Európa-liga: Celtic-Ferencváros 2-0

2021. október 19. 16:07

Gyenge első félidő után megint a második játékrész okozta a Ferencváros vesztét az Európa-ligában. Korábban két jó csapattól kapott ki, most viszont egy európai szinten közepes gárda iskolázta le az utolsó félórában.

2021. október 19. 16:07
null
Edvi László

Tavaly a Ferencváros Bajnokok Ligája selejtezőn legyőzte a Celticet. Ahogy a mai, modern fociban megszoktuk egy év alatt mindkét csapat kicserélődött. A skót jobban.

Ilyen összeállításban játszott a két gárda ezen az Európa-liga csoportmérkőzésen:

CELTIC: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Starfelt, Montgomery (L. Scales, 75.) – C. McGregor, Turnbull – Abada (Jakumakisz, 71.), Rogic (Bitton, 71.), Jota – Furuhasi (M. Johnstone, 86.). 

Vezetőedző: Ange Postecoglou

FERENCVÁROS: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni (Somália, 66.), Vécsei – Nguen (Mak, 83.), Zachariassen (Loncar 66.), Uzuni – R. Mmaee. 

Vezetőedző: Peter Stöger

Cserék: Bogdán (kapus), Mergl (kapus),  Zubkov, Kovacevic, Mak, Cabraja, Csontos, Szánthó, Gavrics

Az első negyedórában a Celtic játékosai birtokolták többet a labdát, de az első helyzetet a Ferencváros alakította ki. Montgomery, a balhátvéd neve, aki mellől sikerült beadni, ám R. Mmaee  lemaradt a passzról. Dibusznak kétszer kellett játékba avatkoznia, de ezek olyan lövések voltak, melyeket ő mosolyogva szokott hárítani.

A félidő felénél a magyar csapat játékosa, Uzuni a 16-oson belülről tüzelt, Hart a középmagas, balra tartó labdát látványosan védte. A játékrész második felében rosszul járt az a tudósító, akit karakterek után fizetnek, mert alig kellett a billentyűzethez nyúlni. Azért Vécsei lövését a 36. percben az is megosztotta olvasóival, akit nem így premizálnak.

A skótok 45 perc alatt rúgtak hét szögletet, de nem olyan hatékonysággal tették ezt, ahogy azt a brit csapatok szokták. Viszont minden mást úgy csináltak, ahogy azt a második-harmadik vonalban brit gárdák szokták. Így nem csoda, hogy nem volt gól. Sok hibával tarkított (szürkévé tett?) küzdelmes 45 percet láthattak az érdeklődők.

A kaput eltaláló lövések: 3-1

A labdabirtoklás 63% - 37%

Az első félidő nem volt látványos. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry
Az első félidő nem volt látványos. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

A második félidő első 10 percében kettes fokozatban csühögött a Celtic, ám eredménytelenül, így átmenetileg visszavonulót rendeltek el maguknak. Ez lett a szerencsés megoldás a számukra, és elkeserítő a Ferencvárosnak. 

Az 57. percben Furuhasi (sajnos el kell ismerni) gyönyörű gólt szerzett. Jota 40-50 méteres passzt adott, Furuhasi tanári módon vette át, azzal a lendülettel kapura tört, és nem hibázott. 1-0 a Celticnek.

A Celtic a gól után négyes sebességbe kapcsolt, és 5 perccel később el is dönthette volna a találkozót. A 62. percben  büntetőt végezhetett el, ám Dibusz látványos mozdulattal védte McGregor 11-esét. A hazai játékos félmagasan, balra lőtte, a magyar kapus nagy bravúrt mutatott be!

A 82. percben S. Mmaee olyan hibát követett el, amelyet látva tinédzser-csapatok edzői is hitetlenkedve csóválnák a fejüket. Az érthetetlenül eladott labda után a skót csapat ziccert alakított ki, ám Turnbull bohózatba illő módon a kapuval szemben, attól hat méterre elesett. Ám a szerencse kedvezett neki, mert a földön fekve addig kapálózott, míg az érkező Vécseivel együtt valahogy begyötörte a labdát a kapuba. 2-0.

Jota sokszor megoldhatatlan feladat elé állította a Ferencváros játékosait. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry
Jota sokszor megoldhatatlan feladat elé állította a Ferencváros játékosait. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

Az utolsó negyedórában a Ferencváros teljesen szétesett, a nem éppen világverő Celtic azt csinált vele, amit akart. Egyértelmű, hogy a budapesti gárda ezen a szinten nem bír 60 percnél többet. Sem fizikailag, sem koncentrációban. A Celtic sokkal gyengébb csapat, mint a csoport másik két tagja (ezt bizonyította is az előző két fordulóban), de vele szemben sem volt esélye a Ferencvárosnak. A találkozók utolsó 20-25 percében történő összeomlást pedig elemezni kell azoknak, akiknek ez a feladatuk. 

Mert ezen a találkozón féltucatot is kaphatott volna Peter Stöger csapata, aki ezt mondta a lefújás után:

"Nagy volt a nyomás rajtunk a második félidőben. Nem védekeztünk megfelelően.  Ez egy 90 perces játék, de mi nem tudtunk ennyi ideig jól teljesíteni."

A kapura tartó lövések aránya: 10-2 volt, a labdabirtoklás pedig 61%-39%.

Három mérkőzés -- három vereség, ezen a mutatón javítani kell a továbbjutáshoz, Ám az eddigi három találkozón nyújtott teljesítménnyel erre nem sok esély van.

 

 

A nyitóképen: Cameron Carter-Vickers, a Celtic (b) és Ryan Mmaee, a Ferencváros játékosa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport harmadik fordulójában játszott Celtic Glasgow -Ferencváros mérkőzésen Glasgowban 2021. október 19-én.MTI/EPA/Robert Perry

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abiondi
2022. augusztus 06. 12:18
Ezt a sok idióta hozzászólást olvasgatva tényszerűen kiderül, hogy az idekommentelők annyira értenek a focihoz mint a politikához, azaz semennyire! (Tisztelet a kívételnek, ők itt a kissebbség!)
Akitlosz
2021. november 27. 14:14
Ez Európa liga? A kép alapján észak-afrikai ligának tűnik.
Armageddon
2021. október 30. 18:40
Ugyanazt, csak az Origo rezsimszopó!
Palika1955
2021. október 24. 19:48
KUSS, ne személyeskedj. Ezért utálják a kolostori cigányt is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!