Az önbecsülésünkért is játsszunk! - Anglia – Magyarország 1-1 – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

2021. október 12. 20:40

Az Albánia elleni dupla vereség után elúszott a titkon remélt vb-szereplés, így a magyar válogatott számára nincs más feladat: felállni a padlóról. Vajon sikerül?

2021. október 12. 20:40
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Az Évszázad mérkőzése, az 1953. november 25-én lejátszott 6:3, majd a budapesti visszavágón aratott fényes diadal (7:1) óta mindössze egyszer, az 1962-es chilei világbajnokságon győztük le az angol válogatottat (2:1).

Azóta nem kevesebb, mint 14 mérkőzést játszottunk velük, és két barátságos találkozó budapesti döntetlenjén kívül csak vereséget szenvedtünk ellenük!

S ahogy ilyenkor lenni szokott, a külső körülmények sem nekünk kedveznek: míg az angolok kulcsjátékosai rápihentek a kulcsfontosságú találkozóra (Andorrában Gareth Southgate pihentette – többek között - Harry Kane-t, Kyle Walkert, Raheem Sterlinget és Jack Grealish-t), addig nálunk Willi Orbánt az MLSZ visszaengedte az RB Leipzighez, Botka Endre sárgalapos eltiltás, míg Dibusz Dénes és Kleinheisler László sérülés miatt nem állhat Marco Rossi rendelkezésére.

S ahogy Sothgate mester említette, azért sem vehetik félvállról a mérkőzést, mert ha szerencsésen állnak össze a csillagok, már Magyarország legyőzése után kijuthat a katari világbajnokságra. Az angolok szövetségi kapitánya már Budapesten is sportszerűen nyilatkozott rólunk, és ez nem változott a mai mérkőzés előtt sem. Southgate a következőket mondta el:   

- A magyar válogatott a nyári Európa-bajnokságon (szurkolói támogatásával) óriási hittel és annál nagyobb lelkesedéssel játszott, de ez jellemző volt rájuk a 2016-os Eb-n is. A nyári kontinensviadal óta sok minden változott, de bármennyire mi vagyunk az esélyesek, minden tiszteletet meg kell adnunk az ellenfélnek.

Marco Rossi szokás szerint őszintén beszélt az érzéseiről:

- Sajnos most nem a legjobb adottságokkal érkeztünk a Wembleybe, de igyekszünk a legjobb teljesítményt nyújtani. A legnagyobb változás a védelmünkben van, különböző okok miatt három olyan futballistánk is hiányzik ebből a csapatrészből, akik az Eb-n a kulcsembereink voltak. Korábban is játszottunk topcsapatok ellen, és sikerült a helytállás, most a leglényegesebb, hogy minimum 90-95 százalékban szervezettek legyünk.

A két válogatott a következő összeállításban kezdi a világbajnoki selejtezőt:

 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Kövessék figyelemmel élő közvetítésünket – percről percre!

1. perc A játékvezető a spanyol Alejandro Hernandez lesz, és miután a hazaiak leguggoltak, a mieink pedig a mezükön lévő "Respect" feliratra mutattak, a kezdőrúgás gyanánt Sallai Roland pöckölte Szoboszlai Dominikhoz a labdát. 

3. perc Nem kis meglepetésre, eddig szinte csak az angol térfélen pattog a labda.

7. perc Grealish - Kecskés párharc a tizenhatosunknál. Hála Isten az első csatát a Nyizsnyij Novgorod játékosa nyeri. 

9. perc Grealish-Shaw összjáték után a berobbannó Kane elől Nagy Zsolt ment szögletre. A beívelésből semmi nem lesz, ugyanis Kane szabálytalankodik Langgal szemben. Szabadrúgás kifelé! 

14. perc Az első magyar helyzetecske: Szoboszlai beadását Sallai bombázza fölé.  

20. perc A magyar válogatott biztató játékát látva felcsendül a Wembley lelátójáról a "Ria! Ria!, Hungááária!"

24. perc Luke Shaw felszabadítás közben eltalálja Loic Nego fejét az angolok 16-osán belül. Tizenegyes! Sallai Roland magabiztosan értékesíti a lehetőséget, Pickford mellett a kapu közepébe lő! Anglia - Magyarország 0-1!!!!

Sallai Roland magabiztosan értékesítette a büntetőt Fotó: MTI/Kovács Tamás
Sallai Roland magabiztosan értékesítette a büntetőt Fotó: MTI/Kovács Tamás

35. perc Mount - Shaw - Mount összjáték után szabadrúgás az angoloknak. A beívelést követően Nego szögletre ment. A korner után Gulácsi kiüti a labdát, Scäfer bedobásra ment. Meleg volt a pite! 

37. perc Angol szabadrúgás ezúttal a jobb oldalról: a beívelés után az előrehúzódó Stones lövi közelről a labdát a kapunkba... Anglia - Magyarország 1-1! A Manchester City játékosa harmadik gólját lövi a nemzeti csapatban. Érdekesség: a 2018-as világbajnokságon a Panama elleni 6-1-es győzelem alkalmával tudott duplázni.  

42. perc Szinte ugyanarról a helyről jutnak szabadrúgáshoz a britek, mint az egyenlitő góljuk előtt. Foden beívelését ezúttal magabiztosasn húzza le Gulácsi.

