Dzsudzsák elvesztette a fejét, Bognár pedig hülyézett egyet

2021. október 04. 17:19

Az NB I 8. fordulójában nem csupán a VAR-döntések okoztak indulatokat, hanem Dzsudzsák Balázst kiállították. Ezen kívül fejek is hullottak: a Puskás Akadémia elleni kudarc Pintér Attila, míg a ZTE elleni vereség Giovanni Constantino állásába került.

2021. október 04. 17:19
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Mindjárt a forduló nyitó mérkőzése hihetetlen feszült volt, hiszen a Honvéd- és a Kisvárda-játékosok igazi presztízstalálkozót vívtak, sok szabálytalansággal. Bogár Gergő játékvezetőnek nem volt könnyű dolga, rengeteg sárga lappal próbálta kordában tartani az indulatokat, amely hellyel-közzel sikerült is neki. Sok kritika érte a Honvéd győztes gólja előtti ítéletét. A 93. percben a csereként beállt Zinedine Maschach az alapvonal közelében vívott ádáz harcot a vendégek védőjével, a már sárga lapos Bohdan Melnyikkel. Az ukrán húzta-vonta ellenfelét, Bogár bíró előnyszabályt adott, a francia ugyan kifűzte magát ellenfele szorításából, de elvesztette a labdát. A játékvezető visszamenőleg szabadrúgást adott, sokan nem értették – többek között a várdai szakmai stáb sem – hogy ha már egyszer előnyt adott, miért fújta vidssza a spori a szabadrúgást?! A válasz roppant egyszerű: mert ez volt a helyes ítélet! Bogár nem vezette hibátlanul a bajnokit, de ebben az esetben tökéletesen döntött, mint ahogy Melnyik jogosan kapta meg második figyelmeztetését, így idő előtt mehetett zuhanyozni. Érdekesség: a győztes csapat vezére, Horváth Ferenc a videóbírós rendszert is megtalálta a meccs után. Mint elmondta, „nem akarom megint a VAR-t szidni, de a sava-borsát vette el a futballnak azzal, hogy a gólt még visszanézik. Az ember nem tud normálisan örülni a találatnak.

A VAR egyetlenegy helyen van jó helyen - a seben…”

Az Újpest – Gyirmót kiesési rangadó vendégsikerére senki nem számított, főleg úgy hogy a vendégek mér a 27. percben 3-0-ra vezettek. S hiába szépítettek a lilák, a szurkolóik az újabb kudarcot már nem bírták cérnával, a lefújás után egyesével levetették az Újpest-mezt a játékosokról. Az egyik hazai vezérszurkoló gondolatairól már írtunk ezeken a hasábokon, ami viszont elgondolkodtató, hogy

Michael Oenning vezetőedző egyáltalán nem érzi úgy, hogy – az ő szavaival – takarodót kellene fújnia.

Sőt hozzátette: „a válogatott szünetben mindent elkövetünk annak érdekében, hogy együtt tartsuk a csapatot.” Lehet, hogy éppen ezt nem kéne annyira erőltetni…

A Puskás Akadémia – Mezőkövesd meccsen az volt a kérdés. hogy a két gyenge formában lévő együttes közül – a felcsútiak az utolsó három bajnokin egy, míg a Kövesd öt mérkőzésen két pontot gyűjtött – melyik mászik ki a gödörből? Pintér Attila a múlt heti kirohanása után („vagy egyes játékosok távoznak, ha nem ők, akkor én!”) nem kevesebb, mint hét helyen változtatott a kezdőcsapaton, de ez is kevés volt ahhoz, hogy pontot szerezzenek a Pancho Arénában. A válogatott szünet alatt

alapos fejmosást kell tartani Mezőkövesden, mert egy dolog biztos: ez így nem mehet tovább!

S a cikk leadásakor kaptuk a hírt: a kudarcsorozat után már nem Pintér Attila a Mezőkövesd vezetőedzője!

Ez nem az ő meccse volt... Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Ez nem az ő meccse volt... Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Debrecen – MOL Fehérvár találkozó rendkívül izgalmas, változatos csatát hozott, valamint egy történelmi eseményt is: Dzsudzsák Balázst pályafutása során most állították ki először az NB I-ben. Történt, hogy a meglepően indolensen játszó válogatottsági csúcstartó a 21. percbren Bambgoyét takarította el a félpályánál (már ez a lap is „rózsaszín” volt, hiszen egyáltalán nem kímélte ellenfele testi épségét), majd a 40. percben az ukrán Makarenko szabálytalankodott Balázzsal szemben.

