Messi végre megérkezett Párizsba, kipókhálózta a bal felsőt - visszatekintő elemzésünk

2021. szeptember 30. 11:26

Messi: "Piszkált nagyon, hogy még nem sikerült gólt szerezni, de ennek most vége". Visszatekintő elemzésünk a Paris Saint-Germain - Manchester City Bajnokok Ligája rangadóról.

2021. szeptember 30. 11:26
null
Szabó Balázs

Szabó Balázs írása a Mandiner Sporton

A végső esélyesek összecsapása?

Mikor a nyári szünetben a szurkolók jobb híján különböző fantázia csapatok kereteinek kialakításával vagy éppen tippversenyek elkészítésével foglalták el magukat, vélhetően ennek a két csapatnak a játékosai szerepeltek a legtöbb összeállításban. Mi több, végső befutóként is sokan e két gárda közül voksoltak valamelyikre. Ez nem lehet véletlen, hisz olyan játékosok játszanak az egyik oldalon, mint a frissen igazolt Messi, vagy a már összeszokott Neymar-Mbappe páros, míg a másik oldalon az idei Eb-n berobbanó Grealish, De Bruyne vagy Sterling... a sort gyakorlatilag a végtelenségig folytathatnánk, eurómilliókban szinte biztosan.

Ezekkel az előjelekkel érkeztünk meg Párizsba a Bajnokok Ligája második fordulójára, mikor is a PSG fogadta a Manchester Cityt, mégpedig azzal a szándékkal, hogy revansot vegyen az előző szezonbeli elődöntőben elszenvedett vereségért.

Mauricio Pochettino a következőket nyilatkozta a mérkőzés előtt:

A mérkőzés további érdekessége, hogy Messi ismét találkozni készült korábbi edzőjével Josep Guardiolával, erről itt írtunk. 

Az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az argentinra milyen hatással lesz az elmúlt időszak góltalansága?

A PSG-re nem várt könnyű feladat, hiszen a manchesteri kékek bomba formában érkeztek Párizsba. Hétvégén éppen a tavalyi BL győztes Chelsea-t győzték le 1-0-ra idegenben,  amivel második helyen állnak az angol Premier Leagueben, míg a Bajnokok Ligája előző körében egy gólgazdag találkozón 6:3-ra múlták felül hazai pályán Gulácsiékat. További érdekesség, hogy a Guardiola-féle City az elmúlt 17 idegenbeli Bajnokok Ligája mérkőzésből pont egy tucatot megnyert, háromszor játszott döntetlent és csak kétszert tudták legyőzni, míg a vendéglátók 12-szer fogadtak angol csapatot, s ezeken a találkozókon 4 győzelemre, 4 döntetlenre és 4 vereségre futotta idáig.

Habár az előjelek nem tűntek a legjobbnak párizsi oldalról, azért nekik sem lehetett sok okuk panaszra, hiszen a francia bajnokságban eddig nyolcból nyolc mérkőzést megnyertek az idei kiírásban. Igaz, hogy a Bajnokok Ligája előző körében csak döntetlenre végeztek a Brugge vendégeként, de az a remi betudható még a kezdeti összecsiszolódási időszaknak.

Amiben biztosak lehettünk a mérkőzés előtt, hogy gólokra bőven számíthatunk,

hiszen mind a két csapat törekszik a domináns, támadó futballra, ami az elért találatok számában is megmutatkozik.

Mandiner Statisztika:GÓL /MECCS a bajnokságban és a BL-ben a 20/22-es szezonban
Mandiner Statisztika:GÓL /MECCS a bajnokságban és a BL-ben a 20/22-es szezonban

Kezdőcsapatok

Pep Guardiola kettőt változtatott a hétvégi Chelsea-t legyőző összeállításon. Riyad Mahrez és Raheem Sterling bekerült a csapatba, míg Gabriel Jesust és Phil Fodent most csak a kispadra jelölte a katalán tréner.

A párizsi oldalon Pochettino mester rendelkezésére állt Messi és Verratti is, akiknek korábban kérdéses volt a játéka kisebb sérülések miatt. További változás volt, hogy betette a kezdőbe a friss Európa-bajnok Gianluigi Donnarumát, aki az első Bajnokok Ligája fellépésére készült, illetve a bal védő pozícióra a támadóbb felfogású Nuno Mendesnek szavazott bizalmat a mérkőzésre.

