El Clásico a birodalmak romjain

2021. október 24. 10:31

Egy játékosgeneráció óta az első Barcelona – Real Madrid meccset rendezik ma délután negyed ötkor, ahol biztosan kijelenthető, nem a világ legjobb csapatai csapnak össze. Azért a legtöbb foci egy meccsbe sűrítve továbbra is itt várható.

2021. október 24. 10:31
null
Balázs Boldizsár

Senki nem játszott negyvenötnél többször a világ – már ami a párosítást illeti – legfontosabb focimeccsén. Sorsszerű, hogy annyiszor viszont ketten is: Sergio Ramos és Lionel Messi. Ramos védő létére szerzett öt fontos gólt, Messi nyert meg meccseket a Barcának a hosszabbításban. Ramos piros lapokat kapott Messiről, Messi bikázta ki a labdát dühből a Madrid-szurkolók közibe, büntetlenül.

A köztes időben pedig 10 év leforgása alatt a spanyol foci 7 Bajnokok Ligáját nyert, négyet a Real Madrid, hármat a Barcelona révén. A kupát zsinórban emelgető Madrid-kapitány, Sergio Ramos vicsora olyan sebeket ütött Katalóniában, hogy Messinek egy ízben ki kellett állnia egy mikrofonnal a szurkolók elé, és megígérni, hogy most már ők nyerik a BL-t. Nem úgy lett.

Egy, a teljes világfutballt felforgató nyár után a spanyol focit követők számára szürreális módon Ramos és Messi immáron csapattársak Párizsban. A focit félhivatalosan is unó Neymarral együtt. Andres Iniesta Japánban vezet le, Xavi Hernandez Katarban edzősködik, Gareth Balet bevallottan még a sportok közül sem a foci érdekli leginkább.

Cristiano Ronaldo manapság Manchesterben csodálható megszállottságával még tükröt tart Neymarnak és Balenek, de a Real Madridban és a Barcelonában már csak páran maradtak hírmondónak a spanyol klubfoci aranykorszakából. A legmeghatározóbbak közül Luka Modric és Karim Benzema, valamint Gerard Pique és Sergio Busquets. A Messi ill. Ramos távozásával szimbolikusan is új korszakba lépő rivalizálásnak azonban a következő évtizedben is lesznek megkerülhetetlen arcai, akik közül pár már ma délután előléphet. 

Barcelona: tinikkel űzött illúzió

A Barcelona a példátlan sikerei idején teljesen magáévá tette a saját PR-szövegét, miszerint szinte csak saját nevelésű játékosokkal tarolják le a világot. Így képesek karba tett kézzel várni arra, hogy két-három Messi-, vagy Iniesta-szintű tehetség kisétál az akadémiájuk kapuján, teljes vértezetben. Amikor pedig belátják, hogy ilyen a klub történetében egyszer, a foci történetében pedig összesen párszor fordult elő, akkor kapkodva elverik minden pénzüket majdnem, de nem elég jó támadókra, mint Coutinho vagy Griezmann. 

Most épp a felelőtlen gazdálkodás miatt kényszerülnek tinidzserekben bízni.

Hogy ez kimerítő szurkolói feladat, azt jelzi: még a koronavírus miatt félházra korlátozott kapacitást sem tudja megtölteni a csapat a Camp Nouban egy élet-halál BL-meccsen.

Ansu Fati hosszú sérüléséből jól tért vissza ebben az idényben, tavaly ilyenkor minden idők legfiatalabb Clásico-gólszerzője lett, Raúl Gonzálezt megelőzve. Pedrit csapágyasra hajtották a nyáron, jelenleg sérült. A szezon felfedezettje, Gavi élete első Clásicójára készül.

Csakúgy, mint a jóval tapasztaltabb Memphis Depay, aki idén talán a Barcelona legjobbja. Egyáltalán nem tűnik megilletődöttnek első barcelonai évében, ami kevesekről mondható el. 

Real Madrid: Ha Benzema nincs, akkor csak a csoda segít – igaz jelenleg ő maga a csoda

Karim Benzema félelmetes idényt fut. Annak ellenére nyerheti meg akár az Aranylabdát is, hogy a Real Madrid a tavalyi szezonban nem nyert kupát (70 feletti sérüléssel egy idényben ez még senkinek nem sikerült). Az ősszel 11 meccsen 11 gól (!!!), mellé 8 gólpassz. A gólok többsége, ahogy ez a focit a világon pillanatnyilag legsokoldalúbban játszó támadónál szinte természetes: zseniális.

Ám ha Benzema éppen gyengébb (ez tényleg megdöbbentően ritka), akkor nem sokban bízhat a Madrid. Leginkább Vinicius Juniorban, aki idén lényegében a semmiből megtanult berúgni helyzeteket. Ahogy az egyik legjobb élő fociagy, Jorge Valdano mondta: „egyik hétről a másikra”.

A Madridba visszatérő Carlo Ancelotti keze lehet a dologban. Az egyik első sajtótájékoztatóján Ancelotti már megadta a körvonalakat: azt fogja kérni Vinciustól, hogy kevesebb labdaérintése legyen a tizenhatoson belül, egyből vagy kettőből próbálja befejezni. Ez javarészt így is működik, de a legnagyobb gólját pont az Ancelotti előtti Vinciusra hajazó cselsorozat végén lőtte a hét közben a brazil.

Hogy gólt, és nem oldalhálót, az valószínűleg Vincius önbizalmán múlik. Ami pedig Ancelotti bizalmán. Azon a bizalmon, vagy inkább olyan bizalmon, amit a minden focilabdához érő ember számára csak megrendült tisztelettel kezelhető Zinedine Zidane nem lehetett, hogy megadjon a korábbi években, míg Ancelotti, a játekosai által leginkább rajongott, apaként szeretett edző a világon: igen.

A bajnoki címet 2020-ban a Zidane-csapatnak a védekezés hozta meg, idén a vezér, Sergio Ramos kiválásával ezen mehet el a szezon. Gyakorlatilag minden meccsen más felállásban játszik hátul a Madrid, és ami még fontosabb: sérülés miatt keveset volt a pályán Toni Kroos, akivel meg tudják tartani a labdát, és képesek saját ritmusukat ráhúzni a meccsre.

Kroos visszatértével azonban a meccs esélyese vendégként is a Real Madrid.

Kezdőcsapatok:

Barcelona: Ter Stegen – Alba, Eric, Pique, Mingueza – Gavi, Busquets, De Jong – Fati, Depay, Dest
Real Madrid: Courtois – Mendy, Alaba, Militao, Vazquez – Modric, Casemiro, Kroos – Vinicius, Benzema, Rodrygo

Kezdés: 16:15 (Spíler 2 TV)

Nyitókép: a Barcelona melegít. Lluis Gene / AFP

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!