves tökéletes értetlenségével, fogadta az interjú-kérdést: mikor kezdett el hinni abban, hogy nyerhet? 

„Az elejétől tudtam.” És egy kis kacaj. A hit és a tudás közötti különbség összességében felbecsülhetetlen. Egy tenisz meccsen győzelmet ér.

Kerber ellen is szetthátrányból kellett fordítania Fernandeznek, a második játszmában három pontra volt a kieséstől. Hatalmas meccsel zárta 18. életévét. 

A Wimbledonban berobbanó, szintén 18 éves Raducanu a selejtezőből indult neki a US Opennek. A főtábla negyedik fordulójáig, azaz a legjobb tizenhatig nem bukott szettet, szorosat is alig játszott. Magyar idő szerint ma esti meccse elején érződött rajta, hogy a tét egy Grand Slam negyeddöntő, az első két gémet elvesztette. De innentől ellenfele, Shelby Rogers, aki a wimbeldoni bajnok, világelső Ashleigh Bartyt búcsúztatta az előző fordulóban, a pályát alig találta el. Raducanu simán jutott a legjobb nyolc közé.

Ahol az olimpiai bajnok Belinda Benciccsel találkozik. Egy olyan valakivel, aki szintén 18 évesen robbant be, és az első nagy címét 6 év elteltével, az idei olimpián nyerte.

Alcaraz szívét és gyorsaságát, Fernandez öntudatát és Raducanu játékintelligenciáját, végtelen természetességét elnézve nekik aligha kell ennyit várni. Jogosan mosolyogták végig mindhárman a US Open első hetét.

Nyitókép: Emma Raducanu fogad. Forrás: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palika1955
2021. november 05. 01:45
Leylah Fernandez és a brit Emma Raducanu sorban esik ki minden tournamenten az OPEN óta. Majd kiderül Melbourne-ben, hogy tudják e tartani a lépést a többiekkel.
Palika1955
2021. szeptember 09. 18:15
Ma este női elődöntő. Hét órakor Sabalenka (Belarus) vs L. Fernandez (Canada) Kilenc órakor Sakkari (Görög) vs. Raducanu (Canada) Bárki is jusson döntőbe és nyerjen, először sikerül neki.
Palika1955
2021. szeptember 09. 11:52
Alcazar history, de Djokovics egy kis elsőszettes izgalom után hozta eddigi legjobbját és símán verte a nagyszervájú olasz Berrettinit. Ma a nőknél lesz két nagy meccs. A görög Sakkari, egyik nagy kedvencem, is játszik. A döntőre a tippem azonban Sabalenka, aki szerintem a legjobb a négyesből. Szóval ragyogó meccseket látunk és senki nem keresi sem Nadalt vagy Federert és még kevésbbé a gorilla williams brothert.
Palika1955
2021. szeptember 07. 19:05
A cikkíró által ajnározott Alcaraz csak azért tudott nyerni a német ellen, mert az megsérült. Már sok ilyen hirtelen felbukkanó, pillanatnyilag eredményes játékost láttunk és a legtöbb hamarosan eltűnik. Djokovics bár eddig mindent megnyert, nem vagyok teljesen nyugodt a végső kimenetelt illetően. Hátravan még Berrettini, Zverev és Medvedev. Bár az eddigi rekordja jó ezek ellen, soha nem lehet tudni mikor veszti el Djokó a kontrollt. Csak egy dolgot tehet, csak és kizárólag a következő pontra koncentrál és nem törődik semmi mással. HAJRÁ DJOKOVOCS! HAJRÁ GRAND SLAM!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!