Kezdőcsapatok. Forrás: uefa.com
Kezdőcsapatok. Forrás: uefa.com

A mérkőzésre mind a két csapat 4-3-3-as játékrendszerben futott ki, egyaránt igazi pozíciós center nélkül. Ezáltal borítékolható volt, hogy mindkét csapatnál a hátulról induló, lapos passzos támadásépítésre lehet számítani, illetve, hogy a PSG legnagyobb fegyvere a védők mögé berúgott labda lehet, amiből  Mbappe-ék gyors kontrákat vezethetnek.

Gól, de nem attól, akitől vártuk

A találkozón mind a két csapat magasan kezdte meg a védekezést és próbált az ellenfél térfelén labdát szerezni, ami azonban nem volt könnyű, hiszen a játékosok egytől-egyig  hihetetlenül labdabiztosak. Az első perctől próbálta uralni a labdatartást a City és onnan támadásokat építeni, de a Verratti féle szűrőgépezeten nem egyszerű fogást találni. A mérkőzés 8. percében, mondhatni a semmiből, megszerezte a PSG a vezetést.

Mbappe kapott egy szép labdát a boxon belül, jobb oldalon lenn az alapvonalnál, és lőtte igazítás nélkül középre. A labda az egyik City védő lábán irányt változtatott, így az ötösre visszalépő Neymart találta meg, aki nagy meglepetésében nem találta el rendesen, így jutott el a hosszú kapufa magasságában elhelyezkedő Idrissa Gueyehez, aki egy átvétellel tisztára játszotta magát, majd iszonyatos erővel kipókhálózta a kapu bal felső sarkát.

Gueye ezzel megszerezte élete első Bajnokok Ligája gólját.

A gól után a PSG látványosan hátrahúzta saját térfelére a védekezését, levéve ezzel a »pressing« feladatokat a támadókról, viszont megadva annak a lehetőségét, hogy ha labdát tudnak szerezni,  óriási területek nyílhatnak a manchesteri védők mögött.

A mélyen visszahúzódó 4-3-3-at védekező PSG védelmének feltörése nem volt egyszerű feladat De Bruynék számára, még úgy sem, hogy a három támadóból Mbappe elől feljebb maradt egy esetleges kontrára, míg Messi inkább csak kivonta magát a védekezésből. A három belső középpályásból Bernardo Silva és Kevin De Bruyne tudatosan a tizenhatos magasságában, a szélső védő és a belső középpályások között félpozíciókban próbáltak labdát felvenni, majd onnan kis passzokkal átvinni a másik oldalra, kimozgatva ezzel azt a stabil védekezést, ami a párizsiakat jellemezni. A PSG erre reakcióként a belső középpályásokat léptette ki rájuk, míg a szélsők maradtak az ellenfél szélsőivel, így sokszor csak a magasról történő beadás volt a City egyetlen lehetősége. Ezeket a Kimpembe-Marquinhos-Donnarumma hármas könnyűszerrel hárította a nem túl magas támadók ellen. Talán az egyetlen kivétel ezekre a szituációkra, amikor De Bruyne balról a tizenhatos sarkáról érkező beadását először Sterling fejelte a kapufára, majd a kipattanót Bernardo Silva a kapu közepéről, mintegy két méterről szintén a felső lécre rúgta. Nem mindennapi jelenet volt ezen a szinten sem.

Mandier Grafika: A Manchester City középpályásainak labdafelvételi pozíciói
Mandier Grafika: A Manchester City középpályásainak labdafelvételi pozíciói

Amikor sikerült a PSG-t lapos passzokkal az említett félterületekről megbontani, akkor több veszélyes lehetőség is adódott a manchesteri kékek előtt, de vagy a védők, vagy Donnarumma mindig stabilan helyt állt. A city másik nagy fegyvere az ellenfél térfelén történő labdaszerzés volt. Ahogy fáradt a PSG a folyamatos védekezésben, úgy veszített egyre több labdát, amiből a vendégek veszélyes akciókat tudtak indítani, de az első félidőben gól már nem született.

A hazaiaknak az első félidőben 12 labdavesztésük volt saját térfélen, ebből 7 a félidő utolsó negyed órájában. Ezeket a City legtöbbször nem hagyja büntetlenül, most viszont nem sikerült gólt szerezni belőlük.

A félidő krónikájához tartozik még, hogy Kevin De Bruyne sárga lapot kapott Gueye ellen elkövetett szabálytalanságáért. A szenegáli játékost percekig ápolni kellett, ami időt adott a VAR szobában ülőknek, hogy visszanézzék az esetet, de végül nem szigorították a büntetést. Láttunk már ilyenért piros lapot is.