Addig, addig rugdosta, míg Dzsudzsák láthatóan bepörgött

(talán Vad II is jobban tette volna, ha nem vár annyit, és már előbb a sípjába fúj, védve ezzel a debreceni kapitány testi épségét), aki a következő fehérvári támadásnál – igaz, a labdát akarta elrúgni – látványosan Nikolics Nemanja bokáját találta el. A játékvezető ekkor már nem tehetett mást, második sárga lappal kiállította a Loki kulcsemberét. Megjegyzendő: bár a két csapat remek mérkőzést vívott egymással, alaposan meg is nehezítették Vad II dolgát, hiszen sok volt az apró tüske, a szabálytalanság. Ahhoz viszont nem férhetett kétség, hogy a Debrecen jogosan jutott büntetőhöz a 86. percben (Stopira kezezett a 16-oson belül), amelyet Ugrai Roland értékesített. A hosszabbítás utolsó percében megint a VAR-szoba került főszerepbe: Iványi Zoltánék egy debreceni szabálytalanságot észleltek a 16-oson belül (Baráth Péter valóban úgy rúgta el a labdát, hogy közben eltalálta Budu Zivzivadze lábát, de ezért a mezőnyben sem mindig ítélnek szabadrúgást), mindenesetre a döntést Vad II is megerősítette, a 11-est pedig Kodro magabiztosan belőtte. A Vidi örülhetett jobban az egy pontnak, amely folytatta sorozatát: mindegyik idegenbeli mérkőzésén döntetlent játszott.

A Zalaegerszeg – MTK mérkőzésen a hazaiak számára volt nagyobb a tét, hiszen újabb pontok elhullajtásával egészen biztos, hogy elvesztették volna vezetőedzőjüket, Waltner Róbertet. Az égiek azonban úgy akarták, hogy a közös munka folytatódjon, hiszen Koszta vezető gólja után az MTK ugyan nem tudott egyetlen veszélyes helyzetet sem kialakítani (sőt inkább Borukov és Spoljaric hagyott ki ígéretes helyzeteket), ám a 79 .percben hiába jutottak büntetőhöz (Halilovic lökte fel hátulról Kocsis Bencét) a már majdnem  lecserélt Grozav lövését hárította a zalaiak MTK-nevelésű kapusa, Demjén Patrik. S ahogy ilyenkor lenni szokott, jött a vendégek számára a kegyelemdöfés: Koszta Márk szép fejessel duplázott. S a történetnek itt még nincs vége, hiszen az MTK hétfő délután hivatalosan bejelentette:

elköszöntek a nyáron kinevezett, és éppen a mérkőzés napján 37. születésnapját ünneplő Giovanni Constantinótól,

akinek a helyét – ideiglenesen, vagy inkább szokás szerint? – Teodoru Vaszilisz veszi át.

A forduló záró mérkőzése, a Paks – Ferencváros találkozó a várakozásoknak megfelelően látványos csatát és eseménydús perceket hozott.  Böde és Uzuni hagyott ki óriási lehetőségeket, majd jött az első félidő hosszabbítása. Ekkor Bognár bíró először sárga lapot adott Tokmacnak, mert úgy vélte, műesést produkált a kenyai légiós. Majd a VAR rászólt a fülére, talán meg kéne vizsgálni videón is az esetet. A játékvezető megnézte a képernyőn, majd módosított, Tokmac sárga lapja visszavonva, Szélpálnak azonban jár a figyelmeztetés, és a büntető a Fradinak. Ryan Mmaee szokás szerint megtorpanva értékesítette a lehetőséget, más kérdés, hogy ez évekkel ezelőtt még szabálytalan lett volna. A második játékrész újra Fradi-helyzetekkel indult, éppen ezért volt váratlan Kinyik egyenlítése. Ám a Ferencváros azért is jó csapat, mert két perc múlva már válaszolt is: Ryan Mmaee ezúttal akciógólt lőtt, a belga támadó 6 NB I-es mérkőzésen már a hatodik találatánál tart. Szélpál második figyelmeztetése után nem csak hogy megfogyatkozott a hazai csapat, hanem gólt is kapott, így eldőlt a csata. Az a meccs, amely után

a szókimondó paksi vezetőedző, Bognár György csak annyit mondott: „a VAR hülyét csinált a bíróból…”      

Nyitókép: Ryan Mmae (balra) szárnyal! Fotó: fradi.hu 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2021. október 05. 14:02
Pedig Dzsudzsák cége most kapott az államtól 60 millát, kevesli?
zakar zoltán béla
2021. október 05. 14:02
A bíró megverte a Paksot, a DVSC-t is a bíró intézte el!!! 00
Armageddon
2021. október 05. 14:01
Dzsudzsák indolens volt... Ezt vidéken úgy mondják beleszart a játékba. Ne ciffrázzuk, ha lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!