A magyar férfi és női válogatott is búcsúzott az asztalitenisz csapat Európa-bajnokságtól

2021. október 02. 03:52

Női válogatottunk egy szettre volt a tobábbjutástól, ám óriási csatában 3:2-re kikapott a két honosított kínaival felálló Portugáliától, így nem jutott be az asztalitenisz csapat Európa-bajnokság negyeddöntőjébe Kolozsváron. Míg a férficsapatunk az utolsó csoportmeccsét is elveszítette az olaszok ellen.

2021. október 02. 03:52
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint arról beszámoltunk, szeptember 28-án elkezdődött az asztalitenisz csapat Európa-bajnokság Kolozsváron, s a férfiválogatottunk elveszítette a torna első két napján lejátszott mindkét mérkőzését, s a két vereséggel már biztosan eldőlt, nem juthat tovább a negyeddöntőbe, igaz, erre nem is volt sok esély.

Az első nap a horvátoktól 3:0-ra, míg a második nap a csehektől 3:1-re kapott ki a magyar csapat, s a folytatásban a férficsapatunk csütörtökön Olaszország ellen játszotta utolsó csoportmeccsét.  Az olaszok sem tudtak nyerni az első két fordulóban, így nekik sem maradt esélyük a továbbjutásra, így

a magyar–olasz találkozó tétje a szép búcsú volt a kontinenstornától.

Papíron ezúttal is az ellenfél számított esélyesebbnek, ráadásul Muskó Péter szövetségi kapitány a csapat legfiatalabb tagját, Juhász Patrikot állította asztalhoz, ő volt a harmadik ember Szudi Ádám és Ecseki Nándor mellett, mivel a rutinos Majoros Bence pihenőt kapott ezen az összecsapáson. Szudi Ádám kezdte a párharcot, s 3:1-es vereséget szenvedett Leonardo Muttitól, majd Ecseki Nándor egyenlített, miután egy szettet sem elveszítve, 3:0-ra legyőzte Niagol Stoyanovot. Ez volt a magyar válogatott második győztes mérkőzése az Európa-bajnokságon – az első is a 24 éves Ecseki nevéhez fűződik a csehek ellen –, ám mint később kiderült, ez volt a férfiválogatottunk utolsó győzelme is ezen a tornán.

Ecseki Nándor hozta a magyar válogatott mindkét győztes mérkőzését a kolozsvári Európa-bajnokságon. ETTU
Ecseki Nándor hozta a magyar válogatott mindkét győztes mérkőzését a kolozsvári Európa-bajnokságon. ETTU

Ezután lépett asztalhoz a 20 esztendős Juhász Patrik, aki az első játszmát megnyerte a Marco Rech Daldosso elleni találkozón, azonban utána már mindhárom szettet hozta az olasz, s nyert 3:1-re. Majd Szudi megint veszített, ezúttal Stoyanovtól kapott ki szoros csatában 3:2-re, így az olaszok szerezték meg a csoport harmadik helyét, a mieink pedig negyedikként végeztek a kvartettben. Végül a G-csoportban Csehország végzett az élen, miután 3:2-re megverte Horvátországot, ezzel a csehek jutottak tovább a negyeddöntőbe.

Férficsapatunk ezzel befejezte szereplését a kolozsvári Európa-bajnokságon.

Míg a magyar női válogatott szerda este mutatkozott be a kontinensviadalon a horvátok ellen, s a papírforma szerint a mieink voltak az esélyesebbesek. Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány Eb-újoncot avatott, ugyanis az idei országos bajnok Imre Leilát állíotta a csapatba Póta Georgina és Madarász Dóra mellett, Nagyváradi Mercédesz pedig pihent.