A szünetben egyik csapat sem cserélt, azonban mind a két edző eszközölt egy kis változtatást. A PSG tanulva az első félidő végén érzékelt nyomásból, feljebb tolta védekezésének az első vonalát. Próbálta megzavarni a majdnem tökéletes City-féle labdakihozatalt, de amint a támadókon átjutott a labda, gyorsan törekedtek rá, hogy visszazárjanak a saját térfelükre és folytassák azt a zárt védekezést, amit az első játékrészben láttunk tőlük.

A City ellenben egy kicsit bátrabb játékra kapcsolt, magasabbra tolták a középpályájukat, ezzel próbáltak létszámfölényt teremteni a középső harmadban. Ennek nagy veszélye, hogy egy esetleges labdavesztéskor négy-a-hármat kellett védekezzenek a Messi-Mbappe-Neymar hármassal, amiről nem mondhatni, hogy bármelyik védelem vágyálma volna.

A félidő elején folytatódott az egész mérkőzésen tapasztalható  City mezőnyfölény , de igazi helyzetig most nem tudtak eljutni. Ellenben amit Pochettino eltervezett, az a 74. percben valóra vált.

Messi vette fel a labdát a jobb oldalvonal mellett a félpályánál,  rágyorsított befelé, egészen a tizenhatos körívig vezette, majd

egy Mbappeval folytatott kényszerítő után gyönyörűen tekerte a kapu bal felső sarkába. Ez a gól talán a régi barcelonai Messi-féle időket idézte.

Ez volt az argentin játékos első olyan klasszikus rágyorsítása a mérkőzésen, amivel évekig az őrületbe kergette a védőket a spanyol bajnokságban.

A képen: Messi első gólja a PSG színeiben. Forrás: UEFA Champions League Facebook
A képen: Messi első gólja a PSG színeiben. Forrás: UEFA Champions League Facebook

Ezután a mérkőzés a korábbi mederben zajlott, City próbált dominálni, azonban igazi ziccerig nem jutottak el, a PSG pedig hősiesen állta a sarat, így gól már nem született.

Ezzel az eredménnyel a PSG fellépett a csoport első helyére holtversenyben a szintén négypontos Burges-sel,

míg a City három ponttal csak a harmadik. Negyedik helyre csúszott vissza a három magyart is a kezdőcsapatban tudó RB Leipzig , akik egyelőre nulla ponttal állnak a csoportban, erről itt írunk.

A mérkőzést követően az új csapatában első gólját szerző Messi a következőket nyilatkozta:

„Ez egy nagy győzelem az egyik legnagyobb esélyes ellen. Fontos volt számunkra ez a győzelem a Bruges elleni döntetlen után, ezért nagyon boldogok vagyunk“.

A képen: a PSG csapatának gőlöröme Messi gólja után. Forrás: UEFA Champions League Facebook
A képen: a PSG csapatának gőlöröme Messi gólja után. Forrás: UEFA Champions League Facebook

Messi a góljáról:

Ami igazán fontos lehetett a párizsiak és főleg Pochettino számára, hogy amellett, hogy Messi is megvillantotta tudását, a PSG igazán csapatként tudta megnyerni ezt a mérkőzést. Ha ehhez még jobb játék is párosul, nem sok csapat lesz, amelyik képes lesz őket megállítani.

A képen: A nagy hárnas - Mbappé, Messi és Neymar. Itt már nem büntetik, ha lekerül a mez. Fotó forrása: UEFA Champions Leauge Facebook
A képen: A nagy hárnas - Mbappé, Messi és Neymar. Itt már nem büntetik, ha lekerül a mez. Fotó forrása: UEFA Champions Leauge Facebook

Végezetül a mérkőzés statisztikáira is érdemes vetnünk egy pillantást.

A mérkőzés statisztikái, forrás: UEFA Champions Leauge
A mérkőzés statisztikái, forrás: UEFA Champions Leauge

 

A nyitóképen: Lionel Messi gólöröme az első PSG szinekben megszerzett gólja után. Fotó: FRANCK FIFE / AFP

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2021. október 04. 10:21
Most meg simán kikaptak Rennes-ben.
Istók3
2021. szeptember 30. 17:29
"egy Mbappeval folytatott kényszerítő után gyönyörűen tekerte a kapu bal felső sarkába. Ez a gól talán a régi barcelonai Messi-féle időket idézte." Igen. Ott Suarez-zel csináltak ilyesmiket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!