45. perc Grealish húz el Nego mellett, a Mol Fehérvár játékosa szerel, Shaw szögletét Kecskés fejeli ki.

45+1. perc A félidő zárásaként Stearling bombáz kapura, lövését nagy bravúrral védi Gulácsi!

Lehet szünetre menni!

49. perc Két angol szöglettel kezdődik a második játékrész: semmi! 

52. perc Schön lódul meg a félpályánál, Sallaihoz passzol, magyar szöglet. Szoboszlai lapos belövése után nem alakul ki magyar helyzet, de nálunk marad a labda. Nem sokáig. 

55. perc Sterling beívelése után alakul ki riadalom a tizenhatosunkon belül, de Kecskés és Nagy Zsolt együttesen ment a berobbanó támadók elől. 

57. perc Harry Kane 20 méterről próbálkozik, kísérlete csemege Gulácsinak.

62. perc. Két angol szöglet köbvetkezik. A másodikat követően Stones majdnem eljátssza azt, amit Panama ellen: kis híján megszerzi újabb gólját, Kecskés szorításában a fejese éppen hogy mellé száll.  

67. perc Angol fölény - szerencsére meddő...

68. perc A rendkívül keményen játszó Shaw kezébe szalad bele Szoboszlai, szerencsére nem komoly a sérülés. És cserélünk is: Schön Szabolcs helyett Holender Filip játszik. Fel támadásra!

70. perc Lang Ádám szokásos hibája a válogatottban: labdavesztése után Kane Sterlinget ugratja ki, Gulácsi testi épségét sem kímélve ment!

72. perc Szoboszlai beadása után Holender elől Walker szögletre rúgja a labdát, Domimnik lágy beívelése eredménytelen, a támadás végén Schäfer beívelését Pickford húzza le.

79. perc Sallai Roland és Schäfer András helyett Vécsei Bálint és Hahn János az új fiú a magyar válogatottban. 

84. perc Nagy Zsolt az angol 16-oson belül szerel, Holender picit elhamarkodottan teker a kapu fölé. Nagy helyzet volt - vajon lesz még ilyen lehetőségünk?!

89. perc Mount beívelését nagy bravúrral üti ki Gulácsi.

4 perc hosszabbítás - bírjuk ki!

90+2. Tőlük várjuk a csodát: Szoboszlai és Nego helyett Bolla Bendegúz és Nikolics Nemanja lép a Wembley szent gyepére.

90+3. Watkins lövését védi Gulácsi, majd nem sokkal ezután ütköznek, az RB Leipzig kapusa a térdét fájlalva földre rogy. A fájdalomra a legjobb gyógyír - vége a mérkőzésnek!

Gulácsi a testi épségét sem kímélte Fotó: MTI/Kovács Tamás
Gulácsi a testi épségét sem kímélte Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sokan féltettük az enyhén szólva sem a legerősebb összeállításában pályára lépő magyar válogatottat, hiszen két olyan súlyos pofon után, amelyet Albánia bevitt nekünk, nem sok csapat lett volna képes felállni a padlóról.

A soha nem látott összeállításban pályára lépő magyar válogatott hihetetlen akarással, rendkívül szervezetten játszott,

és valljuk be: a szerencse is mellénk állt, hiszen Luke Shaw teljesen véletlenül rúgta fejbe Loic Negót, de hát a vétlen szabálytalanság is szabálytalanság,. 

Ami rendkívül fontos: az angolok egyenlítő gólja után sem estünk össze, és majdnem egy órán keresztül álltuk a sarat, sőt helyzeteket is kialakítottunk. Finoman szólva is kétarcú a magyar válogatott: míg ebben az évben Lengyelországtól, a világbajnok Franciaországtól, a négyszeres világelső Németországtól és az Eb-ezüstérmes Angliától sem kaptunk ki, a világranglista 66. helyén álló Albánia ellen viszont kétszer is beleszaladtunk a nagy pofonba.

A vb-kijutásra már nincs esély, de a sporttörténelmi, Anglia elleni idegenbeli döntetlent követően (még sosem szereztünk egy pontot a brit oroszlán hazájában) újra önbizalommal telve verhetjük meg San Marinót (cseppet sem mellékesen: immár újra telt ház előtt!), s így akár a Lengyelország elleni idegenbeli mérkőzésen ismét egy akkora bravúrt érhetünk el, mint a Wembley-ben. Vagy akár még nagyobb szenzációt is okozhatunk... 

 

Nyitókép: Jobb kezdésre nem is számíthattunk: magyar gól! Fotó: MTI/IKovács Tamás

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2021. november 03. 14:13
Az angol elemzők szerint nagyon jól játszott a magyar csapat, kiegyenlített volt a játék.
Palika1955
2021. október 16. 16:57
Az orbán 11 kb Albánia szintjén (sem) tekereg... füstbe ment milliárdok...
Palika1955
2021. október 15. 19:23
Igaza van a gyerekeknek. Egy unalmas, kifejezetten proli rohangálás. Cirkuszos műesésekkel.
Dr. Greta Grünberg
2021. október 13. 16:33
Na, ez szép volt. Fogadja gratulációmat mindkét csapat. Nem néztem, volt térdelés, ugye? A kulturális etikett része.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!