Az összecsapás első meccsét 3:0-ra hozta Madarász a horvát Ivana Malobabic ellen, majd a következő mérkőzést pedig Póta Georgina nyerte meg Mateja Jeger ellen, igaz, nehezebben mint Madarász, hiszen Póta öt játszmában tudott győzni. Tehát két meccs után 2:0-ra vezetett a magyar válogatott, majd következett Imre Leila, aki pályafutása első felnőtt Európa-bajnoki csapatmérkőzésén vett részt, s kicsit megilletődötten kezdett. Az első két játszmát simán elveszítette, míg a harmadik szett már szoros volt, de azt is elbukta a magyar lány, így 3:0-ra kapott ki a bemutatkozó meccsén.

Póta Georgina két fontos győzelemmel jártult hozzá női válogatottunk horvátok elleni sikeréhez az asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon Kolozsváron. ETTU
Póta Georgina két fontos győzelemmel jártult hozzá női válogatottunk horvátok elleni sikeréhez az asztalitenisz csapat Európa-bajnokságon Kolozsváron. ETTU

Ezután jöttek az izgalmak, ugyanis Madarász váratlanul 3:0-ás vereséget szenvedett Jegertől, s ezzel kiegyenlítettek a horvátok. A mindent eldöntő ötödik meccsen Póta állt asztalhoz, s bár elveszítette az első játszmát Malobabic ellen, végül a további három szettet magabiztosan nyerte Póta, így

a mieink összesítésben 3:2-re győztek, s csütörtökön a portugálok ellen ki-ki mérkőzést játszottak a legjobb nyolc közé jutásért,

mivel előtte a luzitánok 3:1-re győzték le a horvátokat.

Érdekesség, hogy tavaly januárban a magyar csapat az olimpiai kvalifikációról döntő találkozón hatalmas meglepetésre saját közönsége előtt győzte le a portugál válogatottat 3:1-re, s szerzett ezzel tokiói kvótát. Nos, az esélyek ezúttal is a két honosított kínaival felálló portugálok mellett szóltak.

Mint arról beszámoltunk, Bátorfi Zoltán erre az olimpiai ciklusra új, fiatal játékosokat kíván beépíteni a válogatottba, ennek fényében Póta Georgina és Madarász Dóra mellett szerdán Horvátországgal szemben Imre Leilát, csütörtökön a portugálok ellen Nagyváradi Mercédeszt állította asztalhoz.

Póta kezdte meg az összecsapást a 2016-os budapesti Eb-n egyesben ezüstérmes Fu Yu ellen, s a kínai származású klasszis 3:0-ra győzött a papírformának megfelelően. Ezután Madarász lépett asztalhoz, s remek játékkal, öt játszmában legyőzte a másik honosított kínait, Shao Jienit. Majd Nagyváradi az egyetlen portugál születésű játékossal küzdött meg, és simán, 3:0-ra hozta a meccsét. Ezzel a mieink összesítésben 2:1-re vezettek.

Nagyváradi Mercédesz meggyőző teljesítményt nyújtott a Portugália elleni összecsapáson a kolozsvári Európa-bajnokságon. ETTU
Nagyváradi Mercédesz meggyőző teljesítményt nyújtott a Portugália elleni összecsapáson a kolozsvári Európa-bajnokságon. ETTU

Ekkor következett megint Madarász, aki ezúttal Fu Yuval vívott nagy csatát. Az első szettet óriási küzdelemben 13:11-re veszítette el a magyar hölgy, míg a következő két játszmát nagyszerű játékkal megnyerte, s ekkor a magyarok már csak egyetlen szettre voltak a továbbjutást jelentő győzelemtől. Azonban Fu Yu megmutatta, miért klasszis versenyző, megfordította a találkozót, s végül 3:2-re nyert Madarász ellen. A döntő meccset megint Póta játszotta, akárcsak a horvátok ellen, ezúttal azonban 3:0-ra kikapott Shao Jienitől. Ezzel a portugálok összességében 3:2-re megnyerték a találkozót, s csoportelsőként ők jutottak be a negyeddöntőbe, a magyar együttes pedig a csoportja második helyén végzett, s búcsúzott a kontinenstornától.

 

Nyitókép: Madarász Dóra remekül játszott a két honosított kínaival felálló portugálok ellen a csoportkör második fordulójában a kolozsvári csapat Európa-bajnokságon. ETTU

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!